Chrudimské noviny ANO, Piráti, KSČM a Chrudimáci zařízli připravenou výstavbu bytů v Chrudimi

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ANO, Piráti, KSČM a Chrudimáci zařízli připravenou výstavbu bytů v Chrudimi

Chrudim - Nové byty v Chrudimi nejsou podle názoru radniční koalice v Chrudimi potřeba. Jinak se totiž nedá vysvětlit poslední rozhodnutí zastupitelstva, které změnou územního plánu hodlá zmařit již připravený projekt výstavby dvou bytových domů. Každý se 13 byty a celkem 38 místy k parkování. Tyto domy mají podle stávajícího územního plánu stát na pozemcích, jež vlastní developerská společnost K2 invest. Co tedy bylo důvodem snahy vedení města, změnit platný územní plán ?


Radnici nezajímá výhled na historické centrum, ale případný soudní spor.

Materiál předkládal místostarosta Aleš Nunvář (Piráti), který je pověřeným zastupitelem pro územní plán. V obsáhlé důvodové zprávě uvedl jako důvod navrhované změny podání přítele starosty Františka Pilného (ANO) Borise Škorpíka. Ten se pasoval do role zástupce některých nespokojených obyvatel lokality, v níž měly domy vyrůst. Někteří z těchto lidí totiž poukazovali na zhoršený výhled ze sousedních bytovek. Městská administrativa se však nezabývala tím, do jaké míry zastínění výhledu skutečně dojde. Na několika stranách detailně řešila, zda bude město nuceno platit náklady společnosti K2 invest za zmařenou investici, nebo se této nepříjemné skutečnosti vyhne.

Zelená plocha před bytovkami je prý plná hrajících si dětí.  Reprofoto: Chrtudimské noviny

Zaplatí město miliony korun?

Právní odbor MěÚ Chrudim zde cituje několik judikátů, které údajně umožňují měnit charakter zástavby území, bez nutnosti platit náhrady škod. Podle zástupce developera Milana Kušty, jsou investice jeho společnosti do připravené projektové dokumentace již ve výši téměř tři miliony korun. Další zbytečný finanční náklad pro městskou kasu by pak mohla být náhrada vzniklých škod spojených s navrhovanou změnou územního plánu.

Komu by vlastně nové bytovky zamezily ve výhledu na město?  Reprofoto: Chrudimské noviny

Piráti chtějí sociální bydlení, koncepce však chybí. Peníze do městské kasy současná koalice nechce.

Otázkou tedy je, proč se koaliční politici pustili do poměrně nejisté akce. Konkrétně Piráti, například, vysloveně jdou proti svému předvolebnímu programu. Slibovali totiž sociální byty a větší část pozemkům, kde nyní chtějí změnit územní plán, je ve vlastnictví města. Na daném území by samo město mohlo postavit dalších minimálně 30 bytů, případně pozemky prodat soukromému investorovi s podmínkou takovéto výstavby. Finanční užitek pro městskou kasu by byl velmi zajímavý.

Bytovky by lokalitu jednoznačně zhodnotily.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Jako dobří hospodáři se ANO 2011, Piráti, Chrudimáci a ČSSD rozhodně nechovají. 

Další zcela nepochopitelné počínání koalice spočívá v tom, že svým rozhodnutím znehodnotí nejen pozemky soukromého vlastníka, ale i ty, které patří městu. Cena pozemků pro výstavbu rodinných domů je totiž násobně nižší, než pro výstavbu domů bytových.

Nová parkovací místa? Nechceme, zní z chrudimské radnice.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Omezený výhled se týká maximálně čtyř bytů.

Opravdu část místních přijde o výhled na město? Jak je patrno z regulačního plánu, výstavba plánovaných domů nesmí přesáhnout výšku druhého nadzemního podlaží nejbližší bytovky. Ta má sedm podlaží a je vzdálena 27 metrů. Běžná vzdálenost domů v ulici je přitom kolem 12 metrů. Zmiňovaný omezený výhled se týká čtyř bytů a omezení lze označit za zcela marginální, což ilustruje obrázek níže. Směrem k sousedním bytovkám je výška zástavby tři podlaží, což je i maximální výška rodinného domu. Právě rodinné domky by se podle navržené změny měly na území stavět. Ani tento argument tedy nemůže obstát.

