Chrudimské noviny Buk u kina nechalo město pokácet

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Buk u kina nechalo město pokácet

Chrudim – Čas od času nechá město pokácet některý ze stromů na svém území a v této souvislosti obvykle také zazní kritické hlasy. Zeleně je prý málo, radnice víc kácí, než vysazuje, zanedbává údržbu. V minulých dnech padnul za oběť suchu a možná také nedostatečné péči buk u mateřské školky u kina. Radnice slibuje novou výsadbu.

Listnáč zdobil poněkud rozpačitý parčík před školkou. Plácek proslul především dnes již ikonickými lavičkami a lehátky, na nichž nikdo neodpočíval. Komu by se také chtělo, ležet přímo u silnice. Za dlouhé roky však město nebylo schopno obnovit místní fontánku, nevkusné plastové nádoby na odpady tu však stojí dál.

Podle oficiálního vyjádření chrudimské radnice byl buk proschlý už vloni, letošní suché počasí ho tedy jen dorazilo. Před rokem přitom město s velkou pompou zachraňovalo třeba lípu v Medlešicích, letos se však nejen na ni jednoduše nedostalo. Asi jiné priority.

„Minulý rok se prezentovalo jak se zachraňuje i Lípa v Medlešicích , letos, když jedu okolo, vidím, jak pomalu zase v tomto vedru usychá a nikdo už tomu nevěnuje pozornost. Na rozdíl od Pardubic, kde mají u stromků například u zimního stadionu položeny vaky s vodou . Je to smutné,“ komentuje na sociálních sítích péči o zeleň v druhém největším městě Pardubického kraje Vladimír Mrázek.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele borůvka
#8662 borůvka 22. Červenec 2019 - 10:10
Ale tady je příčinou dřevokazná houba ... tohle by tedy asi vaky s vodou nevyřešily :)
Obrázek uživatele pes
#8663 pes 22. Červenec 2019 - 16:00
Když pan Mrázek jezdí okolo lípy v Medlešicích, měl by se lépe dívat. Vaky s vodou tu letos již několikrát byly, též jsem dokonce viděl i autocisternu a pracovníka technických služeb jak se snaží strom zalévat (o smysluplnosti zálivky stromu této velikosti stojícího ve svahu by se dalo sice polemizovat, ale budiž..) Nicméně aktuální suché roky jsou jen sekundárním problémem lípy v Medlešicích. Primárním problémem byl doslova barbarský prořez stromu na jižní straně provedený navíc v ne zcela vhodném období v roce 2018 .......
Obrázek uživatele Heboučký
#8667 Heboučký 23. Červenec 2019 - 17:58
borůvka: Ale tady je příčinou dřevokazná houba ... tohle by tedy asi vaky s vodou nevyřešily :)
Mňo jo jenže "dřevokazný houby" napadaj jenom stromy nějak oslabený. Třeba suchem, Máchale.
Obrázek uživatele chrudimák
#8676 chrudimák 30. Červenec 2019 - 6:49
tak šup kořeny pryč a nový pěkný vzrostlý strom místo něj