Chrudimské noviny Podzemní parkoviště před Bohemkou nejspíše bude

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Podzemní parkoviště před Bohemkou nejspíše bude

Chrudim - „Odšpuntovat“ zakonzervovanou rekonstrukci Hotelu Bohemia se stále nedaří. Šest let už musí obyvatelé města i jeho návštěvníci hledět na měsíční krajinu před kdysi výstavním hotelem. Podzemní parkoviště, na jehož výstavbě minulé vedení radnice trvalo, by podle skazek prosakujících z radničních kuloárů vzniknout mělo.

Naposledy proletěla „Bohemka“ médii před několika dny. Krajský soud v Hradci Králové totiž potrestal sedm obžalovaných v kauze dotačního podvodu, jenž souvisí s čerpáním evropských peněz. Ty měly být využity na rekonstrukci chrudimského hotelu, po čachrech s údajnými úsporami stavebního materiálu však skončily neznámo kde. Koncem letošního ledna proto opět padly podmíněné tresty, jelikož údajně nešlo o organizovanou skupinu.

Město má se současným vlastníkem „Bohemky“, firmou Bazcom, uzavřeny všechny patřičné smlouvy. V nich, mimo jiné, samozřejmě figuruje závazek majitele hotelu vystavět avizované podzemní parkoviště. Na této podmínce panovala shoda napříč politickým spektrem chrudimské radnice již za minulého vedení města. Jistou výjimku tvořili sociální demokraté Jaroslav Trávníček a Miroslav Tejkl. Ti však do nového zastupitelstva zvoleni nebyli.

Podle zmiňovaných zkazek se zdá, že radnice nepřijala za svůj, návrh místního podnikatele Milana Kušty. Podle něj by podzemní parkoviště mohlo vystavět samo město, návratnost takové investice je zhruba deset let. Politické špičky proto nyní uvažují o výstavbě podzemního parkingu za finanční spoluúčasti městské kasy. Kde však v napjatém rozpočtu starosta František Pilný (ANO 2011) najde desítky milionů korun, zůstává záhadou. Na případný úvěr totiž může vinou neochoty Chrudimáků k dalšímu zadlužování rovnou zapomenout.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele chrudimák
#8215 chrudimák 29. Leden 2019 - 7:12
Přesně - město ať to postaví a pak za draho pronajímá potřebné parkovací stání hotelu .... bez nich jim to nezkolaudují a ať solí, když mají Chrudim u prde.. Druhá varianta obehnat plným plotem a pozvat umělce a hned máte tahák pro turisty.