Chrudimské noviny Neprůhledné podnikání budoucího starosty Pilného

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Neprůhledné podnikání budoucího starosty Pilného

Chrudim – Budoucímu pravděpodobnému starostovi, lídrovi Hnutí ANO 2011 Františku Pilnému, se v podnikání příliš nedaří. Vyplývá to alespoň z údajů, které jsou běžně dostupné a zveřejňované na internetu. Třeba takový veřejný rejstřík a sbírka listin. Skrývají se tu opravdové „poklady“.

V diskusi pod články Chrudimských novin čtenáři již několikrát údajně neprůhledné a také prodělečné podnikatelské aktivity Františka Pilného otevřeli. Před volbami samozřejmě jen málokdo tušil, že podnikatel Pilný vykazuje posledních několik let ztrátu, která překračuje dva miliony korun. U vznikající koalice se tak pomalu stává pravidlem, že ti největší „kostlivci“ padají ze skříní až poté, co se jejich hledání začnou věnovat některá zdejší periodika. Sami politici v otevřenosti právě nevynikají.

Je samozřejmě normální, že než se podnikání „usadí“, může firma vykazovat po zhruba dva roky ztrátu. Poté už by měla buď dosahovat zisku, nebo zaniknout. U podnikatele Pilného je ale vše jinak. Chrudimské noviny se proto podívaly na společnosti, jež potenciální starosta obhospodařuje. Jde o LKN s.r.o., Holding Prima a.s., KOVOS CZ s.r.o., Invest LKN a.s. a konečně také Střechy PILNÝ s.r.o..

U všech těchto firem samozřejmě existuje zákonem daná povinnost zveřejňovat účetní závěrku – dokument, z nějž je zřejmé, jak se podnikateli v jeho činnosti daří. Nebo taky nedaří. Tabulka vložená v příloze pod textem byla sestavena z výstupů veřejného rejstříku a sbírky listin. Je z ní jasně vidět, v kolika případech František Pilný tuto povinnost nedodržel a tím porušil i zákon. Přehled též obsahuje minimálně dvě firmy, které nejsou v zisku a kumulují ztrátu.

Suverénně nejvyšší ztrátu má tvořit firma LKN s.r.o.. V ní se politik podle všeho věnuje provádění staveb. Rejstřík uvádí, že v tomto případě je budoucí možný starosta v mínusu o více než dva miliony dvě stě tisíc korun. Jde také o jedinou firmu, jejíž loňská účetní závěrka na webu nechybí. Zajímavé rovněž v tomto případě je, že 19. prosince 2016 se sídlo firmy přesunulo z chrudimské Václavské ulice do pražské Rybné. Telefon má však stále chrudimskou „předvolbu“. Na stejné adrese v Praze přitom sídlí hned dvacet dalších „podniků“.

Proč k tomuto přesunu došlo, to je v současné době předmětem jednoho z dotazů, který redakce Chrudimských novin zaslala Františku Pilnému. Nabízí se však spekulace – Praha patří mezi města, kde lze čekat kontrolu „finančáku“ zhruba jednou za 74 let. V Chrudimi samotné, podle svědectví několika podnikatelů, přijde „berňák“ klidně dvakrát do roka.

Příloha: 
Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Brbla
#6811 Brbla 25. Říjen 2018 - 11:15
Je to žrádlo. To spoluobčané tak moc chtěly změnu, až si zvolily dva bankrotáře, jeden z nich snad i podvodník. Originální vztah k pravdě a otevřenosti mají taky. A Piráti se už ukázali jako docela šikovní, žádný naivní kluci - uvolněný radní neboli nepřiznaný místostarosta, je majstrštyk na který nemá ani Málek blahé paměti. Snad se občané poučí a příště nedají na laciná hesla.
Obrázek uživatele Jokl
#6812 Jokl 25. Říjen 2018 - 14:57
Tak to je síla. Ale myslím, že pan Pilný je v pohodě. Berňák nezaklekává na členy ANO.
Obrázek uživatele koala
#6814 koala 26. Říjen 2018 - 8:18
Chudák. Pět firem a žádná mu nevydělává. Doufám, že alespoň ta šestá, město Chrudim, mu něco vynese.
Obrázek uživatele Brouk
#6815 Brouk 26. Říjen 2018 - 13:36
Mě by spíš zajímalo, proč výsledky hospodaření tají..
Obrázek uživatele devin m
#6816 devin m 31. Říjen 2018 - 17:43
Snad má Andrej na Františka mobil a poslal mu sms s doporučením, ať tu Chrudim řídí jako svoje firmy..
Obrázek uživatele honza
#8672 honza 27. Červenec 2019 - 21:07
představte si,jak by o bylo krásné, kdyby jeho s.r.o.platili dluhy.