Chrudimské noviny Osadní výbory mohou městu ještě pořádně pustit žilou

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Osadní výbory mohou městu ještě pořádně pustit žilou

Chrudim – O radikálních změnách ve vyplácení politiků a členů komisí rady města, s nimiž přišli zdejší Piráti, Chrudimské noviny již psaly. Předposlední jednání městského zastupitelstva jim dalo zapravdu a úpravy prošly schvalovacím procesem. Snad jen náhodou si jejich prostřednictvím lehce přilepšili oba pirátští místostarostové. Myslel ale někdo na osadní výbory?

Kupodivu, myslel. Politický matador a bývalý starosta města, dnes řadový zastupitel a neúspěšný kandidát na místopředsedu finančního výboru zastupitelstva města Petr Řezníček (SNK – ED). Právě Řezníček se pokusil z předkladatele materiálu, tedy místostarosty Aleše Nunváře (Piráti) vydolovat informaci, zda navrhované změny a tedy i úspory, počítají s odměnami předsedům osadních výborů. Platby za jejich službu totiž tradičně bývají součástí této rozpočtové položky. Noví členové osadních výborů však v té době ještě zvoleni nebyli, město proto údajně netušilo, kolik přesně jim bude vyplácet.

V pondělí 25. března se však obsazení funkcí v osadních výborech obcí, jež si původně užívaly samostatnosti, nyní jsou však součástí města, řešilo. Žádné velké změny ve složení se tu nedějí – v Markovicích bude členů nejspíše sedm, v Medlešicích také, ve Vlčnově rovněž sedm, v Topoli a Vestci po pěti. Na předsedy je v Markovicích navržena Zdenka Frančovičová, v Medlešicích Daniela Mihulková, ve Vlčnově Petr Ledvina, v Topoli Libor Pilař a ve Vestci Jiří Soukup. Úpravou prošly pouze počty členů osadních výborů. Musí jich být lichý počet, mnohde však členové tvořili sudé číslo.

Výši odměn, které město za tuto službu vyplácelo, radnice nezveřejňuje. Ideálně si však předsedové mohou přijít i na 15 stovek měsíčně, řadoví členové na 700 korun. Místostarosta Petr Lichtenberg v průběhu jednání zastupitelstva přítomné ujišťoval, že vedení města peníze na odměny předsedům osadních výborů najde. Kde je vezme, to už první místostarosta neprozradil.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#8487 ČECH 28. Březen 2019 - 5:16
Pirátské eňo ňuňo je kde?A co tomu "šetření" říkají Chrudimáci?