Chrudimské noviny Bude mít město uvolněného radního?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bude mít město uvolněného radního?

Chrudim – Čtyři místostarostové byli trnem v oku prakticky všem členům opozičních stran v městském zastupitelstvu. Není proto divu, že především Svobodní několikrát usilovali o odvolání, podle nich přebytečného, místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim). Vznikající nová koalice proto počet místostarostů zredukuje. Přibude však pravděpodobně jeden uvolněný radní.

Na svém dalším jednání se na tom dohodli členové Pirátů, Chrudimáků, ANO 2011 a ČSSD. Starostou má podle posledních informací samozřejmě František Pilný (ANO 2011), uvolněným místostarostou Petr Lichtenberg (Chrudimáci), neuvolněným místostarostou Pirát Pavel Štěpánek. Zde stojí za připomínku, že platy uvolněného a neuvolněného místostarosty se samozřejmě liší. Ten neuvolněný si přijde zhruba na 30 tisíc korun měsíčně, uvolněný klidně i na pětačtyřicet tisíc. Pavlu Štěpánkovi, který se již dnes dušuje, že bude pro město pracovat i na pozici neuvolněného místostarosty „do roztrhání těla“, ale prozatím z odměn moc peněz nezůstane. Je totiž v insolvenci.

Pro Daniela Lebdušku místo v radě nezbylo.  Foto: Piráti Chrudim

Piráti však mají v záloze dalšího borce. Uvolněným, tedy pracujícím za plat, městským radním se má stát Aleš Nunvář. Jeho potenciální odměna samozřejmě nebude tak vysoká, jako platy starosty a místostarostů, přesto městskou kasu na pár tisícovek měsíčně přijde. Hodně zjednodušeně řečeno – místo pěti politiků štědře placených z městského rozpočtu za svou práci pro komunitu, bude mít Chrudim nyní čtyři.

Radu města dále nejspíše doplní Jan Axman (Nez. za ANO 2011), Jiří Koblasa (ANO 2011), Vlaďka Michalová (Chrudimáci), Josef Káles ml. (Chrudimáci) a Tomáš Vondráček (ČSSD). Šéfem finančního výboru se stane další „anonista“, a sice Jiří Lesák. Předsedu kontrolního výboru zastupitelstva města nabídnou možní koaliční partneři SNK – ED dosluhujícího starosty Petra Řezníčka.

Oproti minulému složení těchto výborů jde o výraznou změnu. Starosta Řezníček „nechal“ finanční výbor šéfovat komunistu Jaroslava Moučku a kontrolnímu výboru velel Ondřej Kudrnáč (ANO 2011). Tedy opoziční politici. Finanční výbor, který dohlíží třeba na sestavování rozpočtu a doporučuje zastupitelům prodeje městského majetku, má nyní vést člen možné vládnoucí strany.

Svobodní a dotace. Jak se k nim postaví v roli městskýchých radních?  Foto: Svobodní Chrudim

Na svém pondělním jednání se výše zmiňovaní politici dohodli také na snížení počtu jednatelů technických služeb a výměně zástupců ve Vodovodech a kanalizacích a.s.. Žádnou masivnější „čistku“ však novopečení „vládci“ druhého největšího města Pardubického kraje stále nechystají.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Heboučký
#6813 Heboučký 26. Říjen 2018 - 8:37
Výborně! Podle nejnovějších informací bude mít Chrudim ne čtyři, ale tři místostarosty a z nich jednoho uvolněnýho (Lichtenberg, který si přijde na zhruba šedesát litrů). Nuny nově nebude uvolněný radní, ale neuvolněný místostarosta. Kde jsou ty časy, kdy si ing. Nový vystačil s jedním Mgr. Řezníčkem. Hubu je třeba zacpat funkcí, to je bez debaty. https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=85&t=43962&p=587004&fbclid=IwAR2_s4l8LilWsDoqIQjuQCJMgOsItvK0jB6zUAsK7cTEXNiLadUlIjIEPZc#p587004 Mmch...zajímavou informací je, že v březnu letošního roku se ANOvinář Zahrádka stále vydával za redaktora těchto novin a navíc chtěl kandidovat za Piráty. Není tedy jen zkorumpován Pilným, který ho platí, ale i hochy Piráty. https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=40110&fbclid=IwAR22MRSlIY1cGrA0x-34Q8rGHiiPYP3uU-oQLQMATcQdch8YOXC_xYnOfDU