Chrudimské noviny Igor Adamovič: Máme být objektivní, pane premiére?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Igor Adamovič: Máme být objektivní, pane premiére?

No dobrá, když to na tiskovce sám požadujete, tak snad víte, o čem mluvíte. Nebudeme se dnes zdržovat vašimi dotačními podvody za desítky milionů, nebudeme se zabývat ani vámi neoprávněně čerpanými dotacemi za stovky milionů, pomineme i vaše nepřátelské přebírání státu nebo pokusy protlačit parlamentem změny zákonů vám na míru. Dnes se budeme věnovat jen krizi okolo koronaviru.

Máte, pane Babiši, naprostou pravdu, že za tuto krizi nemůžete. Na rozdíl od vás se nesnížím k tvrzení, že virus vyrobil Babiš, ten zloděj ožralý, zatímco vy, přiznejme si to naprosto objektivně,  jste všechno shazoval na Kalouska a koronavirus dnes zase svádíte na Itálii. Já budu objektivní a zmíním všechna pozitiva i negativa posledního čtvrtletí.

Stará pravda říká, že až v bitvě se ukáže, co je v každém z nás. Zjistili jsme, že na to stačí i mikroskopický virus. Hlasité urážlivé pokřikování, hledání viníků, vítězoslavně pronášené nepravdy a nesplnitelné sliby vám, pane Babiši, stačily k oslovení části voličů. Co stačí jednoduššímu nepřemýšlivému člověku, to nezabere na koronavirus. Koncem minulého roku bylo všem jasné, že se na nás řítí epidemie s razancí vysokorychlostní železniční soupravy. Měl jste čas zareagovat, a stát řízený jako firmu na přibližující se náraz připravit.

Vy jste ale dal přednost řešení svých osobních problémů a vaše loutky, kterým říkáte ministři, vás věrně podporovaly. Například zpívající zdravotník Vojtěch, který 28. ledna pomohl zlikvidovat pokus opozice otevřít v sněmovně debatu na téma zajištění ochranných pomůcek. Tvrdil tehdy, že nám nechybí nic, všeho potřebného zdravotního materiálu máme dost a budeme ho mít dost za všech myslitelných okolností. Nyní nejsou roušky, nejsou respirátory, nejsou rukavice, ventilátory, obleky – není nic. Naši zdravotníci jsou v pozici vojáků, které ženete na frontu zastavit útočící tanky nejen bez těžkých zbraní, ale dokonce bez pušek a nábojů! Vy je naprosto vědomě obětujete a kdo se ozve, ten je vámi ještě sprostě zostuzen! Na rozdíl od vás lékaři, sestry, dokonce i medici si jsou vědomi svých povinnosti a oni do toho boje jdou bez jakékoliv nutné ochrany. Vyzval bych vás, abyste se styděl, ale vám je tento cit cizí, nebudu proto na vás plýtvat perlami.

Vraťme se k suchým faktům. Roušky, respirátory atp. stále chybí v celé naší republice. Mohl jste je nechat vyrábět, nakupovat kdekoliv. Vy jste to ale ve své snaze o vylepšení své pověsti dokonalého premiéra a managera neučinil. Pronášeli jste i s ministrem zdravotnictví báchorky o dostatku pomůcek, o tom že je vy osobně budete rozvážet, a zatím jste pouze zakázali jejich přímý prodej. Zdravotníci čekali na distribuci, vy jste nekonali, takže respirátory a roušky částečně ležely ve skladech a částečně je skoupili spekulanti. Pod veřejným tlakem se bránící výrobci byli zakleknuti finanční správou, zřejmě aby jim bylo připomenuto staré stbácké „Drž držku, jestli chceš mít čím kousat“. A jaká náhoda, v Lovosicích bylo zadrženo 680 tisíc respirátorů a 28 tisíc roušek, které chybí našim zdravotníkům. Nezkoušejte to prodat jako svoji výhru, je to přímý důsledek vašich zmatečných a nekompetentních kroků, pane Babiši!

Stejný vzorec byl uplatněn na paní Soňu Pekovou, která dokázala testovat v době, kdy jste testování bránil. Drze dokáže testovat za 1 264 korun, ale není jí to dovoleno. Naproti tomu vaše laboratoř Vidia-Diagnostika testovat za 3 000 korun smí. Chápu, že se vám nehodilo do krámu mít řady nakažených. Díky tomu nám jich tu ale běhá neznámý, notně vysoký počet a virus nám vesele šíří. Paní Peková se usilovně brání vámi řízené dehonestaci, a dokonce vyvinula nový, jednodušší a lacinější typ testu, o který je zájem i v zahraničí. Na rozdíl od vašeho neutuchajícího snažení o profit za každé situace svůj objev v době celosvětové krize bezplatně postupuje všem laboratořím, které projeví zájem. Ale testování jí stále není povoleno. Proč asi, že by se znelíbila mocnému pánu všehomíra?

