Chrudimské noviny Jakub Valenta: Lékařská etika

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Lékařská etika

Staré české přísloví říká, že „košile je bližší než kabát“. Zdánlivě se jedná o samozřejmé konstatování z oblasti oblékání, každý ale dobře ví, oč v tomto moudru běží. Nejbližším bližním je pro většinu z nás naše nejužší rodina, tedy manžel/manželka, děti, vlastní rodiče, prarodiče, sourozenci a tak dále.

Širší rodinou jsou nám potom naši sousedé, máme-li s nimi, samozřejmě, dobré vztahy. Pokud postoupíme o další „level“, bereme často za své i ty, kdo s námi sdílejí společné bydliště, společné město. Právě mnohdy až nezdravý patriotismus obyvatel Chrudimě je často předmětem diskusí s „přespolními“, kteří ho příliš nechápou. Kdo se tu však narodil, tomu obvykle město nad Chrudimkou navždy a definitivně uzmulo srdce a vložilo ho někam do středu Resselova náměstí.

Existují i odrodilci, na něž bychom měli pohlížet se zdravou dávkou maloměstské zášti. Jedním z těch, komu byla Chrudim pravděpodobně „šmafů“, je místní nejznámější rodák, německy mluvící lesník a vynálezce lodního šroubu, chceme-li tomu věřit. Po svém rodném městě podle všeho v daleké Lublani ani nevzdechl. Přesto ho každý správný Chrudimák miluje a předkládá jako symbol životního úspěchu.

Zájmy města, v němž jsem se narodil, odkud pocházím a kde bydlím, by měly být vlastní také politikům. Jedním z těch, jimž je bližší košile ministerského předsedy a jeho přímých podřízených, je místní lékař a městský zastupitel David Kasal.

Tento politik, jenž nejprve zkoušel, podobně jako současný starosta František Pilný, štěstí v neúspěšném projektu Víta Bárty, ve „straně“ Věci veřejné, svým hlasováním o senátním návrhu vrazil Chrudimákům dýku do zad. Jeho jednání, kdy upřednostnil státní kasu před tou chrudimskou, sleduje obyčejný člověk s ústy otevřenými.

Poslanec – jaký je kořen tohoto slova? Jde o člověka, jehož jeho voliči – lidé, kteří mu důvěřují –, pošlou do daleké Prahy, aby zastupoval jejich zájmy? Nebo o muže, kterého vládnoucí strana pošle do míst, v nichž byl zvolen, aby tam působil v duchu politiky, jíž momentální páni a vládci České republiky zastávají? 

Odpověz si sám, milý čtenáři, který význam více odpovídá tvému smýšlení. A odpověz si rovněž, zda David Kasal toto naplňuje do posledního písmene. 

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9450 ČECH 10. Červenec 2020 - 8:38
Hezky a vystižně napsané pane Valenta!