Chrudimské noviny Radnice by mohla vystavit stopku cirkusům

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Radnice by mohla vystavit stopku cirkusům

Chrudim – Týrání zvířat je obrovským problémem, který svými důsledky a krutostí zasahuje celou společnost. Chrudimáků se před třemi lety výrazně dotkla medializace týraných poníků na zdejší Salvátorské pouti. Radnice s tímto případem nic neudělala, nyní se však možná blýská na lepší časy.

Katalyzátorem veřejné diskuse na toto téma byl příjezd show s názvem „Cirkus bude“ skupiny Mistral. Ta se tradičně usídlila na louce vedle OC Tesco a začala zvát na svá představení. Cirkus je to pro mnohé netradiční, protože v něm vystupují pouze lidé. Zvířata tu diváci nenajdou. Na absenci zvířat si tento projekt postavil i svou prezentaci, která mu přináší mnoho plusových a také něco mínusových „bodů“. Není totiž žádným tajemstvím, že v cirkusech dochází k týrání živých tvorů. Pozdější dětský smích při vystoupení cvičeného tygra je vykoupen neuvěřitelným utrpením této šelmy při předchozí drezůře. V této souvislosti vznikla celá řada občanských iniciativ, která má za výsledek reálné úvahy o zákazu zvířat v cirkusech na území České republiky.

Část Chrudimáků na sociálních sítích nevěřícně kroutí hlavou nad cirkusem, v němž nefigurují žádná zvířata. Snaží se též bagatelizovat týrání, k němuž však prokazatelně za plachtami „šapitó“ dochází. Samotní majitelé cirkusů se také snaží veřejnost přesvědčit, že jejich zvířata se ve stísněných prostorech svých klecí mají dobře a nijak při výcviku nestrádají. Občas se na jejich stranu postaví i známí novináři.

Mezi odpůrce „tradičních“ cirkusů se zvířaty patří zdejší Piráti. Právě oni by mohli iniciovat vyhlášku, která zamezí dalšímu účinkování týraných zvířat pod cirkusovými stany a na chrudimské pouti. „Tento "tradiční" typ cirkusů je přežitek a nevyhnutelně míří na smetiště dějin - svět cirkusů se vyvíjí směrem new cirkus typu LaPutyka. Tedy ne skrze šikanu a trápení zvířat, ale skrze um a talent lidských účinkujících,“ myslí si pirátský místostarosta Aleš Nunvář.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele devin m
#8488 devin m 28. Březen 2019 - 13:07
Pane pirátský místostarosto, hodláte též iniciovat zákaz chovu zvířat za účelem jejich následného zabití a sežrání lidmi? To mi přijde jako mnohem větší prasárna než nějaké cvičení zvířat ...
Obrázek uživatele Jokl
#8489 Jokl 28. Březen 2019 - 14:37
A je to tady. Piráti si nevědí rady s reálnými problémy města (např. parkování), tak se angažují v kravinách. Klasika.
Obrázek uživatele Pepajeli
#8490 Pepajeli 29. Březen 2019 - 9:32
Starejte se radši o věci, které potřebují vyřešit a jsou důležité a neřešte to čemu nerozumíte.Mate v Chrudimi málo práce???Cirkusy jsou tu už hodně dlouho a zvířata k nim prostě patří, věřím tomu, že se mají možná lépe než mazlíčci v řadě domácností. To byste mohli zrušit i dostihy, parkur, závody psích spřežení, rybolov (myslíte, že takové napichovani živých žížal, červů a nastraznich rybek je pro ně příjemné?), sám jsem rybář a prostě to k tomu patří a vše je ošetřeno v zákonech.
Obrázek uživatele Pepajeli
#8491 Pepajeli 29. Březen 2019 - 9:48
Měli byste spíš vymyslet víc kulturnich akcí a nějaké vyžití v Chrudimi.Ze se vám dospívající mládež shlukuje v parku, popiji, kouří, hulí a fetuji,to nikdo neřeší. Dále sprejersvi viz. Kopanice, Michalsky kostel, nebo třeba otřesná trafostanice na sídlišti U stadionu vedle dětského hřiště, lampy v dolní části chrudimskeho náměstí nastrikane na zeleno, jak proti tomu bojujete? Nebo další problém Borzna plná bezdomovců, nikdo to neřeší, lidé se okolo nich bojí chodit.