Chrudimské noviny Voliči Chrudimáků koalici s ANO 2011 nechtějí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Voliči Chrudimáků koalici s ANO 2011 nechtějí

Chrudim – Povolební vyjednávání jedou na plné obrátky a zdá se, jako by podoba budoucí koalice byla jen otázkou hodin. Radostná zpráva však prozatím od vítězného hnutí ANO 2011 nepřichází. „Skokani“ voleb Chrudimáci se v minulých dnech sešli třeba s Piráty, což jejich voliči převážně kvitují. Zcela jinak ale nahlížejí na případnou spolupráci právě s „Babišovci“.

Chrudimáci se se zástupci Pirátů sešli neformálně, jak už je ostatně zvykem v obou zmíněných stranách. Na celostátní úrovni Piráty a Svobodné, kteří tvoří část Chrudimáků, spojuje snaha o zprůhlednění rozhodování místních samospráv, zpřístupňování podkladů k jednání politických špiček a obecně důraz na větší svobodu jednotlivce.

Sociální sítě přinášejí voličům i možnost přímo okomentovat kroky svých „vyvolených“ a nejinak tomu je i v případě lokální, chrudimské politické scény. Pod fotkou z jednání Chrudimáků a Svobodných se proto vyvinula zajímavá diskuze. Zajímalo by mě, jestli Chrudimáci plánují spolupráci s hnutím ANO, protože v jeho stranickém tisku se o tom píše jako o téměř hotové věci. I když jsem si vědom rozdílu ve významu stranické příslušnosti v regionální a celostátní politice, nechce se mi věřit, že byste do toho šli,“ říká třeba Martin Profous, který v komunálních volbách kandidoval jako nestraník za SNK – ED starosty Petra Řezníčka.

Reakce lídra Chrudimáků je pak typickou odpovědí politika, jenž si nechává „zadní vrátka“. Při obrovské složitosti Chrudimského komunálu - a myslím tím i personálie, půjdeme do té varianty, která bude změnou a zároveň přínosem pro Chrudim a hlavně jeho občany. Celostátní politiku a témata jsme v komunále odmítli již našim spojením SvobodnýchTOP09 a Nezávislých. Spojili se tři skupiny slušných, neprofláknutých li, kteří se k sobě chovali naprosto férově a zároveň ukázali i schopnost kompromisu. V tomto duchu budeme postupovat i v dalším vyjednávání. Jedno však vím jistě - nikdy se nezavděčíte všem,“ tvrdí Petr Lichtenberg.

Samozřejmě že řešit celostátní témata je na nic, ale tak jsem to nemyslel. Šlo mi spíš o myšlenkový základ. Pro mě stranické ideje činí směr konání strany předvídatelným z hlediska politického, ekonomického i morálního. Na ty také rezignujete? To asi ne, viďte? A potom se ptám, jestli s výše zmíněnou spoluprací nemáte morální problém... podobně jako by měl mít každý slušný člověk s komunisty - to neberte doslova, jen příměr. Já jsem ještě bohužel neslyšel ani jednoho zastupitele za ANO říct - náš předseda lže a to je blbě - to mě značně znervózňuje. Všichni říkají, že jsou ti slušní, ale to je přece normální a na to bychom se snad nemuseli ptát. Neberte to prosím jako útok, to by mě upřímně velmi mrzelo, prostě mě čistě věcně jako tradičního voliče TOP09 v celostátních volbách zajímá postoj místní organizace,“ vysvětluje svůj pohled Profous.

