Chrudimské noviny Kde jsou ty úspory, Svobodní?!

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Kde jsou ty úspory, Svobodní?!

Chrudim – Zdejší buňka Strany svobodných občanů patří mezi nejznámější kritiky plýtvání s veřejnými financemi. Oba její bývalí městští zastupitelé – Josef Káles ml. a Petr Lichtenberg, obhájili své posty v letošních komunálních volbách. Lichtenberg dokonce nejspíše zasedne na pozici uvolněného místostarosty. A právě zde začíná tragikomický příklad prapodivného přístupu obou politiků.

Uvolněný místostarosta se nazývá uvolněným proto, že svou politickou funkci vykonává „na plný úvazek“. Žádné další zaměstnání nemá, pobírá plnohodnotný plat. V případě Petra Lichtenberga, s nímž budoucí vládnoucí koalice tvořená ANO 2011, Chrudimáky (ti se skládají ze Svobodných a TOP 09), Piráty a ČSSD počítá právě na pozici uvolněného místostarosty, je toto „uvolnění“ ryze formální. Politik totiž o své bývalé zaměstnání podle neověřených informací již dále nestojí.

Zas tak vážně to s tím šetřením nemyslíme.  Foto: Chrudimáci

Kolik si takový uvolněný místostarosta vydělá peněz? Zdroje se různí, ale podle informací z nitra chrudimského městského úřadu má jít až o 60 000 korun.

Kromě Petra Lichtenberga v nejužším vedení města nově nejspíše zasednou i další dva místostarostové, kteří však pro politickou funkci uvolněni nebudou – mají tedy dál vykonávat svá běžná povolání. Tito pánové si mezi sebe rozdělí plat uvolněného místostarosty a každý z nich si tedy přijde zhruba na 30 000 korun českých. Jména těchto politiků nejsou neznámá. Jde o Piráty Pavla Štěpánka a Aleše Nunváře.

Svobodní Lichtenberg a Káles - budoucí městský radní, kritizovali často a rádi Romana Málka (Koalice pro Chrudim). Ten v minulém vedení města zastával pozici neuvolněného místostarosty. Liberálním a šetřivým politikům vadilo nejen to, že Málek je na svém postu zbytečnou postavou, ale také údajně vysoké náklady na jeho mzdu. Kromě Romana Málka Chrudim disponovala na pozici neuvolněných místostarostů ještě Janem Čechlovským (ODS), Miroslavem Tejklem a Jaroslavem Trávníčkem (oba ČSSD). Tito čtyři neuvolnění místostarostové si mezi sebou rozdělovali plat dvou uvolněných místostarostů a každý tak pobíral zhruba zmiňovaných 30 000 korun.

Jaké peníze si nyní nejspíše rozdělí neuvolnění místostarostové Nunvář a Štěpánek, spolu s uvolněným Lichtenbergem? Naprosto stejné, jako Čechlovský, Tejkl, Trávníček a nenáviděný Málek.

Vtipné, jak nám to voliči baští.  Foto: Svobodní Chrudim

Nechceme živit nadbytečné zaměstnance města. Ačkoliv radnice tvrdí, že se jedná o pozice neuvolněné a místostarostové nemusí být v úřadě každý den, pobírají poměrně vysoké odměny. A zastupitelé se jim je na konci minulého roku rozhodli ještě zvýšit na 30 000 Kč měsíčně,“ zlobil se v jedné ze svých mnoha statí politik Josef Káles mladší. A pokračoval: „Chrudimi by stačilo méně místostarostů a budeme tuto zásadu prosazovat i po dalších komunálních volbách. Veřejné peníze by se neměly rozdávat kvůli nějakým politickým dohodám.“

Chrudim skutečně bude mít méně místostarostů. Ale za stejné peníze.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele koala
#6817 koala 5. Listopad 2018 - 14:28
Káží vodu a pijí víno. A jejich volič je za debila.
Obrázek uživatele Lover.of.lobster
#6818 Lover.of.lobster 5. Listopad 2018 - 16:05
No tak oni nám slibovali změnu a tu skutečně přinášejí. Ono "podnikání" pana Pilného patří spíš někam na pomezí černé ekonomiky a podsvětí a místostarosta v insolvenci tady taky ještě nebyl.
Obrázek uživatele Heboučký
#6820 Heboučký 6. Listopad 2018 - 9:05
"Chrudim skutečně bude mít méně místostarostů. Ale za stejné peníze." Toto bych si dovolil krapet korigovat. Chrudim bude mít méně místostarostů, ale za více peněz. Zhruba mega a půl víc vysolí městská kasa za touhu pánů Pirátů po penězích. Inu, natahali jsme si do zastupitelstva sociální případy, není se co divit, že jdou po zdrojích, jak tele po cecku. Dojalo mne, jak se Lichtenberg v Deníku hájil, prý je to kompromis. Kompromis v jejich hlavní mantře ÚSPORY!!! (Pepo Kálesi, děda ty tvoje lži vidí). Kompromis asi takový, jako když člověku zvýší plat, přestože on dál chtěl hákovat za svých domovnických dvacet litrů. Ehm... Fakt se jen děsím, z čeho Svobodní ustoupí příště....snad to nebudou čisté a opravené chodníky!
Obrázek uživatele mm
#6821 mm 6. Listopad 2018 - 10:06
Bo autor to zřejmě nemůže udělat, zkusím to místo něj ... takže po staru: čtyři místostarostové a devět radních: 4x39000+9x8700=234300,- Po novu: 2 neuvolnění místostarostové a devět radních: 2x30000+9x3000=87000,- na uvolněného místostarostu mi zbývá 147300,- dáme mu teda 70000,- aby se měl dobře a furt mi tady lítá 77300,- a to by mohla bejt i úspora, ne :-)
Obrázek uživatele Heboučký
#6822 Heboučký 6. Listopad 2018 - 11:03
mm: Bo autor to zřejmě nemůže udělat, zkusím to místo něj ... takže po staru: čtyři místostarostové a devět radních: 4x39000+9x8700=234300,- Po novu: 2 neuvolnění místostarostové a devět radních: 2x30000+9x3000=87000,- na uvolněného místostarostu mi zbývá 147300,- dáme mu teda 70000,- aby se měl dobře a furt mi tady lítá 77300,- a to by mohla bejt i úspora, ne :-)
To jsou cifry z křišťálové koule? Já jsem tedy našel něco krapet jinšího http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/zastupitele-mistostarostove-si-zvysi-financni-odmeny