Chrudimské noviny Zastupitelé vytvořili nový rekord

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Zastupitelé vytvořili nový rekord

Chrudim – V pondělí 25. května 2020 byl pokořen nový rekord. Jednání městského zastupitelstva trvalo všehovšudy – tedy i s přestávkami – více než šest a půl hodiny. Starosta města František Pilný (ANO 2011) mohl poslat politiky domů až po půl jedenácté v noci.

Na samém počátku starosta omluvil nepřítomného Petra Kobetiče (ODS) a zastupitele, kryté rouškami a rozsazené jako v nějaké podivné škole, přivítal v sále na Pardubické ulici. Ještě než došlo na rokování o tradičně prvním bodu, kterým bývá rozpočtové opatření, přihlásil se o slovo Roman Málek (Koalice pro Chrudim). Toužil vědět, kdo přejmenoval materiál, jejž do zastupitelstva předkládal. Starosta politikovi sdělil, že to byl on. Podle Pilného má k tomuto kroku jako starosta právo, protože „starosta určuje program jednání“. V jednacím řádu chrudimského městského zastupitelstva však stojí: „... návrh programu zasedání zastupitelstva města předkládá starosta, vlastní program schvaluje zastupitelstvo města v úvodu svého zasedání…“ Pilného interpretace a z ní plynoucí „oprávnění“ měnit titul materiálu předloženého opozičním zastupitelem tak stojí na vodě, respektive na hlasech většiny, kterou disponuje současná radniční koalice. „Odmávat“ si totiž může prakticky cokoli, jakkoli právě tato sebejistota se čas od času může škaredě vymstít. To se ukázalo v následujícím hlasování o rozpočtovém opatření.

Může, nebo nemůže měnit starosta obsah materiálů, které na jednání zastupitelstva předkládají jiní?  Foto: Jindřich Balous

Jeho schválení totiž napoprvé neprošlo. Starosta reagoval okamžitým vyhlášením přestávky – po zhruba půlhodině zasedání zastupitelstva – a následně též dohodovacím řízením. V něm si pozval šéfy „klubů“ jednotlivých stran a blíže nespecifikovaným nátlakem – jak vyplynulo z několika slov pronesených později zastupitelem Petrem Řezníčkem (SNK – ED) –, se je snažil přimět ke změně názoru.

V samotné diskusi k rozpočtovému opatření zazněly dotazy z opozičních škamen, které mířily na výdaje spojené se zvládáním pandemie coronaviru, na výstavbu kanalizace v Medlešicích a náklady na jednotný vizuální styl města.

Opětovné hlasování už prošlo, rozpočtové opatření bylo schváleno, koaliční politici si mohli oddechnout.

Piráti mají důvod k optimismu.  Foto: Chrudimské noviny

Oslavovat mohou vládnoucí Piráti, protože jejich momentálně největší projekt – participativní rozpočet –, našel podporu napříč politickým spektrem. V hlasování totiž zastupitelé souhlasili s posunutím termínu, v němž mohou zájemci zasílat své žádosti o účast v této novince místní radnice.

V rámci připravovaných investic se Petr Řezníček postavil proti plánované fotovoltaické elektrárně, jíž chtějí pánové z vedení města umístit na střechu nové radnice. Řezníček si myslí, že solární panely na střeše historického domu v samotném srdci Chrudimě znehodnotí případné fotky z „ptačí perspektivy“. Nabízí se prý lepší varianta, kterou je střecha tribuny „Emiláku“.

Estetika musí ustoupit zelenému třeštění. Kolik energie se spotřebuje při výrobě solárních panelů, to už jejich zastánci taktně zamlčí.  Foto: Chrudimské noviny

Místostarosta Aleš Nunvář (Piráti) tuto argumentaci odmítl, elektrárna prý nebude prakticky vidět. Nápad s dalšími panely V Průhonech však přivítal. Ekofanatismus zavanul chrudimskou radnicí.

Záměr v hlasování ne překvapivě prošel, protože na „úspory na úkor estetiky“ (slova místostarosty Nunváře) koaliční politici slyší.

Popprův popelník by byl podle Tomáše Židka přiléhavějším názvem.  Reprofoto: Chrudimské noviny

Poměrně dlouhou diskusi si vyžádalo i téma nového náměstí v lokalitě budovaného dopravního terminálu. Petru Řezníčkovi a Tomáši Židkovi (SNK–ED) se zdálo nedůstojné pojmenovat lokalitu, známou rejdy bezdomovců a specifické klientely nádražní restaurace, po Bedřichu Popperovi. Řezníček by uvítal spíše plaketu, bustu, na některém z domů v „Bronxu“, za jejichž výstavbou průmyslník také stojí.

Vládnoucí koalice je však jiného názoru, Popperovo náměstí tedy bude.

Velmi emotivní se ukázala i kauza „vitamín C“. „Souboji“ starosty s Romanem Málkem se Chrudimské noviny budou věnovat ve zvláštním materiálu.

Lže Málek, nebo Pilný?  Foto: Chrudimské noviny

Dlouho se též diskutovalo o jednotném vizuálu města, bodu, jejž předložil městský radní a zastupitel Josef Káles ml. Opozice politikovi vyčítala především údajně nedostatečně připravený materiál a nejasné podmínky. Nakonec došlo až ke stažení celého tématu, přepracované se má vrátit na některém z příštích zasedání.

Informace o činnosti rady a všeobecná rozprava šesti a půl hodiny trvající maraton uzavřely.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9360 ČECH 26. Květen 2020 - 22:14
Těšil jsem se na šťavnaté postřehy pana Valenty z tak dlouhého kabaretu,ale už to není jako kdysi "střelba". Mně pobavil pinkponk Málek versus Pilný,to byla třešnička na dortu.Chrudimák-Brňák Káles za podpory pirátů bude vylepšovat imič města,které dostává pěkný vady na kráse.Kasal nezklamal své jméno.Jasná jednička Řezňa a sekunduje mu Čechlovák,vědí o čem mluví,mají přehled a pamatováka.Na závěr -litující Moučka,by udělal lépe,zpytovat své předchůdce,jenž ničili lidské duše.