Podobných názorů zaznělo v diskusi několik. Podstatné však je, že nezazněl ani jeden, který by případné spolupráci Chrudimáků s ANO 2011 uděloval „požehnání“. „Bez mučení se přiznám, že jsem Chrudimákům dal hlas, byť to byla spíše racionální, než srdcová volba. Dle mého názoru se tak úplně nejde odstřihnout od všeho, co se děje v politice o patro výš. Dobře, v chrudimském komunálu se nebude řešit vztah k EU, který má Topka a Svobodní, dalo by se říci, přesně obrácený. Ale, jak uvádí Martin, jde o hlubší problém, od kterého se zkrátka odstřihnout nedá, alibismus není na místě. A to je vztah k pravdě, který by měl být ještě trochu nad politickými tématy. Já jsem rovněž neslyšel nikoho z chrudimského ANO říct cokoliv proti šéfovi, který je schopen křivě přísahat na zdraví svých dětí a to mě rovněž znervózňuje. Jako volič Chrudimáků budu podstatně radši, pokud se povedou možná o mnoho složitější jednání s demokratickými subjekty, než jít do koalice s hnutím, jehož ideovým garantem je trestně stíhaná osoba, podvodník s dotacemi, několikanásobně usvědčený lhář a vůbec člověk, který chce zničit demokracii v Česku,“ uzavírá diskusi shrnutím argumentů v neprospěch koalice Chrudimáků a Hnutí ANO 2011 Jiří J. Blažek.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele devin m
#6663 devin m 10. Říjen 2018 - 9:09
Tož to uděléte jako v Brně. Pošlete ANO i s Pilným do opozice. Šmejdi do našeho města nepatří.
Obrázek uživatele vladimirruzicka
#6664 vladimirruzicka 10. Říjen 2018 - 12:57
Přesně, ať už jde ulhané ANO někam!
Obrázek uživatele mm
#6665 mm 10. Říjen 2018 - 14:36
devin m: Tož to uděléte jako v Brně. Pošlete ANO i s Pilným do opozice. Šmejdi do našeho města nepatří.
Ale jo, jasně, že to co bylo v Chrudimi do teď je to jediné nejlepší a nezaslouží si to změnit, protože je to přece super ... takže si dejte další MUBASO, klášterní zahrady, Kopanici, Skřivánek, hasičskou dlažbu na ploché dráze, předraženou cyklostezku do Vestce ... to jako pánům na radnici jde.
Obrázek uživatele devin m
#6666 devin m 10. Říjen 2018 - 14:59
to mm: "... takže si dejte další MUBASO, klášterní zahrady, Kopanici, Skřivánek, hasičskou dlažbu na ploché dráze, předraženou cyklostezku do Vestce ... to jako pánům na radnici jde." Pokud snad víte něco navíc nebo máte nějaké zásadní informace o uvedených projektech, měl jste už dávno podat trestní oznámení.
Obrázek uživatele mm
#6667 mm 10. Říjen 2018 - 15:35
devin m: to mm: "... takže si dejte další MUBASO, klášterní zahrady, Kopanici, Skřivánek, hasičskou dlažbu na ploché dráze, předraženou cyklostezku do Vestce ... to jako pánům na radnici jde." Pokud snad víte něco navíc nebo máte nějaké zásadní informace o uvedených projektech, měl jste už dávno podat trestní oznámení.
Nepochopeno ... vše je samozřejmě křišťálově čisté. Všechno jsou to ty nejpotřebnější věci v Chrudimi ... nebo si to aspoň současné vedení myslí. Takže pokud chcete takhle pokračovat, chápu, že pan Řezníček, Čechlovský, Málek atd. jsou Vaši favorité.
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#6668 Zbyněk Kotúč 10. Říjen 2018 - 15:41
Koaliční jednání u piva ?? Je vidět, že to s komunální politikou myslíte vážně. Po 2-3 pivech určitě nějakou koalici vymyslíte. Doufám, že jste nezapomněli paní doktorce nabídnout jointa ...
