Chrudimské noviny Víkendové tipy Jakuba Valenty

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Víkendové tipy Jakuba Valenty

Chrudim – V neděli začne konečně skutečný, astronomický podzim. Nastává totiž podzimní rovnodennost. O 23. září se proto budou dny už jen zkracovat a tmy přibývat. I podzim má však svůj nesporný půvab a nemusí jít jen o barevné listí na stromech. Předposlední zářijové tipy jsou tu.

Již tradičně nejprve několik kulinářských doporučení. Od pátku do neděle můžete ochutnat vždy od jedenácté hodiny dopolední ve výletní restauraci Monaco něco z rybích specialit. To Hospoda u Chrbolků ve Svídnici vás srdečně zve na Posvícenské posezení a kozí hody. Od 19 hodin bude posezení doprovázet živá hudba. V sobotu, neděli a pondělí otevřeno od 12 hodin. Babiččin dvoreček v Licibořicích připravuje Michalské posvícení. V sobotu od desíti do pěti. Klobásfestival v Kutílkově palírně ve Žlebských Chvalovicích startuje v sobotu, rovněž v deset hodin. Půjde o soutěž ve výrobě klobás a výrobků z mletého masa. Ochutnáte místní i oktoberfestová piva, mělnický burčák. Od 10 hodin zahraje Heligonka + dudy, od 16:00-19:00 hodin Bard, od osmi večer Regent.

V sobotu 22. září jsou všichni srdečně zváni k oslavě 700. výročí první písemné zmínky o Nasavrkách a 10. výročí obnovení titulu město. Slavnosti začnou v 10:00hodin jarmarkem na náměstí, ukázkou sletového cvičení sokolů u sokolovny a od 11:00 divadlem pro děti na pódiu před zámkem. Ve 13:00 zasadí u Horního rybníku Strom svobody“ a odtud půjde průvod na náměstí a před zámek. Odpoledne se můžete těšit například na divadelní scénku z historie Nasavrk, vystoupení dětí z MŠ, ZŠ a ZUŠ, Etno kapelu Roberta Kováče, písničky Olympiku v podání kapely Olympic revival a večerní taneční zábavu v sokolovně s Big Bandem Chrudim. Pro děti bude za pomoci místních spolků připravena hra v zámecké zahradě.

Za tři stovky pak v neděli od šesti můžete slyšet Jiřího Pavlicu a Hradišťan v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Chlumku v Luži.

V sobotu a neděli také Kelové ve svém skanzenu v Nasavrkách oslaví Mabon a poděkují za úrodu.

Ve stejný den se koná „Rosická brázda“. Jde o setkání historických traktorů, stabilních motorů a dopravních prostředků, součástí setkání bude předvedení orby historickými traktory a pluhy. V areálu bývalé cihelny v Rosicích.

Hezký víkend, milí čtenáři.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel___
#6630 Pavel___ 27. Září 2018 - 6:26
Téměř jsem se zaradoval, že zde jsou Víkendové tipy konečně včas před víkendem, ale není to tak, nic se nemění a je to stále rubrika CO BYLO O VÍKENDU... takže je to k ničemu anebo jen k naštvání, co jsem zmeškal... P.