Chrudimské noviny Siréna konec První světové nepřipomněla

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Siréna konec První světové nepřipomněla

Chrudim – První světová válka byla prvním globálním konfliktem. Podle některých odhadů si vyžádala až 300 tisíc obětí, které měly český původ a to na obou válčících stranách. V neděli 11. listopadu si obyvatelé České republiky měli konec tohoto hrůzného konfliktu připomenout v okamžiku, kdy se rozezní kostelní zvony a sirény. „Světský“ signál chyběl.

Zvony z kostelních věží nemají šanci, aby přehlušily ruch maloměsta, třeba o klidném nedělním odpoledni. Není proto divu, že jejich hlas byl slyšet jen v těsném okolí Resselova náměstí. Docela jinak tomu však je se sirénami. Ty mají naopak za úkol informovat o případném nebezpečí všechny obyvatel druhého největšího města Pardubického kraje a to včetně jeho okrajových částí. Sirény však nikdo o půl druhé v neděli neslyšel.

Ladislav Nolde na sociálních sítích přináší prosté vysvětlení. „Nebyl bych tak kritický. Je to pár dní od sestavení radnice. Převážná většina radnich jsou úplní nováčci. Za tohle by měli zodpovídat vedoucí, kteří tam sedí léta a upozorňovat, že předchozí vedení něco takového slíbilo. Současná radnice za tu chvilku sotva zjistila, kde jsou alespoň záchody,“ píše Nolde na facebooku. Realita je však trošku jiná. Požadavek použít sirény měl hasičům zaslat úřad vlády. Ten však nic takového neučinil, rozezněly se tedy jen kostelní zvony.

Světská reprezentace města si tak konec Velké války nakonec připomněla pouze u pomníku "Přísaha", kde starosta František Pilný (Nez. za ANO 2011) pronesl svůj první veřejný projev. Místostarostové Petr Lichtenberg (Chrudimáci), Pavel Štěpánek a Aleš Nunvář (oba Piráti) absentovali. Stejně tak chyběl bývalý starosta Petr Řezníček (SNK – ED). První místostarosta Lichtenberg a městský zastupitel Řezníček přitom tuto akci v minulosti jen výjimečně vynechali.

Foto: Jindřich Balous

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele sidelko
#6862 sidelko 13. Listopad 2018 - 11:26
Nejhorší je hrát si na uraženého. Nic netrvá ve světě věčně, ani láska k jedné slečně - tedy funkci starosty. Pan Řezníček začíná dělat zásadní chyby a tím se historicky znemožňuje. A když půjde ještě navíc učit na gymnázium do Pardubic, tak se jen dále znemožní. Jeho zapomnětlivost a mlha před očima mu nedovoluje myslet na to, že konec dobrý, všechno dobré. Ach jo!!!
Obrázek uživatele Pilky
#6865 Pilky 14. Listopad 2018 - 16:14
Dotaz na pana Valentu: Dle fotografií, nejsou přece vidět všichni účastníci piety a ptal jste se pana Lichtenberga a Řezníčka proč se nezúčastnili? Myslím si, že asi měli důvod a ten neuvádíte. A ty hrozné fotografie také nepřispívají k vyrovnanému zpravodajství - nemluví nic o atmosféře a lidech, kteří se účastnily vzpomínkové akce.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6867 Jakub Valenta 14. Listopad 2018 - 20:16
Pilky: Dotaz na pana Valentu: Dle fotografií, nejsou přece vidět všichni účastníci piety a ptal jste se pana Lichtenberga a Řezníčka proč se nezúčastnili? Myslím si, že asi měli důvod a ten neuvádíte. A ty hrozné fotografie také nepřispívají k vyrovnanému zpravodajství - nemluví nic o atmosféře a lidech, kteří se účastnily vzpomínkové akce.
Máte pravdu, neptal. On snad ale existuje důvod - snad krom úmrtí v rodině - proč se vyhnout účasti na tak významné akci, při níž se vzdává hold všem, kdo za naši křehkou svobodu a demokracii pokládali životy?
Obrázek uživatele Pilky
#6868 Pilky 15. Listopad 2018 - 21:18
Pane Valento, to si opravdu myslíte, že lidé i zastupitelé nemůžou trávit 11. listopad jinak než Vy a zato je kritizujete? Proč jste nepopsal atmosféru piety, zpívání dětí, kladení věnců např. nejstarší členkou, která se pravidelně zúčastňuje a jak sama říká třeba je to naposled. Raději píšete negativně, haníte ty kteří se nemůžou hájit a již vyřčená obvinění vyvrátit. Měl byste se vrátit do zemědělství a více pozorovat přírodu a pracovat každý den abyste pochopil, jak těžké je něčeho dosáhnout svojí prací. Vaše práce je povrchová, nakažlivá k senzacím a pomluvám.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#6869 Jakub Valenta 15. Listopad 2018 - 21:52
Pilky: Pane Valento, to si opravdu myslíte, že lidé i zastupitelé nemůžou trávit 11. listopad jinak než Vy a zato je kritizujete? Proč jste nepopsal atmosféru piety, zpívání dětí, kladení věnců např. nejstarší členkou, která se pravidelně zúčastňuje a jak sama říká třeba je to naposled. Raději píšete negativně, haníte ty kteří se nemůžou hájit a již vyřčená obvinění vyvrátit. Měl byste se vrátit do zemědělství a více pozorovat přírodu a pracovat každý den abyste pochopil, jak těžké je něčeho dosáhnout svojí prací. Vaše práce je povrchová, nakažlivá k senzacím a pomluvám.
Ano, to si myslim. Děkuji za milé rady. Zkusím se dle nich zařídit.