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6669 Jakub Valenta 11. Říjen 2018 - 8:04
V rámci vyváženosti vkládám reakci pana Kálese ml., kterou mi zaslal na mail: Dobrý den, jestli je cílem Vašeho manipulativního a lživého článku na nás tlačit, ať jdeme dohromady do koalice se členy současné koalice, tak na mě to má rozhodně opačný efekt. Za takové články byste se měl stydět, je to nechutné. S pozdravem, Josef Káles
Obrázek uživatele Heboučký
#6670 Heboučký 11. Říjen 2018 - 12:10
Jakub Valenta: V rámci vyváženosti vkládám reakci pana Kálese ml., kterou mi zaslal na mail: Dobrý den, jestli je cílem Vašeho manipulativního a lživého článku na nás tlačit, ať jdeme dohromady do koalice se členy současné koalice, tak na mě to má rozhodně opačný efekt. Za takové články byste se měl stydět, je to nechutné. S pozdravem, Josef Káles
Ale to je výborná zpráva! Doporučuji tedy Pepovi Kálesovi mladšímu, aby zvedl telefon a bez prodlení kontaktovat Pavla Žampacha, lídra komunistů. Neboť, jak pravil ten dobrý muž Martin Profous a Heboučký před cca 14 dny, co mu brání ve spolupráci s komunisty, když komunální politika není o stranách, ale tak nějak spíše o lidech. A s komunisty, Piráty a ANO už tu většinu dáte. Pane Kálesi, to děkuji za sebe za ukázkový příklad, co vše je člověk schopen udělat a kam až morálně klesnout, aby dosáhl té moci "pána Much" v regionálním prdelákově typu Chrudim. Že je pan Pilný člověkem kluzkého charakteru, to je známo, ale že i vy, syn svého otce a děda, na nějž se tak rád a často odvoláváte... Já vám to trošku zopakuji: lidé, s nimiž chcete "vládnout" (ANO 2011) vede bývalý agent StB. Tedy člověk, který je úzce příbuzný s těmi, kteří vašim předkům ukradli majetek a z vážených obchodníků udělali pány z Nemanic. Tito lidé z chrudimské pobočky tohoto pána se od něj nikdy nedistancovali. Chápete konečně, proč by se váš děda otočil v hrobě, kdyby viděl, co podporujete a chcete udělat?
Obrázek uživatele Brbla
#6671 Brbla 11. Říjen 2018 - 13:31
Pan Káles taky nevidí rozdíl mezi výraznou (dominantní, chceteli) postavou strany a majitelem (m a j i t e l e m!) "hnutí". A Piráti, které jsem volil mě zklamali. Nechali se, zjevně uhranout pohledem téhle kobry. Nechtěl bych mít na svědomí, že jsem otevřel téhle stvůře. Otravného SuperŘezňu zrovna nemusim, ale proti holdingu...
Obrázek uživatele zvědavec
#6672 zvědavec 11. Říjen 2018 - 15:56
Heboučký: Ale to je výborná zpráva! Doporučuji tedy Pepovi Kálesovi mladšímu, aby zvedl telefon a bez prodlení kontaktovat Pavla Žampacha, lídra komunistů. Neboť, jak pravil ten dobrý muž Martin Profous a Heboučký před cca 14 dny, co mu brání ve spolupráci s komunisty, když komunální politika není o stranách, ale tak nějak spíše o lidech. A s komunisty, Piráty a ANO už tu většinu dáte. Pane Kálesi, to děkuji za sebe za ukázkový příklad, co vše je člověk schopen udělat a kam až morálně klesnout, aby dosáhl té moci "pána Much" v regionálním prdelákově typu Chrudim. Že je pan Pilný člověkem kluzkého charakteru, to je známo, ale že i vy, syn svého otce a děda, na nějž se tak rád a často odvoláváte... Já vám to trošku zopakuji: lidé, s nimiž chcete "vládnout" (ANO 2011) vede bývalý agent StB. Tedy člověk, který je úzce příbuzný s těmi, kteří vašim předkům ukradli majetek a z vážených obchodníků udělali pány z Nemanic. Tito lidé z chrudimské pobočky tohoto pána se od něj nikdy nedistancovali. Chápete konečně, proč by se váš děda otočil v hrobě, kdyby viděl, co podporujete a chcete udělat?
