Chrudimské noviny Trolejbusy by mohly spojit Pardubice s Chrudimí

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Trolejbusy by mohly spojit Pardubice s Chrudimí

Chrudim – Vyřešit přetížené autobusy, které „pendlují“ mezi prvním a druhým největším městem Pardubického kraje, není právě jednoduché. Vedení krajské samosprávy sice nějaké kroky podniklo, zdaleka však nejsou dostačující. Chrudimští mají svůj, poněkud kuriózní nápad. Trolejbusy.

Na první pohled se toto řešení zdá absurdní – do Chrudimě přece nevedou žádné troleje, které trolejbusy ke svému provozu nutně potřebují. Pravdou to bylo možná v době, kdy v ulicích Pardubic většinově jezdila Škoda 14trM. Nyní existují i trolejbusy, které sice většinově berou energii ke svému pohybu z trolejí, v případě potřeby však mohou přepnout na akumulátor.

V rámci dopravní komise rady města proto proběhla diskuze nad možností jízdy trolejbusů z Pardubic do Chrudimi, kdy by trolejbus mohl být využit pro obsloužení autobusových zastávek v Chrudimi a pak by pokračoval buď zpět do Pardubic, nebo směrem do průmyslové zóny Černá za Bory. Jedním z předpokladů je však vznik dobíjecího místa v Chrudimi, protože výstavba trakčního vedení mezi těmito dvěma městy je samozřejmě nesmyslná. Dopravní komise proto doporučuje jednat s Dopravním podnikem města Pardubic o možnosti jízdy trolejbusů z Pardubic do Chrudimě.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele hana
#9105 hana 8. Únor 2020 - 17:23
Nejprve chrudimská radnice zařízne realizaci železniční ostřešanské spojky, která měla mít zastávku u Foxconnu, v pardubickém centru a bez úvratě a bez čekání v silničních kolonách dorazit do koridoru na Prahu. Po výše uvedeném odmítnutí státní investice chrudimská radnice žebrá u pardubického dopravního podniku o drahé bateriové trolejbusy / autobusy, které budou čekat v zácpách na silnici. Smutný příběh....
Obrázek uživatele Bleeer
#9106 Bleeer 8. Únor 2020 - 23:46
hana: Nejprve chrudimská radnice zařízne realizaci železniční ostřešanské spojky, která měla mít zastávku u Foxconnu, v pardubickém centru a bez úvratě a bez čekání v silničních kolonách dorazit do koridoru na Prahu. Po výše uvedeném odmítnutí státní investice chrudimská radnice žebrá u pardubického dopravního podniku o drahé bateriové trolejbusy / autobusy, které budou čekat v zácpách na silnici. Smutný příběh....
Koncepce především. Moderní myšlení je zjevně vlastní všem radním, napříč politickým spektrem. Ostřešanskou spojku odmítal ještě Ing. Trávníček, který svého času za dopravu odpovídal. Když jsem ho slyšel mluvit o tom, co by ona spojka způsobila, jen jsem čekal na ten historicky nejúspěšnejší - "železní oři by plašili pasoucí se dobytek". Bohužel, nic se nezměnilo, zjevně tam není nikdo, kdo by viděl v čase dál, než k příští výplatě.
Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#9107 Tomáš Velendorf 9. Únor 2020 - 0:25
Bleeer: Koncepce především. Moderní myšlení je zjevně vlastní všem radním, napříč politickým spektrem. Ostřešanskou spojku odmítal ještě Ing. Trávníček, který svého času za dopravu odpovídal. Když jsem ho slyšel mluvit o tom, co by ona spojka způsobila, jen jsem čekal na ten historicky nejúspěšnejší - "železní oři by plašili pasoucí se dobytek". Bohužel, nic se nezměnilo, zjevně tam není nikdo, kdo by viděl v čase dál, než k příští výplatě.
