Chrudimské noviny Vratné lahve: Jde to i jinak

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vratné lahve: Jde to i jinak

Chrudim – Bezodpadový obchod s názvem „Vratné lahve“ si před několika měsíci otevřel v Radoušově ulici mladý pár Marek s Lucií. Záměrně o svém obchodu říkají, že je spíše bezodpadový než bezobalový. Kvalitní potraviny si totiž zakoupíte v obalu, ne však jednorázovém, plastovém, ale ve skleněných lahvích, které jsou vratné. Co vedlo Marka Lukesle a Lucii Doležalovou k tomu otevřít takto specifický obchůdek a jaký je jejich příběh?

Markovi nechybí podnikatelské zkušenosti, má už totiž jednu firmu v oboru finančnictví. A protože se o bezodpadovou tématiku zajímá delší dobu, není divu, že se mu v hlavě zrodil další podnikatelský plán. Dostal nápad, jak lidem dodávat kvalitní potraviny s použitím co nejmenšího množství obalového odpadu. „Původní myšlenka se týkala pouze rozvozu bezobalových potravin ve skleněných lahvích. S Luckou jsme si vytyčili směr, kterým bychom se chtěli ubírat a odjeli společně na Maltu. Tam se nám podařilo celý nápad detailněji promyslet. Došlo i na plánování, jak náš projekt uvést v život. Oslovili jsme desítky dodavatelů. Už z Malty jsme vlastně udělali první velkoobchodní objednávku potravin,“ vzpomíná na začátky nového podnikání.

Nejdříve se Markovi a Lucce podařilo spustit web s možností rozvozu potravin ve vratných sklenicích, i když to sami nazvali spíše počátečním přátelským testovacím modelem. Po několika měsících otevřeli i skutečnou prodejnu. „Na začátku netušíme, že se sami staneme výrobci a úplně se vzdáme nasypávání potravin, které je pro bezobalový obchod typické. Nakonec zákazníkům nabízíme potraviny tak, aby téměř vůbec nemuseli měnit své nákupní návyky,“ komentuje Marek postupný vývoj a budování prodejny.

Jak tedy prodejna Vratné lahve funguje?

V podstatě je to stejné jako s vratnými lahvemi od piva. Zákazník přijde do obchodu, kde si nakoupí suroviny zabalené ve skleněných lahvích. Ty jsou zálohované. Zálohu mu pak vrátíme, nebo ji odečteme při dalším nákupu,“ popisuje Marek systém prodejny.

Marek s Lucií se zaměřili především na kvalitu potravin. Tu dokonce vnímají jako o něco důležitější faktor než bezodpadovost. Ta je však v těsném závěsu. „Téměř všechny potraviny, které nabízíme, jsou v bio kvalitě. Přesto to v obchodě nikde nezveřejňujeme velkými nápisy na cedulích. Nechceme, aby BIO byla značka. Byli bychom rádi, kdyby se lidé sami zajímali a přemýšleli nad tím, jaké jsou potraviny, které konzumují a odkud pocházejí,“ říká Marek. Lucie k tomu dodává: „Ceny našich potravin nejsou vyšší. Jsou srovnatelné s cenami bio potravin, které můžete běžně zakoupit v supermarketech.“

Zajímalo nás, jestli je možné v takovém obchůdku pořídit vše potřebné pro vybavení spižírny, nebo je člověk nucen nakupovat nějaké další potraviny i v běžných supermarketech. Marek reaguje pohotově: „Spižírnu u nás jistě zákazník vybaví. Běžně lze v našem obchodě nakoupit v podstatě vše, co potřebujete pro výrobu zdravých pokrmů. Konvenční potraviny však v našem obchodě nenajdete, protože se je ani nesnažíme dávat do nabídky. Zastáváme názor, že je lepší méně, ale ve špičkové kvalitě. Stanovili jsme si proto nějaký standard, který chceme dodržovat.“ Lucie dodává: „Vidíme to sami na sobě. Do běžných supermarketů v podstatě nechodíme a vystačíme si s tím, co máme v obchodě. Ale jsou určité potraviny, které jsme bezobalově nesehnali, a proto je do nabídky nezařazujeme. I když je máme rádi, třeba tofu.“

