Chrudimské noviny Bahno z náhonu končí v centru Lukavice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Bahno z náhonu končí v centru Lukavice

Chrudim/Lukavice – Revitalizace náhonu, který lemuje Park Střelnice, úspěšně pokračuje. Chodci si pomalu zvykají na uzavírky a pouze občasné průchody, sediment ze dna řeky mizí. Množí se však otázky, kam vlastně vytěžené bahno náklaďáky odváží. Obyvatelé obce Lukavice mají obavu, že právě do centra této obce.

Na redakci Chrudimských novin se proto obrátil zástupce znepokojených občanů, který toužil vědět, zda tyto nejčernější předpoklady mají svou oporu v realitě. Jak tiskový mluvčí chrudimské radnice Aleš Prokopec, tak starosta obce Lukavice Miloslav Stehno potvrzují, že bahno z náhonu v Parku Střelnice skutečně končí v centru vesnice proslulé v minulosti chemickou výrobou.

Proč se bahno vozí právě sem? V Lukavici probíhá sanace haldy ze zmiňované historické chemické výroby. Jen pár kroků od místní samoobsluhy proto byly vykáceny náletové dřeviny a následně těžká technika začala odvážet kontaminovanou zeminu. Díru v zemi je však třeba něčím naplnit. „V tuto chvíli zde probíhá navážka zeminy z náhonu Střelnice, která bude následně využita k rekultivaci sanované haldy,“ uvádí starosta Miloslav Stehno k akci, která by měla stát více než sto milionů korun.

Obyvatelé Lukavice mají strach, že spolu s bahnem se tu objeví i nerozložitelný a potenciálně nebezpečný odpad. Náhon v Parku Střelnice je totiž známý tím, že do něj ústí trativody žump a svého času také jeho voda pohlcovala odpady z nedaleké skládky. Co se v nánosu skrývá, ví proto málokdo.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele martin66
#8240 martin66 12. Únor 2019 - 8:07
Hm... 100 milionu, na to že v Lukavici nejsou chodníky, silnice jsou jako tankodrom, na hlavní silnici umírají děti při přecházení silnice, je to hezká suma... A Lukavice tím jen potvrzuje, že je to žumpa, která spolkne všechno...