Chrudimské noviny Starosta Pilný exkluzivně pro Chrudimské noviny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Pilný exkluzivně pro Chrudimské noviny

Chrudim – Není sporu o tom, že celá Česká republika prochází a ještě nějaký čas bude procházet nelehkým obdobím. Testována je nejen promořenost společnosti novým typem coronaviru, ale také pevnost křehké, polistopadové demokracie českého střihu. Mužem číslo jedna ve vedení města je v těchto dnech starosta František Pilný (ANO 2011). Chrudimské noviny mu proto položily několik otázek. Ze starostových odpovědí si lze udělat obrázek o tom, kdo se pod rouškou skutečně skrývá.

Pane starosto, coronavirus způsobil zpomalení ekonomiky, mnohé investice jsou zcela zastaveny. Týká se to i uvažovaného rozšiřování kasáren kapitána Jaroše v Chrudimi?

Ohledně kasáren nemám v tomto období žádné nové zprávy, shodou okolností jsem v neděli s velitelem telefonoval, nic o omezení nebo změně příprav neříkal.

 

Není zcela jasné, kdy skončí omezení, jež se dotýkají shromažďování většího množství osob. Nejsou proto ohroženy dvě tradiční letní chrudimské akce – Loutkářská Chrudim a Salvátorská pouť?

Loutkářskou Chrudim připravujeme v různých variantách, poslední možností je její zrušení. Ale k tomu si musí říci i spolupořadatel, což je agentura NIPOS ARTAMA. Navrhoval jsem například osazení několik kamer do hlediště, aby si sám divák mohl mezi nimi na svém počítači přepínat a sledovat tak děj na jevišti, případně vím, že se řešilo umístění velkoplošné obrazovky venku apod. U pouti je zatím situace lepší, rozhodnutí, jak s ní naložit musíme udělat do 15. 5. (nejzazší datum pro to, aby se vše stihlo), tj. zatím čekáme. Definitivně rozhodnuto není nic a ani já sám si zatím nedovolím říci, jak se rozhodneme a jaký bude vývoj z hlediska nařízení státu. V žádném případě nechceme nikoho zdravotně ohrozit.

 

Jak vy osobně vnímáte celou situaci kolem coronavirové pandemie? Považujete třeba za správné, že jsou fakticky uzavřeny hranice tam i zpět?

Snažím se stát nohama pevně na zemi, nic nepodcenit ani nepřehnat. V krizové situaci se mi vždy osvědčilo snažit se zvážit všechny varianty a vybrat tu, která je nejlepší. Samozřejmě to vždy tak nemusí vyjít. Přesně zde platí, po bitvě každý generál. Myslím, že v začátku bylo jasné, že musíme zastavit šíření koronaviru, nepřehltit zdravotnictví. Dalším úkolem, až tento první bude splněn, pomoci ekonomice nepropadnout se příliš hluboko (o tom, že se propadne, podle mě není sporu). myslím, že v plnění prvního úkolu si stojíme velmi dobře, a to hned z několika důvodů. První jsou určitě opatření vlády ČR. Slyším kolem sebe zajímavé názory, že třeba vláda měla uzavřít hranice dříve nebo vůbec apod. Já osobně si myslím, že uzavření hranic je správné. Je třeba si uvědomit, že vývoj mohl být úplně jiný, než je, mohl být daleko horší.

 

Myslíte, že stát a jeho představitelé na nejvyšších místech situaci v počátcích zvládli, nebo podcenili?

Myslím, že stát i představitelé zvládli situaci velmi dobře, jak v počátcích, tak i teď. Jsou určitě chyby, ale to se nedá nic dělat, nikdo nemá patent na rozum. Trochu úsměvné mi přišlo, že někteří kritizovali, že vláda nemá časový plán otevírání. No jak ho mohla mít, vždyť coronavirus není prozkoumám, neexistují na jeho řešení žádné postupy, vše se dělalo ad hoc. Až teď po cca 6 týdnech jsou známé některé skutečnosti přenosu, ulpívání viru na předmětech apod. Z tohoto důvodu jsem ani nikdy neřekl, že to „zvládneme“, nepřišlo mi to fér, protože to nikdo dopředu nemůže vědět. Daleko lepší mi přijde výraz „zvládáme to“.

 

Kdy zhruba plánujete další zasedání městského zastupitelstva? To poslední, jak všichni víme, bylo zrušeno právě kvůli coronavirové pandemii.

Zasedání zastupitelstva je plánované v původním harmonogramu na konci května. Březnové bylo zrušeno. Zatím jsem oslovil všechny zastupitele, zda mají možnost a souhlasí, že zastupitelstvo se bude konat prostřednictvím videokonference. Více jak polovina zastupitelů napsala, že souhlasí a mají patřičné vybavení (stačí počítač s mikrofonem a reproduktory a s připojením internetu). Je možné, že bude zastupitelstvo i jindy – v mimořádném termínu –, pokud to situace bude vyžadovat, např. kvůli stavbě horkovodu v ulici Na Ostrově.

 

Jaká nálada panuje v nejužším vedení města – v radě, mezi vámi a místostarosty?

Jak odpovědět – na nálady si úplně nehraji, je tady celá řada úkolů, které se musí plnit, jinak to nejde. Samozřejmě jsem někdy naštvaný (i na sebe), že se něco nepovedlo, a jindy mám zase radost, jak vše funguje. Například Petr Lichtenberg to má podobně, byli jsme tu hodně času spolu, což nám poskytlo i hodně času se poznat.

Děkuji za odpovědi

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele Zbyněk Kotúč
#9339 Zbyněk Kotúč 9. Květen 2020 - 20:10
"Ze starostových odpovědí si lze udělat obrázek o tom, kdo se pod rouškou skutečně skrývá." ... Kdo se pod rouškou s logem Coca-Coly a obrázkem lyžaře skrývá vypovídá mimojiné prasečí článek o rozdávání Killviru, který zveřejnil Zahrádka ve starostových novinách. Věčná škoda, že článek byl nedlouho po zveřejnění stažen z webových stránek. Lidé si mohli udělat úsudek sami.