Před pár lety jsem zkoušel podobně emotivně oslovit st. z Kálesů, dostal jsem odpověď "nešťastného" muže z uzavřené politické komunity, která žije z konfrontace místo konsensu. Proto se nedomnívám, že je to z Vaší strany kontraproduktivní poznámka. Ad manipulativnost: každý komentář ve své podstatě je manipulativní. Pokud si uvedené citace p. Valenta zcela vymyslel, pak ve vyjádření p. Kálese postrádám specifikaci lži. Jeho reakce na mě působí jako výkřik "špatného svědomí". Ponechal bych stranou i otázku ANO na národní úrovni. Vždyť hlavní pretendenti ANO v rámci CR už sami presentují nezpochybnitelný etalon mravní chudoby. Myslím, že i pro Piráty platí, kdo přivede ANO do čela radnice, musí počítat se zpětnou vazbou v dalších volbách. Něco podobného už zažila CR s ChV. Šel bych ve své úvaze ještě dál a ptal bych se, disponuje souručenství dostatečnou zkušeností s řízením města? Nutno zvážit, že následně po brachiální vendetě budou zřejmě chybět i schopní úředníci. Jako občanovi města mi to může být akorát líto. Škoda.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6673 Jakub Valenta 11. Říjen 2018 - 16:46
Ani jeden z citátů jsem si nevymyslel, výkřiku o lži tedy nerozumím. Pokud snad někdo má dojem, že svých téměř sedm let na této židli kopu za současnou koalici, rád bych takového smělce poznal a nechal se od něj pozvat na Filištína Vojty Kudrnáče. K manipulaci no coment - vzhledem k tomu, že třeba předvolební kampaň nebývá ničím jiným, než manipulací s voličem...
Obrázek uživatele Lebduška
#6674 Lebduška 11. Říjen 2018 - 18:45
Nevím, jakou má odezvu pan Valenta. Chrudimáci a předpokládám i Ano i Piráti mají zpětné vazby na své voliče. Je fakt, že karty jsou rozdány a buď bude na radnici vše při starém, či konečně dojde ke změně. A to si uvědomuje hodně voličů i voličů Chrudimáků a tak mnozí z nich naopak říkají, jděte do toho s Ano, přeci jenom je něco jiného celostátní a komunální politika. A po pravdě, pokud s Řezníčkem, tak i s Čechlovským, to je voličům zřejmé a to jsou politici, kteří zjevně nic nového pro město nejsou schopni přinést. Byli to voliči, kteří rozdali karty a jak se ukazuje rádi by měli na radnici Ano, Řezníčka a Chrudimáky a podle toho volili, byla by to pohodlná většina. Tedy existuje buď varianta žádná či minimální změna SNK -ED + ODS + někdo, nebo skutečná změna a to si musí jak vítězové, tak poražení přebrat. Záleží především na tom, jak se k tomu postaví SNK - ED. Za mne Ano, Chrudimáci a Piráti by mohla být dobrá volba pro město a jeho obyvatele i kýžená změna.
Obrázek uživatele Lebduška
#6675 Lebduška 11. Říjen 2018 - 18:47
devin m: Tož to uděléte jako v Brně. Pošlete ANO i s Pilným do opozice. Šmejdi do našeho města nepatří.
To řekněte voličům, ale ti si to přáli jinak.
Obrázek uživatele Lebduška
#6677 Lebduška 11. Říjen 2018 - 18:52
Zbyněk Kotúč: Koaliční jednání u piva ?? Je vidět, že to s komunální politikou myslíte vážně. Po 2-3 pivech určitě nějakou koalici vymyslíte. Doufám, že jste nezapomněli paní doktorce nabídnout jointa ...
No, existuje take pito. Dávám si ho hodně často a je to rozhodně lepší, než nějaká přeslazená limonáda. A věřím, že paní doktorka by joina odmítla, stejně jako všichni na fotografii.
Obrázek uživatele Lebduška
#6678 Lebduška 11. Říjen 2018 - 18:54
Heboučký: Ale to je výborná zpráva! Doporučuji tedy Pepovi Kálesovi mladšímu, aby zvedl telefon a bez prodlení kontaktovat Pavla Žampacha, lídra komunistů. Neboť, jak pravil ten dobrý muž Martin Profous a Heboučký před cca 14 dny, co mu brání ve spolupráci s komunisty, když komunální politika není o stranách, ale tak nějak spíše o lidech. A s komunisty, Piráty a ANO už tu většinu dáte. Pane Kálesi, to děkuji za sebe za ukázkový příklad, co vše je člověk schopen udělat a kam až morálně klesnout, aby dosáhl té moci "pána Much" v regionálním prdelákově typu Chrudim. Že je pan Pilný člověkem kluzkého charakteru, to je známo, ale že i vy, syn svého otce a děda, na nějž se tak rád a často odvoláváte... Já vám to trošku zopakuji: lidé, s nimiž chcete "vládnout" (ANO 2011) vede bývalý agent StB. Tedy člověk, který je úzce příbuzný s těmi, kteří vašim předkům ukradli majetek a z vážených obchodníků udělali pány z Nemanic. Tito lidé z chrudimské pobočky tohoto pána se od něj nikdy nedistancovali. Chápete konečně, proč by se váš děda otočil v hrobě, kdyby viděl, co podporujete a chcete udělat?
