Chrudimské noviny Studie dokazující negativní vliv „schodiště“ v Široké ulici neexistuje

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Studie dokazující negativní vliv „schodiště“ v Široké ulici neexistuje

Chrudim – Mezi nejhlasitější odpůrce takzvaného „jezdeckého schodiště“ v Široké ulici patří beze sporu městský zastupitel a milovník výstředních pokrývek hlavy Richard Herbst (ANO 2011). Několikrát se nechal slyšet, že udělá vše pro to, aby schodiště zmizelo a auta mohla Širokou svištět opět v podstatě ničím omezovanou rychlostí. Schody prý navíc nepřímo ohrožují statiku budov v samotném srdci města.

Snad každý Chrudimák dobře ví, jaký povrch pokrýval vozovku v Široké ulici před tím, než zde vyrostly zmiňované schody. Šlo o asfalt, který sváděl řidiče k porušování maximální povolené padesátky a chodci měli mnohdy co dělat, aby frekventovanou silnici vůbec přešli. I proto zde došlo k instalaci schodů, které dopravu výrazně zklidnily. A právě uklidnění dopravy je jejich primárním účelem, jakkoli mnozí kritici, Herbsta nevyjímaje, toto stále nejsou s to pochopit.

Vzhledem k tomu, že omítka na budově Regionálního muzea Chrudim se na několika místech nezpochybnitelně drolí a padá, došlo v této souvislosti i na diskuse, zda schodiště a „poskakující“ auta nejsou hlavním viníkem údajně narušené statiky. Vzniknout proto měla studie. „V jaké fázi jsou studie, jež se zabývají stavem komunikace a staveb v Široké ulici v souvislosti se schodištěm? Uvažuje radnice o nahrazení schodiště obyčejnou vozovkou,“ zněl dotaz redakce Chrudimských novin, který směřoval na vedení města. „V tuto chvíli žádnou studii nemáme,“ reaguje radnice ústy tiskového mluvčího Aleše Prokopce. Zda však reálně hrozí odstranění schodů z Široké ulice, to už se tazatel nedozví.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele vetrnikCR
#9178 vetrnikCR 4. Březen 2020 - 14:02
Negativní vliv možná neexistuje proto, protože dosud nikdo v Široké ulici neměřil emise z automobilové dopravy. Celé "schodiště" se nahoru jezdí na první rychlostní stupeň s největší spotřebou a emisemi, směrem dolů se zase 20x přibrzdí s motorem na volnoběh, tzn. prach z brzd a opět spaliny. Více opotřebované tlumiče nepočítám.