A jak je to s regionálními potravinami? „Lidé se na to ptají často, rádi by nakupovali české výrobky. Protože je pro nás důležitá kvalita, nemůžeme prodávat jen regionální produkty, neměli bychom pak co dát do nabídky. U nás se, bohužel, téměř vše chemicky ošetřuje,“ reaguje Marek.

Provozuje-li někdo takovýto obchod a e-shop, nabízí se otázka, jak moc věří, že lze společnost naučit žít ekologicky. Dokáže jednotlivec něco změnit? „Určitě k tomu jako jednotlivec mohu přispět. Jsem však přesvědčen, že se to lidstvo z pudu sebezáchovy naučí samo. Nebo je možné, že ne a příroda řekne konec. Na planetě pak zavládne klid,“ odpovídá Marek na otázku s úsměvem. A dodává: „Věřím, že regulace mají smysl a to jak odspoda, tak z shora. Osobně nemám za cíl měnit svět. Chci dělat věci tak, aby mi bylo dobře.“

V poslední době se velice často mluví i píše o takzvaném zero waste stylu života. Tedy o životě s téměř nulovou produkcí odpadu. Většinou se takovým nadšencům podaří svůj roční odpad vtěsnat do půllitrové zavařovací sklenice. Přestože se Marek i Lucie snaží ve svém životě minimalizovat množství odpadu, sami zero waste životním stylem nežijí. Lucie k tématu říká: „Pro mě je důležité se z toho příliš nehroutit, zároveň se však množství odpadu snažit co nejvíce minimalizovat. Během vybavování obchodu jsem se dostala do fáze, kdy mi bylo těžko z toho, že budujeme bezobalový obchod a nábytek nám přivezli zabalený celý do plastu. Hmoždinky do zdi byly z plastu, a tak dále. Člověk však nemůže být v tomto ohledu příliš křečovitý, jinak by se zbláznil.“

O kvalitní potraviny se začali Marek s Lucií zajímat i ze zdravotních důvodů. Lucie měla v minulosti problémy s trávením a těžko snášela celou řadu běžných potravin. Včetně těch, které obsahují lepek. „Když jsem se začala o svůj zdravotní stav více zajímat, dočetla jsem se, že je nutné jíst co nejméně potravin, které jsou chemicky ošetřeny. Od té doby, co jím převážně bio potraviny, se mi zdravotní stav velice zlepšil. Už mi nedělá problém ani chléb. Ovšem jen pokud je kváskový a upečený z čerstvě namleté žitné mouky,“ vysvětluje Lucie.

Kam se budou ubírat další kroky této nadšené mladé dvojice? O svých plánech Marek říká: „Míříme v podstatě mnohem dál. Tento obchod je vlastně projekt nula, kde si vše zkoušíme. V plánu je opravdu kvalitní e-shop se vším všudy, který bude zásobovat celou republiku. Také bychom rádi pozvali všechny nadšence případně zvědavce na otevření naší pardubické prodejny spojené s ochutnávkami a dalším překvapením již za dva týdny, v pátek 15. března.“

Nadšení pro věc, osobní, laskavý přístup a poctivost osloví nejednoho zákazníka. Kvalitu i originalitu oceňuje čím dál více lidí a my přejeme Lucii i Markovi úspěch v dalších krocích jejich podnikání.

red

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#8306 Ivča 27. Únor 2019 - 20:48
Nejsem si jistá, že by se mi chtělo tahat s tolika těžkými skleněnými lahvemi po nákupu domů, moc v tomto výhodu nevidím. Víc by se mi líbilo si zboží do něčeho svého moct nasypat.