Chrudimské noviny „Noste roušky,“ vyzývá místostarosta Štěpánek

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

„Noste roušky,“ vyzývá místostarosta Štěpánek

Chrudim – Jak nákaza coronavirem postupně více promořuje českou společnost, objevují se také prazvláštní odstíny lidské nátury. Davová hysterie se tak projevila na facebookovém profilu hejtmana Martina Netolického (ČSSD), kde někteří výtečníci chtěli nakažené stavět ke zdi.

Do týdne nebudou divní lidé s rouškou, ale bez roušky,“ myslí chrudimský místostarosta Pavel Štěpánek (Piráti), přestože samotná Chrudim a celý okres nemá ani jednoho potvrzeného pacienta s coronavirem. Štěpánek, jako mnozí jiní, však dbá na prevenci. Rouška by podle některých měla být nošena dokonce povinně, protože jim je bezpečnost přednější než svoboda. Starosta města František Pilný (ANO 2011) však správně upozorňuje, že toto město nařídit nemůže. Lze však přistoupit ke kroku, který zavedl pražský magistrát – roušku musí mít každý, kdo vstoupí do dopravního prostředku MHD. V Chrudimi samotné jezdí autobusy městské hromadné dopravy zdarma. Mnohým to přijde jako kontraproduktivní krok, protože právě zde se koncentruje velké množství lidí a hromadí potenciální viry. „MHD jezdí teď významně méně lidí. Ale musí platit u řidiče. Chceme řidiče ochránit od kontaktu s lidmi, takže teď je to bez jízdenek a bez placení. Přední dveře vůbec nebude otevírat,“ uvádí starosta Pilný.

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mne.  Foto: Facebook Pavla Štěpánka

Přestože město disponuje službou „mobilní rozhlas“, používá stále ještě k oslovování občanů – především seniorů, kteří se obtížně orientují v prostředí internetu – rozhlas městský. Poslednímu hlášení, které upozorňovalo na změny úředních hodin na místním městském úřadě, rozuměl jen málokdo. Většina obyvatel města, od Větrníku po Rozhlednu, měla s porozuměním kvůli huhňání velký problém.

Někteří politici ve svých kancelářích i spí. Chrudimský starosta večeří.  Foto: František Pilný

Postupně se také začínají vynořovat kritické hlasy, jež směřují především na hlavu ministerského předsedy Andreje Babiše (ANO 2011). Krizovou situaci prý nezvládá a pouze si na ní buduje PR. Vládní opozice navíc již v lednu chtěla vědět, jak je Česká republika na případnou pandemii připravena, moc se toho však nedozvěděla. „Politiku teď ne. To si nechme, až bude po všem. Pak si to řekneme,“ reaguje starosta Pilný na kritické připomínky k účinkování Andreje Babiše.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#9227 Jokl 18. Březen 2020 - 12:27
Tak sebe-propagace jde pirátovi Štěpánkovi výborně. Jinak ho během současné krize vidět není. Chytřejší už je pan Lichtenberg, který se přitulil do videa o rouškách z Elitky, i když s nimi neměl nic společného. Ale na nedávném plese s manželkami v róbách byli všichni vidět až moc.
Obrázek uživatele milkywei1234
#9632 milkywei1234 5. Říjen 2020 - 12:25
Místostarosta nás nabádá k nošení roušek, a přestože v jeho rodině je pozitivita na Covid, byli oba s manželkou viděni u voleb.