Chrudimské noviny Pardubická nemocnice prý v případě malé Leontýnky nepochybila

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Pardubická nemocnice prý v případě malé Leontýnky nepochybila

Pardubice – Ministerstvo zdravotnictví ČR zveřejnilo výsledek šetření ve věci malé Leontýny, která se narodila v Pardubické nemocnici poté, co do ní byla převezena Zdravotnickou záchrannou službou Královehradeckého kraje z Vamberka. Ministerská kontrola byla uzavřena se závěrem, že na postupu Pardubické nemocnice nebylo shledáno závažné porušení povinnosti poskytovat zdravotní služby na náležité odborné úrovni.

„Nemocnice Pardubického kraje zatím oficiální zprávu o provedené kontrole neobdržela, očekáváme ji v nejbližší době. Můžeme-li usuzovat z dnešní tiskové zprávy, pak stanovisko ministerstva koresponduje s průběžným stavem našich vlastních zjištění, a my ho vítáme především s ohledem na naše zaměstnance, kteří v posledních měsících pracují pod mediálním drobnohledem. Velmi si ceníme toho, že se ministerstvu podařilo celou záležitost uzavřít v tak krátkém čase,“ řekl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald s tím, že vlastní šetření nemocnice prozatím uzavřené není. „V tuto chvíli máme k dispozici jedno ze dvou expertních posouzení a na druhé čekáme. Jakmile budeme mít podklady kompletní, vyhodnotíme je,“ dodal Tomáš Gottvald.

„Na Pardubickou nemocnici, která je největším poskytovatelem akutní zdravotní péče v rámci společnosti Nemocnice Pardubického kraje, se v říjnu loňského roku snesla vlna kritiky. Jsem proto rád, že ministerstvo zdravotnictví dnes potvrdilo, že naše nemocnice nepochybila. Je to velmi silný a jasný signál nejen k pacientům z našeho kraje, ale i zaměstnancům všech našich zdravotnických zařízení,“ sdělil hejtman Martin Netolický (ČSSD). „Vyjadřovat se k roli ostatních poskytovatelů zdravotní péče v celé kauze mi v tuto chvíli nijak nepřísluší, avšak z vyjádření ministerstva zdravotnictví je patrné, že budou předány podněty k šetření postupu v jiném zdravotnickém zařízení mimo náš region,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Podle radního Valtra je dnešní stanovisko ministerstva zdravotnictví velmi důležité, avšak nemůže být poslední. „Z mého pohledu je nutné, aby byla celá záležitost definitivně došetřena a jak rodiče, se kterými plně soucítím, tak veřejnost se dočkala definitivního stanoviska o tom, kde byl prvopočátek celého problému, což však bohužel na zdravotním stavu děvčátka nic nezmění. Pro nás je v tuto chvíli důležité, že ministerstvo sdělilo, že z hlediska zákona nebylo zjištěno žádné porušení právních předpisů při poskytování zdravotních služeb ze strany naší nemocnice,“ řekl Ladislav Valtr (ODS), radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast zdravotnictví.

red

Reklama

Obrázek uživatele karel1
#9074 karel1 14. Leden 2020 - 13:23
Operace se povedla pacient zemřel.A mohou za to rodiče ,že chtěli dítě. Do Pardubic ani na pitevnu.