Chrudimské noviny Cibulka a Chleboun osobnostmi města?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Cibulka a Chleboun osobnostmi města?

Chrudim – Město každoročně s jistými rozpaky uděluje hned několik cen, kterými chce odměnit některé ze svých výrazných osobností. Pravidelně se v této souvislosti objevují jména osob dávno, či nedávno zesnulých, čas od času i dosud žijících. Nejinak je tomu letos.

Krátkou zprávičku o jednom z letošních nominantů Chrudimské noviny již přinesly. Do zastupitelstva proto v pondělí 25. března vstoupí příběh Oldřicha Chlebouna, obnovitele a bývalého ředitele zdejší Střední zdravotnické školy. Chleboun se narodil v roce 1940 a zemřel před osmi lety.

 

Druhým nominovaným na Osobnost města Chrudim je zdejší doyen a nestor ochránců přírody, všem Chrudimákům dobře známý, Václav Cibulka. Bývalý hajný a do dnešních dnů vášnivý milovník všeho živého Cibulka se narodil v roce 1933 ve vesničce Příluka u Nových Hradů a celý svůj život spojil faunou i flórou české přírody. V roce 1979 v Československé republice vznikl Český svaz ochránců přírody a v Chrudimi vznikla jeho první okresní organizace, do které nastoupil. Založil a vedl stanici mladých přírodovědců, kteří se starali o lokalitu Habrov (nyní přírodní rezervace). V roce 1991 založil klub ochránců SPR Habrov. Mezi úspěchy této organizace pod jeho vedením bylo i iniciování dalšího chráněného území v centru Chrudimě – Ptačí ostrovy. Spoluzaložil Zelený dům Chrudim, z. s. Je členem Českého svazu zahrádkářského Chrudim i členem České společnosti ornitologické - pobočky východočeské (prosadil se zejména v mapování labutí).

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele kwaj
#8467 kwaj 20. Březen 2019 - 9:14
Pan Václav Cibulka, osobnost města? Ten který byl odsouzen za týrání zvířat? To si snad dělají srandu.
Obrázek uživatele Jan Navrátil
#8468 Jan Navrátil 20. Březen 2019 - 20:53
kwaj: Pan Václav Cibulka, osobnost města? Ten který byl odsouzen za týrání zvířat? To si snad dělají srandu.
Pan Cibulka byl odsouzen, dostal podmínku, ale ne za týrání zvířat. Tomu neprokázali.
Obrázek uživatele Věra Nevečeřalová
#8470 Věra Nevečeřalová 21. Březen 2019 - 15:27
Cibulka!???