To je naprosto dokonale vyjádřeno. Ostatně mohu jen potvrdit. Byl jsem několikrát očitým, užaslým a vcelku i mírně zděšeným svědkem, tohoto moderního myšlení našich volených zástupců. A nebyl to samozřejmě jen pan Trávníček, těžce mu v tom sekundoval a i pan bývalý starosta. Často na ně nyní vzpomínám, třeba při zdlouhavém čekání vlaků, při křížení v Rosicích/L. Možná by bylo dobré, k uctění zásluh těchto pánů v této věci, tuto stanici přejmenovat po vzoru letiště Praha. Na železniční stanici pana Jaroslava Trávníčka a pana Petra Řezníčka. A to na věky.
Obrázek uživatele ČECH
#9108 ČECH 9. Únor 2020 - 10:46
Lituju vás zděšený svědku , že nemáte moderní myšlení minimálně dvou chrudimských seniorů , kteří měli tu moc rozhodnout, kam mají vlaky jet a kam ne.
Obrázek uživatele emik
#9119 emik 13. Únor 2020 - 0:31
Všichni chytří, kteří nebydlí u navrhované trasy železnice přes Ostřešany: Ono se to mluví, když tam nebydlíte. Kdyby vám po 40 letech hučel na náspu vlak, tak se budete tvářit jinak. On je znát i hluk z obchvatu. Krákání vran taky nevadí tomu, kdo nebydlí u Blehovska, že? Trochu ohleduplnosti a míň sobectví, popř. trošiííínku myšlení. Důležité je si rýpnout do radnice.
Obrázek uživatele Karel7
#9123 Karel7 13. Únor 2020 - 7:42
emik: Všichni chytří, kteří nebydlí u navrhované trasy železnice přes Ostřešany: Ono se to mluví, když tam nebydlíte. Kdyby vám po 40 letech hučel na náspu vlak, tak se budete tvářit jinak. On je znát i hluk z obchvatu. Krákání vran taky nevadí tomu, kdo nebydlí u Blehovska, že? Trochu ohleduplnosti a míň sobectví, popř. trošiííínku myšlení. Důležité je si rýpnout do radnice.
Emiku výborný příspěvek. Jen bych doporučil, vyslechnout si mínění mlčící většiny. Vám vadí krákání vran na Blehovsku, kde bydlíte a možný hluk způsobený vlakem na budoucím možném náspu v Ostřešanech, kde máte rekreační chalupu. Na Blehovsku neruší Vás ani hnízdící vrány množství projíždějících aut. Vám nevadí hluk, emise, imise (nedýchatelno), otřesy a omezený pohyb osob po ulicích pro hustou silniční dopravu projíždějící městem. Od Poděbradovy přes Čáslavskou, Palackého, Horákové,... Po 20 letech "intenzivní" práce zastupitelů (dlouholetý bývalý místostrosta a starosta), ŘSD, ministerstva, vlády (premiér Sobotka (ČSSD) otvíral obchvat) budou mít někteří obyvytelé naději, že bude zprovozněna druhá etapa obchvatu. Ostatní si mohou říci: "Naši vnuci se snad dočkají třetí - severní části obchvatu!"
Obrázek uživatele Heboučký
#9126 Heboučký 13. Únor 2020 - 18:35
Chrudimáci a nepoznaj rozdíl mezi vránou a havranem :-))) Víc není třeba k vaši MOUDRŮM dodat.
Obrázek uživatele karel1
#9127 karel1 13. Únor 2020 - 20:10
Trolejbus? Proč ne zrovna metro?
Obrázek uživatele Bleeer
#9128 Bleeer 13. Únor 2020 - 22:13
karel1: Trolejbus? Proč ne zrovna metro?
Jistě, o metru se také uvažovalo, dokonce už se začala stavět i první stanice (před hotelem Bohemia), ale prý by mu překážela kanalizace v Medlešicích. ;)
Obrázek uživatele honza
#9130 honza 14. Únor 2020 - 9:01
vypadá to, že na radnici mají kolektivně ADHD mnoho věcí začnou, nic nedodělají. Takové panoptikum jak z Alenky v říši divů ….
Obrázek uživatele Heboučký
#9136 Heboučký 18. Únor 2020 - 12:21
Tak se to dělá diletante JV :-)))) Nahoď téma ať má Deníček co psát. To nevymysliš. https://chrudimsky.denik.cz/zpravy_region/mhd-revoluce-pardubice-chrudim-20200218.html