V úterý byla otevřena květinářství. Nic proti  čerstvým květinám, ale proč květinářství ano, a například prodej v hobymarketech ne? Určitě to nemá nic společného s vaším vlastnictvím sítě Flamengo, pane premiére? S ohledem na očekávanou řadu úmrtí v důsledku koronavirové pandemie by přece byla škoda neobsloužit všechy smuteční hosty na pohřbech starších spoluobčanů a zhroucených zdravotníků. A kdo vás zná, ten to chápe.

Včera jste požadoval odvolání Jana Kvačka, ředitele Nemocnice Na Bulovce. Důvodem byl mail, v kterém personálu nemocnice předložil body z oficiálního letáku ministerstva zdravotnictví. Ano, pan Kvaček má pravdu – rouška neochrání nositele před nákazou, rouškou naopak chrání nositel své okolí, aby je nenakazil. On se jako dobrý vedoucí pracovník snažil nedostatkový materiál co možná nejhospodárněji využít. Přeložím vám to do češtiny, pane Babiši. Pan Kvaček se snažil hasit vaše chyby. Za to jej chcete trestat?

O povolání krizového štábu jste byl opakovaně žádán, vyzýval jsem vás k tomu otevřeným dopisem i já. Výsledek? Pozdě, ale přece. Za to vás musím po zásluze ocenit.

A teď si shrneme, co prozradila krize o vás. Vy vůbec nevíte, co znamená cokoliv řídit. Šíříte chaos, trestáte ty, kteří se vám znelíbí nebo dokonce postaví, a opakovaně se snažíte zadupat do země každého potenciálního konkurenta. Umíte jen jedno – svalit vlastní chyby na kohokoliv, kdo se vám dostane pod ruku, abyste sám pokud možno zůstal liliově bílý.

Slíbil jsem ale i pozitiva. Prosím, tady jsou. Nejprve k vládě – ta slavně zvítězila nad koronavirem. Počet tiskovek mnohonásobně přečíslil počet virů doložených v naší zemi. Poté bych chtěl vyzdvihnout úspěch firmy Respilon, která vyvinula ústenky z nanovláken s příměsí mědi, které nejen zabrání v průniku více než 99 % virů, ale rovnou je zahubí. Bravo, to si zaslouží potlesk.

A teď obecně k našim spoluobčanům. Tvrdím, že přežijeme-li koronavirus, přežijeme jej nikoliv díky vládě, ale právě naopak vládě navzdory, a to díky našim dědičným vlastnostem. Jsme to my Češi zvláštní sebranka. Všechno víme nejlépe. Jsme stále a se vším nespokojeni a pořád remcáme. Jsme neochotní se podřídit jakékoliv autoritě a vzpíráme se každé vládě cizí i vlastní. Na druhou stranu jsme ale mistrní improvizátoři. Dokážeme z ničeho a s ničím prorazit kdekoliv a kdykoliv. To se nejlépe projeví v jakékoliv dějinné krizi. To jsme schopni dokonce se semknout a pomáhat jeden druhému.

Konkrétně? Kdo může, kupuje nebo šije podle svých finančních možností roušky a respirátory nejen pro sebe, ale mnohdy je poskytuje potřebnějším ve svém okolí. Příbuzní, známí a sousedé zabezpečují ve svém okolí spoluobčany se zdravotními problémy a přestárlé, aby se nemuseli zbytečně vystavovat nebezpečí nákazy. Firma MacDonalds nabízí policistům, hasičům a záchranářům v této době kávu či nápoje zdarma. Naprosto fantastické gesto přišlo od vietnamské komunity, která poskytuje dokonce drobné občerstvení všem policistům, hasičům a záchranářům ve službě.

A hlavně zdravotníci, ti dřou jako šílení, bez odpočinku a riskují své vlastní zdraví, díky nedostatku až absenci ochranných pomůcek, aby zabránili nekontrolovatelnému kolapsu a katastrofě, jakou můžeme sledovat v Itálii. Děkuji za to, že se vám to zatím kupodivu daří. A budu vám vděčný za každý den a za každý zachráněný život.

Často nadávám na některé své spoluobčany. Ale dnes musím přiznat, že jsem na nás, na obyvatele České republiky, hrdý. Je to velice příjemný pocit.

Až se z toho zmatku vymotáme, neměli bychom ale jen slavit a jásat. Po první euforii musíme po právu ocenit každého, kdo tento stav zavinil. Budeme soudit objektivně, pane premiére. ANO, vaše obavy jsou oprávněné.

 

Igor Adamovič, blogRespekt

Reklama

Obrázek uživatele Ivča
#9234 Ivča 21. Březen 2020 - 10:38
Přesně popsané, díky za to! Bohužel se obávám, že se toto jednání premiéra neobjeví v jeho preferencích. Protože ti, co ho volí, jsou často hluší a slepí.