Existují i jiné strany, než komunisté, ne?
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#6679 Zbyněk Kotúč 11. Říjen 2018 - 19:53
Lebduška: No, existuje take pito. Dávám si ho hodně často a je to rozhodně lepší, než nějaká přeslazená limonáda. A věřím, že paní doktorka by joina odmítla, stejně jako všichni na fotografii.
Pane Lebduško, nedělejte z lidí blbce. Vás jsem se vůbec neptal co a jak často pijete :-). Pouze jsem okomentoval fotku. Šéf chrudimskejch pirátů pije normální pivo. Nuny Nunvář má na stole před sebou nealko pivo. Pouze jsem se domníval, že na debatování o možných koalicích by měl mít člověk čistou hlavu. A že jste nepochopil pokus o vtip s jointem, nevadí.
Obrázek uživatele Bleeer
#6680 Bleeer 11. Říjen 2018 - 21:31
Zbyněk Kotúč: Pane Lebduško, nedělejte z lidí blbce. Vás jsem se vůbec neptal co a jak často pijete :-). Pouze jsem okomentoval fotku. Šéf chrudimskejch pirátů pije normální pivo. Nuny Nunvář má na stole před sebou nealko pivo. Pouze jsem se domníval, že na debatování o možných koalicích by měl mít člověk čistou hlavu. A že jste nepochopil pokus o vtip s jointem, nevadí.
Poslechnou, Kotúč: kde viděj tu doktorku?
Obrázek uživatele zvědavec
#6681 zvědavec 11. Říjen 2018 - 21:50
Symbolické, ozval se právě p. Lebduška. Můj výše zmíněný emotivní příspěvek adresovaný p. Kálesovi st. se týkal dotazu, co může spojovat muže tak rozdílných životních osudů. Zaráží mě, proč za Chrudimáky reaguje neuspěšný kandidát a navíc operuje s rozdanými kartami, celkem chucpe. Mea culpa - musím spravedlivě přiznat, že jeho jsem osobně tipoval jako budoucího leadera lokálního ANO.
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#6682 Pseudovalenta 11. Říjen 2018 - 21:45
Lebduška: No, existuje take pito. Dávám si ho hodně často a je to rozhodně lepší, než nějaká přeslazená limonáda. A věřím, že paní doktorka by joina odmítla, stejně jako všichni na fotografii.
Tak urcite :-)) Zaklady piratu v Chrudimi sahaji az do byvaleho, nyni jiz zavreneho, pajzlu a non-stop baru San Marco na sidlisti U Stadionu. Tam se jela trava ve velkem, stacilo projit kolem a kazdou chvili zahlednout nekoho z chrudimskych "ted jiz nehulicich" piratu :-))) Ono v dobe socialnich siti staci trosku hledat a ejhle tu a tam vyskoci foto okomentovane "jedno brcko.." :-))) Takze proc vas, Piraty, ma vetsina naroda spojene hlavne s travkou? No odpoved je o par radku vyse ;-) A pokud jste tak fer strana a chcete dodrzet predvolebni sliby, tak s ANO nemuzete jit snad jeste vice jak s komunisty! A jak jiz psal reakci nekdo jiny. Jednat o slozeni koalice v okresnim meste po alkoholu (nevime, kolik kousku pan predseda za jednani zvladl) a nechat se jeste vyfotit... Zbytek se domyslite. Hezky vecer preji ;-)
Obrázek uživatele Pseudovalenta
#6683 Pseudovalenta 11. Říjen 2018 - 21:57
Jakub Valenta: V rámci vyváženosti vkládám reakci pana Kálese ml., kterou mi zaslal na mail: Dobrý den, jestli je cílem Vašeho manipulativního a lživého článku na nás tlačit, ať jdeme dohromady do koalice se členy současné koalice, tak na mě to má rozhodně opačný efekt. Za takové články byste se měl stydět, je to nechutné. S pozdravem, Josef Káles
To teda Pepik Kalesu dela dobrou vizitku svym predkum, oponovat pomoci e-mailu a doufat, ze zrovna Kuba Valentu bude drzet usta :-) Takovy clovek jako ml. Kales nam v zastupitelstvu bude delat samou radost, nebo ne?!? Ono uz jen na te fotce, jak tam vykukuje, to vypada dost mazane, sibalsky a hlavne krive!
