Chrudimské noviny Zastupitelé se připraví na on-line přenosy

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelé se připraví na on-line přenosy

Chrudim – Nikdo o to příliš nestojí, přesto je třeba některé z předvolebních slibů dotáhnout do konce. Snáze se pak třeba zapomene na ty, jež zůstanou pouze na papíře. Jde, samozřejmě, o snahu současného vedení msta o údajnou větší transparentnost, k níž má dopomoci možnost sledovat rozhodování politiků přímo na obrazovce počítače.

On-line přenosy v barvě a zvuku „tlačí“ především zdejší Piráti. Jsou to však právě milovníci digitalizace, kdo může posloužit jako svědek neúspěchu, s nímž se jejich nápad setkal. V dobách ne tak dávno minulých totiž již k on-line přenosům z jednání zastupitelů docházelo, zájem o ně však byl pramalý. Sledovaly je desítky, spíše ale jednotky zájemců. Přesto nyní dostanou všichni městští zastupitelé na stůl materiál, v němž jde o změnu jednacího řádu zastupitelstva tak, aby případná budoucí videa z jejich jednání byla právně pokryta.

Změna tohoto dokumentu je navrhována s ohledem na skutečnost, že město Chrudim má zájem informovat veřejnost o průběhu zasedání Zastupitelstva města Chrudim nejen prostřednictvím dosud pořizovaného zvukového záznamu, ale též prostřednictvím audiovizuálního záznamu a zároveň online přenosu ze zasedání ZM. Dále bude občanům dána možnost klást otázky k plánovaným bodům zasedání ještě před vlastním jednáním ZM, a to prostřednictvím webové aplikace Dotazy a odpovědi, dostupné na www.chrudim.eu,“ stojí v důvodové zprávě materiálu. Plány jsou tedy velké, velké peníze také bude stát jejich „realizace“. Nejskromnější odhady hovoří o stovkách tisíc korun, které město za kamery a další zařízení vydá.

O přenosech jednala na svém posledním setkání také „pirátská“ komise rady města pro digitalizaci. Letos se sešla pouze třikrát, takže očekávaná „smršť“ nápadů se rozhodně nekoná. Předseda komise a názorový oponent místostarosty Pavla Štěpánka (Piráti), Zdeněk Kubala (Piráti), si dal začátkem června za úkol zjistit od IT oddělení v Praze, jak tyto „onlajny“ fungují.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Pavel Štěpánek
#8885 Pavel Štěpánek 18. Září 2019 - 19:27
Dobrý den. Že se pan Valenta neumí oprostit ve svých článcích od svého osobního názoru a napsat objektivní článek už jsem si zvykl. Že se nás zásadně na nic neptá také. Zde však musím reagovat na lež, která je ve článku uvedena. Jde o větu: "Nejskromnější odhady hovoří o stovkách tisíc korun" - stovkY jsou minimálně dvě. Nicméně odhady celkových nákladů na zavedení přímých přenosů jsou okolo jednoho sta tisíc a já věřím, že tuto částku ani nepřekročíme. Bavíme se tedy spíše o desítkách tisíc, nikoliv stovkách. Přímé přenosy ze zasedání se stávají běžným servisem obcí pro své občany a náš návrh tak zcela respektuje současnou dobu. Z mého okolí je o to velký zájem. Zavádějící je tedy i věta, že o to nikdo příliš nestojí.
Obrázek uživatele vladimirruzicka
#8892 vladimirruzicka 23. Září 2019 - 20:48
Pavel Štěpánek: Dobrý den. Že se pan Valenta neumí oprostit ve svých článcích od svého osobního názoru a napsat objektivní článek už jsem si zvykl. Že se nás zásadně na nic neptá také. Zde však musím reagovat na lež, která je ve článku uvedena. Jde o větu: "Nejskromnější odhady hovoří o stovkách tisíc korun" - stovkY jsou minimálně dvě. Nicméně odhady celkových nákladů na zavedení přímých přenosů jsou okolo jednoho sta tisíc a já věřím, že tuto částku ani nepřekročíme. Bavíme se tedy spíše o desítkách tisíc, nikoliv stovkách. Přímé přenosy ze zasedání se stávají běžným servisem obcí pro své občany a náš návrh tak zcela respektuje současnou dobu. Z mého okolí je o to velký zájem. Zavádějící je tedy i věta, že o to nikdo příliš nestojí.
S panem Valentou se nemá cenu bavit, píše jen to co je mu nařízeno...
Obrázek uživatele Július Šuman
#8896 Július Šuman 24. Září 2019 - 9:36
vladimirruzicka: S panem Valentou se nemá cenu bavit, píše jen to co je mu nařízeno...
Co taky čekat od developerem placeného černoprdelníka, který s novinařinou nemá lautr nic společného.