Chrudimské noviny Jakub Valenta: Zglajchšaltovaný vizuál v Chrudimi nechceme

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Zglajchšaltovaný vizuál v Chrudimi nechceme

Není žádným tajemstvím, že názory politiků před volbami a po nich se mnohdy diametrálně liší. Tito lidé jsou totiž schopni naslibovat svým potenciálním příznivcům takřka cokoliv, což bývá předmětem vtipů těch, kdo nedisponují krátkou pamětí průměrného voliče.

Nejinak je tomu v Chrudimi.

Svou touhou po úsporách byli známi, a snad stále ještě jsou, místní členové a sympatizanti Strany svobodných občanů. Členem strany, který zasedá v nejužším vedení města, zůstává však už jen místostarosta Petr Lichtenberg, protože idealistický liberál Josef Káles mladší ji po vnitřních rozmíškách svých spolustraníků opustil. Svobodné totiž potkal podobný osud jako většinu ostatních partají. S jediným rozdílem – nikdy nebyli a s velkou pravděpodobností ani nebudou těmi, kdo bude určovat směřování celé země z nejvyšších příček politického žebříku. Zůstávají marginální stranou, jakkoli na určité finance si po volbách samozřejmě ze státního cecíku také přijdou. Zůstávají stranou, v níž zvítězily síly pragmatiků nad idealisty. 

Svobodní, spojení dnes ve vedení města s nezávislými kandidáty a obdobně živořící stranou TOP 09, horovali před posledními komunálními volbami pro zmiňované šetření s „erárními“ penězi. Krátce po skončení volebního kolotoče a po ustavení nové radniční koalice se však ukázalo, že to s tím utahováním opasku městské kase nebude zase tak horké. Dobré posty v radě a v případě Lichtenberga i nezanedbatelné finanční vylepšení soukromých financí prostřednictvím štědrého platu prvního místostarosty Svobodným jako kritikům rozhazování spolehlivě zavřelo ústa.

Není proto divu, že na posledních jednáních městského zastupitelstva to byl právě bývalý Svobodný Káles, kdo přišel s ne zrovna levným návrhem na „jednotný vizuální styl města“. Jistě, Josef Káles mladší si toto téma vzal za „svazácký úkol“, pročež též předsedá komisi pro komunikaci rady města. Komisi, která se dle údajů z městského webu sešla letos jednou. V únoru.

Jednotný „vizuál“ je totiž natolik palčivým problémem, že se pravidelně umisťuje i v „Desateru problémů města“. Tedy, neumisťuje, ale uvažovaný až půl milion korun, o něž si Káles de facto řekl, by toto zdání mohl směle vzbudit.

Coronavirus a výpadek příjmů zatne městskému rozpočtu na další roky pořádnou sekeru do futer. Šéfka finančního odboru Hana Vránová proto pánům z finančního výboru města doporučila, aby svým kolegům – městským zastupitelům – tlumočili naléhavý vzkaz, jehož znění dokáže predikovat absolvent základní školy: JE TŘEBA ŠETŘIT.

Bez jednotného vizuálního stylu se Chrudim obešla ne celá desetiletí, ale staletí. Vlastně ho vůbec nepotřebuje, protože – přestože na to čas od času brblají – Chrudimáci mají rádi maloměstský klid svého města a nechtějí v něm víc turistů, autobusy zabírající parkovací místa, nepořádek v ulicích z odhozených plastových kelímků...

Krása přírody a lidské společnosti tkví v její rozmanitosti.

Zglajchšaltované vizuály jsou sice „in“, moderní, ale naprosto zbytečné.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele ČECH
#9464 ČECH 28. Červenec 2020 - 22:23
Pan redaktor Valenta a pan zastupitel Řezníček našli společnou řeč ! "vizuálě vyhozené peníze"