Tohle není Kuštov. Tohle je město, které nechce nové byty.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Spojeni v odporu k Milanu Kuštovi.

Skutečným důvodem však může být velmi blízký vztah starosty Pilného s bývalým spolustraníkem ze zkrachovalých Věcí veřejných Borisem Škorpíkem. Může to být i snaha Pirátů vymezit se proti významnému investorovi a ukázat svoji sílu. O motivech KSČM a Chrudimáků lze jen spekulovat. Ať jsou však důvody jakékoli, výsledkem budou, v horším případě, chybějící byty ve druhém největším městě Pardubického kraje. Těch je zoufalý nedostatek a jejich ceny proto rostou. To však současnému vedení města buď nedochází, nebo je mu to jedno.

red

Reklama

Obrázek uživatele vladimirruzicka
#8890 vladimirruzicka 23. Září 2019 - 20:33
:-D Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. je jasný jak jsou zprávy podávány někým, kdo je placen Kuštou.......
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#8893 Jakub Valenta 24. Září 2019 - 8:04
vladimirruzicka: :-D Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. je jasný jak jsou zprávy podávány někým, kdo je placen Kuštou.......
Tak a teď k věci ;)
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#8894 Chrudim Ák 24. Září 2019 - 8:51
vladimirruzicka: :-D Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. je jasný jak jsou zprávy podávány někým, kdo je placen Kuštou.......
jsou podávány jak jsou podávány, to že ssmáci čtou mezi řádky něco co tam není je jen a pouze jejich problém. Stejně jako Hanky Šebkové - komentář hodný zveřejnění :)) Nicméně, kde jsou ty jejich sociální byty, Karliku? Kde je ten sjezd k zimnímu stadionu? Karliku? Mysliš, že budou za tři roky stále na radnici? Myslíš, že tam budou za dva roky? Dokážeš ostatním, ne tak osvíceným čtenářům jako jsi ty, popsat čeho současná radnice dosáhla a jakým způsobem se přičinila ke zlepšení života v tvém milovaném městě? Ať koukám jak koukám, nic nevidím.
Obrázek uživatele davemira
#8897 davemira 24. Září 2019 - 9:57
Dobrý den, jen takový nezávislý dotaz. Kdo tedy bude budovat byty pro vojáky, co bylo psáno v článcích o rozšíření výsadkového praporu? O tom už tu slova nejsou.
Obrázek uživatele Lover.of.lobster
#8898 Lover.of.lobster 24. Září 2019 - 11:18
Byty přece v tomhle městě nejsou vůbec potřeba. Nejdůležitější jsou přenosy ze zastupitelstva a reuse centrum na použité hrnky.
Obrázek uživatele davemira
#8899 davemira 24. Září 2019 - 11:26
Lover.of.lobster: Byty přece v tomhle městě nejsou vůbec potřeba. Nejdůležitější jsou přenosy ze zastupitelstva a reuse centrum na použité hrnky.
V tomhle městě je potřeba spousta důležitých věcí. Jen je škoda, že to stále nikdo moc neřeší. Viz sportovní hala, problém se stále ucpanou Chrudimí co se týká dopravy a tak dále.
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#8900 Chrudim Ák 24. Září 2019 - 15:28
davemira: V tomhle městě je potřeba spousta důležitých věcí. Jen je škoda, že to stále nikdo moc neřeší. Viz sportovní hala, problém se stále ucpanou Chrudimí co se týká dopravy a tak dále.
Byty by chtěl stavět Fanda, ale vzhledem k jeho výsledovce -3 mega za tři roky to asi nebude ončo, Lichťa neví která bije, podivný pán v klobouku okukuje kontejnery ve sběráku, soudce Dred šetří na "insolvenci tchýně", jogín hledá stopy zločinu - na nepodstatná přání a potřeby obyčejných občanů nezbývá čas ani chuť. Pravda je, že se na to jednou budete moci podívat online.
