Chrudimské noviny Starosta Moravských Křižánek Sedláček chrudimskému poslanci Chvojkovi: „Při sledování OVM mě k vaší osobě napadala spousta skutečně hrubých a neslušných slov“

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta Moravských Křižánek Sedláček chrudimskému poslanci Chvojkovi: „Při sledování OVM mě k vaší osobě napadala spousta skutečně hrubých a neslušných slov“

Včera jsem napsal po shlédnutí Otázek Václava Moravce poslanci a zároveň vystupujícímu Janu Chvojkovi dopis v SZ, a protože mi neodpověděl, pokusím se využít sílu FB a zaslat pozvánku jako otevřený dopis:


Dobrý den, pane Chvojko. Píšu vám nejen jako první místopředseda Sdružení místních samospráv ČR, ale i jako starosta obce Křižánky, svou reakci na OVM, které proběhly dnes, v neděli 31. 5. 2020.
Nejsem členem žádné politické strany ani nikam nekandiduji. Jsem prostě starosta malé obce na Vysočině. Tím jenom upřesňuji Vaši zmatenou interpretaci, že cílem tlaku obcí na vládu a zákonodárce je politický boj a úspěch v krajských volbách. Mně osobně je srdečně jedno, kdo volby vyhraje. Stačí, když to bude skutečně demokratická strana. Nicméně chci zdůraznit, že kromě mě jste urazil ještě další tisíce nepoliticky angažovaných starostů v celé České republice.

Vaší další, skutečně tragickou argumentací v OVM je Váš postoj k náhradám dotačního bonusu za dotace. Nebylo by možná od věci si nějakou dotaci v našich podmínkách reálně vyzkoušet. Nebo se s ní alespoň, z pohledu starosty malé obce, seznámit. Víte, co to je, připravit nějakou dotaci? Dokážete si představit, kolik prostředků a energie na přípravu musí obec vynaložit? To vše s vidinou, že na tyto práce se dotace v 99 % případů nevztahuje! A jaké to je, v často nesmyslných dotačních programech doslova ohnout cíl vašeho záměru a naroubovat ho na cíl programu?

A pak nastane okamžik, kdy žádost o dotaci podáte. A to prostřednictvím většinou nepřátelského programu, který se zasekává, padá, nepustí vás dál, dokud nevyplníte kupu nesmyslů, případně nedodáte kolekce nesmyslných příloh. Přesto všechno žádost o dotaci podáte. A čekáte a čekáte a čekáte. Třeba žádost o dotaci na stavbu hřiště v naší obci se podávala v lednu. Je konec května a výsledky stále nejsou zveřejněny. S největší pravděpodobností pro obrovský převis žádostí ani neuspějeme.

Pokud se dotační titul na tento projekt už v budoucnu nebude vypisovat a nebude možné opakovaně žádost podat, pak celé úsilí a prostředky na přípravu prostě vyhodíte do koše. Anebo se z nás stanou „šťastní výherci”. To pak nastane doslova kolotoč rychlých kroků, jen aby se projekt podařilo včas dokončit. Termín dokončení bývá nepřekročitelný.

Ostatně, tak tomu bylo i u realizace projektu vestavby sociálních bytů z programu IROP. Ty jsme dokončili a kolaudovali v listopadu 2019. Máme květen 2020 a peníze stále nejsou na našem účtu. Stále se kontroluje, zda někde nedošlo z naší strany k pochybení, kvůli kterému by bylo možné dotaci pokrátit. A tak čas letí, úroky i nervozita banky stoupají. Ano, projekt jsme museli předfinancovat, ale i spolufinancovat. A složité závěrečné vyhodnocení akce je náročné jak šifra mistra Leonarda. Tak je to se vším.

To jsou ty slavné dotace, zaklínadlo vládní koalice, řešící veškeré bolesti dnešního světa. Při sledování OVM mě k vaší osobě napadala spousta skutečně hrubých a neslušných slov. Ne, nehodlám vám nadávat. Prostě jenom nemáte ani trochu představu, co slovo dotace skutečně obnáší a co znamená, když ji nepřipravuje tým města Chrudim či Pardubického kraje, ale starosta malé obce.

Proto vás zvu před hlasováním o zákonu ke kompenzaci finančních prostředků obcím a krajům do obce Křižánky. Rád vám představím, co dotace znamená, jak funguje a co skutečně obnáší. Myslím to vážně. Z vašeho rodného Hlinska je to 15 km. Z Chrudimě 45 minut cesty autem. Vezměte s sebou kohokoliv dalšího z Poslanecké sněmovny. Přijedete? Nebo se konfrontace na místě obáváte?

red

Reklama

Obrázek uživatele Kučerovi
#9430 Kučerovi 24. Červen 2020 - 20:52
Co dodat. Je to přesně jak píše starosta Křižánek. Bohužel má pravdu a to je na tom to nejhorší.To jen potvrzuje fakt, že by měli být dotace zrušeny. Sebrat peníze a vracet je formou dotací, nebo spíše tunelováním ? 1000Kč z dotací není 1000Kč v rozpočtu obce. Z dotace se vytratí část peněz administrací (nemyslím hned sedmičku vína), investicím do něčeho co není třeba aby se splnili dotační podmínky atd. Pan poslanec je asi buď mimoň, nebo je naopak součástí přerozdělování.