Obrázek uživatele Brbla
#6685 Brbla 12. Říjen 2018 - 10:57
Lebduška: Nevím, jakou má odezvu pan Valenta. Chrudimáci a předpokládám i Ano i Piráti mají zpětné vazby na své voliče. Je fakt, že karty jsou rozdány a buď bude na radnici vše při starém, či konečně dojde ke změně. A to si uvědomuje hodně voličů i voličů Chrudimáků a tak mnozí z nich naopak říkají, jděte do toho s Ano, přeci jenom je něco jiného celostátní a komunální politika. A po pravdě, pokud s Řezníčkem, tak i s Čechlovským, to je voličům zřejmé a to jsou politici, kteří zjevně nic nového pro město nejsou schopni přinést. Byli to voliči, kteří rozdali karty a jak se ukazuje rádi by měli na radnici Ano, Řezníčka a Chrudimáky a podle toho volili, byla by to pohodlná většina. Tedy existuje buď varianta žádná či minimální změna SNK -ED + ODS + někdo, nebo skutečná změna a to si musí jak vítězové, tak poražení přebrat. Záleží především na tom, jak se k tomu postaví SNK - ED. Za mne Ano, Chrudimáci a Piráti by mohla být dobrá volba pro město a jeho obyvatele i kýžená změna.
Změna je fajn a někdy i potřeba, taky se dobře prodává. Ale mělo by jít o změnu k lepšímu. Chcete své jméno zatím bez poskvrny spojit s pochybným Ano (pochybné na celostátní ale i lokální úrovni)? A především: budete požadovat od p.Pilného vyjasnění jeho problematického titulu a diplomky? Jako přední bojovníci proti korupci a nepravostem jsem jako Váš volič očekával, že heslo Pusťte nás na ně neplatí jen selektivně a dokud vám nejde5o funkce. Zklamání.
Obrázek uživatele vladimirruzicka
#6686 vladimirruzicka 12. Říjen 2018 - 12:04
Lichtenberg je nasazeny od Strnada, Strnad potřebuje vědět co se děje na úřadě.!!!’
Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#6688 Zbyněk Kotúč 15. Říjen 2018 - 7:42
to Bleeer: "Poslechnou, Kotúč: kde viděj tu doktorku?" Bleeere, je vidět, že máš Chrudim dobře zmapovanou :-). Máš pravdu, z mé strany se chybička vloudila. Správně je zdravotní sestra.
Obrázek uživatele Pavel Štěpánek
#6726 Pavel Štěpánek 16. Říjen 2018 - 21:51
Zbyněk Kotúč: Koaliční jednání u piva ?? Je vidět, že to s komunální politikou myslíte vážně. Po 2-3 pivech určitě nějakou koalici vymyslíte. Doufám, že jste nezapomněli paní doktorce nabídnout jointa ...
Dobrý den, vtip o jointu je trochu otřepaný, ale budiž. Už jsem si zvykl :) Na většinu jednání jezdím na svém skůtru, takže piji nealko. Zde jsem si jednu Plzeň dovolil a nestydím se u toho vyfotit, protože mé svědomí je čisté. Zeptejte se současného pana starosty, Řezníčka, co pije a na povolebních jednáních a v jakém množsví ;) Možná budete překvapen. Nebo jedni můžou a jiní nesmí? Hezký den (docela jste mě rozesmál :D )
Obrázek uživatele Jokl
#6728 Jokl 16. Říjen 2018 - 22:24
Takže pirát Štěpánek je navíc práskač? To se máme na co těšit.