Obrázek uživatele hana
#8901 hana 24. Září 2019 - 15:48
Chrudimská radnice může poslat do parlamentu, nový zákon: Pokud si koupím nemovitost, nikdy se nesmí změnit můj výhled z okna, s výjimkou, že listy stromů na podzim můžou zežloutnout a opadat a na jaře zase narůst :)
Obrázek uživatele karel1
#8904 karel1 24. Září 2019 - 21:48
Pane Valenta hold na radnici je jiná banda nepodporující pana Kuštu.Co postavil v sociální oblasti,jakou školu školku.Postavit byty a to ostatní nechat na město. to že město není schopno udělat cokoliv je už druhá věc. Až začne pan developer stavět občanskou vybavenost ,třeba dostane i občany na svoji stranu.A ve sporu na větrníku jde hlavně o další bezohlednou výstavbu a dělání dalších králíkáren dále v té lokalitě, jak říkal jeden Pan spisovatel.
Obrázek uživatele hana
#8905 hana 24. Září 2019 - 22:55
karel1: Pane Valenta hold na radnici je jiná banda nepodporující pana Kuštu.Co postavil v sociální oblasti,jakou školu školku.Postavit byty a to ostatní nechat na město. to že město není schopno udělat cokoliv je už druhá věc. Až začne pan developer stavět občanskou vybavenost ,třeba dostane i občany na svoji stranu.A ve sporu na větrníku jde hlavně o další bezohlednou výstavbu a dělání dalších králíkáren dále v té lokalitě, jak říkal jeden Pan spisovatel.
To se Vám příliš nepovedlo, Kušta totiž koupil a opravil starý objekt , kde je dnes škola a školka :) http://narovine.eu/
Obrázek uživatele Bleeer
#8906 Bleeer 25. Září 2019 - 7:34
hana: To se Vám příliš nepovedlo, Kušta totiž koupil a opravil starý objekt , kde je dnes škola a školka :) http://narovine.eu/
Tomu se říká střelit se do vlastní nohy. Ale co, že Karel není nejostřejší pastelka v penále, je dávno zřejmé všem, kdo ty jeho plky čtou. Když jsme u té sociální oblasti, pak si dovolím připomenout ještě bývalou LDN: http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/zakladni-kamen-senior-rezidence-byl-slavnostne-polozen-do-roka-mela-byt-rekonstrukc Ale nepochybuji o tom, že si Karel najde nějaký další cíl, když tady pohořel. Karle, co třeba kostely, kolik jich asi postavil?
Obrázek uživatele karel1
#8908 karel1 25. Září 2019 - 15:14
Bleeer: Tomu se říká střelit se do vlastní nohy. Ale co, že Karel není nejostřejší pastelka v penále, je dávno zřejmé všem, kdo ty jeho plky čtou. Když jsme u té sociální oblasti, pak si dovolím připomenout ještě bývalou LDN: http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/zpravy/zakladni-kamen-senior-rezidence-byl-slavnostne-polozen-do-roka-mela-byt-rekonstrukc Ale nepochybuji o tom, že si Karel najde nějaký další cíl, když tady pohořel. Karle, co třeba kostely, kolik jich asi postavil?
A kolik Chrudimských seniorů si tam může dovolit být, od začátku to bylo prezentováno pro bohatou zahraniční Rakouskou klientelu. Jinak pardon proti panu staviteli nic nemám nebýt jeho tak není kde bydlet. O kvalitách staveb nebudeme tady diskutovat.Ale třeba na větráku kde měl opět ve velkém.žádnou školu ani školku neplánoval.O toto jde. Neschopnost vedení města to je druhá věc a tu můžeme vyřešit při volbách a to každý z nás.
Obrázek uživatele vladimirruzicka
#8909 vladimirruzicka 25. Září 2019 - 19:13
Jakub Valenta: Tak a teď k věci ;)
Tak to bych rád.....