Chrudimské noviny Jak se řešilo, komu nevadí kompostárna 200 metrů u domu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jak se řešilo, komu nevadí kompostárna 200 metrů u domu

Chrudim – Akcí tohoto týdne, která budila nejvíce emocí, bylo v Chrudimi představení plánů na výstavbu separačního dvora a kompostárny v průmyslové zóně nedalo Markovic. Na začátku to celé působilo jako přátelský piknik na louce, kde se sešlo spousta známých a s radostnými výrazy ve tváři se všichni zdravili a klábosili spolu. Ovšem jen do chvíle, než se začalo oficiálně mluvit o plánované výstavbě kompostárny na zelené louce. Atmosféra rázem zhoustla.

Starosta František Pilný v obležení žen. Foto: Petra Vintrlíková

 Setkání připomínalo chvílemi arénu či známý pořad Michaely Jílkové. Vzduchem lítaly i zdvižené pěsti a peprná slova. Hned na úvod padla připomínka, že si úředníci „zapomněli tlampače“. Kdo stál totiž na konci shromáždění, ten rozhodně na otevřeném prostranství každé pronesené slovo neslyšel.

 „Cílem dneška je vědět, co komu na tom vadí, kdo co na tom oceňuje, aby město a zastupitelstvo s tím mohlo pracovat,“ zdůraznil na úvod starosta František Pilný (ANO 2011). Po slovu starosty a představení nezávislé facilitátorky z Vysočiny předstoupili postupně před občany odborní zpracovatelé projektu, kteří se ze své pozice snažili projekt obhájit a vysvětlit výhody separačního dvora.

Úředník Petr Kopecký sbíral před začátkem podpisy všech přítomných. Foto: Petra Vintrlíková

 O projektu promluvil ředitel technických služeb Zdeněk Kolář a mimo jiné uvedl: „Co se týká dopravy, bude vedena přes průmyslovou zónu...“ „Přes rozhlednu,“ upřesnila jedna z přihlížejících žen. Přidal se i jeden z místních: „Čili popište to od středu města, to znamená, že jak je ta jediná křižovatka u Čáslavský, přes tu půjde všechno, tam i ven...“ „Momentíček, momentíček, počkejte, než pan Kolář domluví,“ vstoupila do diskuse facilitátorka, aby mohl ředitel technických služeb pokračovat. „Kapacitně je všechno spočítáno na město Chrudim, v současné době a s předpokladem do roku 2030 se počítá, že by tam mělo projet čtyři až osm kukaček denně plus dva kamiony, nic víc. Co se týká osobní dopravy, předpokládáme maximální nárůst na sedmdesát aut denně.“

Lidé chtěli slyšet hlavně důvod, proč by se měla stavba realizovat právě v blízkosti jejich domovů na zelené louce, když je při prodeji parcel na plánovanou výstavbu separačního dvora prý nikdo neupozornil. Na to reagoval Petr Kopecký, vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje MěÚ Chrudim:

 „Byly zvažovány i jiné lokality, to znamená všechny průmyslové zóny v Chrudimi, a prověřovány všechny rozvojové plochy, na kterých by se to dalo stavět. Je to na územním plánu, máte tam odkaz na odboru. Prověřovali jsme možnost vybudování ve spalovnách, ve vojenském depu, naproti průmyslové zóně u benzinky MOL při cestě na Slatiňany a to je asi tak všechno, žádná z těchto lokalit není v územním plánu tak určená, aby tam mohlo vzniknout, to co teďka tady, žádná z těchto lokalit není ve vlastnictví města. Nebyli jsme schopni se dohodnout a žádná z těchto lokalit nemá tak vhodné napojení.“  

I tato fotka dobře vyjadřuje postoj většiny přítomných. Foto: Petra Vintrlíková

„Vy asi všichni souhlasíte, že to někde být musí,“ křičela nezávislá facilitátorka a pomalu jí odcházel hlas. „Nebyl bych proti tomu, někde se to musí postavit,“ ozvalo se. „Ale né tady, vyberte jinou lokalitu, na Skřivánku!“ – hřmělo z davu. „Pošleme tam devět kukalů,“ znělo zase odjinud. „Tak!“ – přitakávali lidé souhlasně. „Radši nám to postavte na plochý dráze!“ – vyjadřovali se lidé nesouhlasně k vyjádření odborníků. „Pane Kopecký, kde vy bydlíte?“ – padla otázka. „Pokud by tohle stálo 200 metrů od mého domu, tak já s tím nemám nejměnší problém,“ odpověděl Kopecký.

„Tak ještě jednou, vybíralo to minulé vedení města, procházelo to některými komisemi, podílel jsem se na tom dejme tomu já, podíleli se na tom dopraváci a to, jestli to tady bude stát, nezáleží na mém odborném či neodborném názoru, není to založeno ani na vašem odborném či neodborném názoru, je potřeba to založit na průběhu nějakého řízení, to znamená: zjišťovací řízení, kde vy všichni můžete být účastníci, máte na to sdružení, můžete se toho zúčastnit a tam si věřím, že můžete obhájit svoje připomínky,“ radil Kopecký lidem, aby ho nevynesli v zubech. Však byla za nimi připravena dvě osobní auta, jejich okýnka tvořila provizorní nástěnku na plánky separačního dvora, při vzrůstajícím rozhořčení však začínala auta působit, že jsou tam spíše nachystána pro případ nečekaného odjezdu.

Také děti by si rády hrály spíše na zelené louce místo u kompostárny. Foto: Petra Vintrlíková

„My tady probereme sběr všech vašich připomínek, sepíšeme na to i nějaké odpovědi, které dáme na internet, a s některými samozřejmě budete souhlasit, s některými ne, jak to tak bývá, a těmi připomínkami i tím zpracováním se bude průřezově podílet velká část úřadu. Jak naše současné vedení města, tak zastupitelstvo, rada města, případně komise,“ uklidňoval rozčilené občany Kopecký.

Když ale na zásadní otázku odpověděl: „Lokality další neprošly, protože nebyly a neexistují na území města lokality, které by byly vhodnější,“ někteří už to nevydrželi a raději odešli. Územní rozhodnutí naštěstí ještě nepadlo: „Na základě studie z roku 2017 jsme vybrali ve výběrovém řízení firmu Sweco, která má s námi podepsanou smlouvu na všechny stupně projektových dokumentací, ta smlouva je podepsaná tak, že je možné ji v jakékoliv fázi ukončit, a jedinej, kdo může rozhodnout o tom, že se něco ukončí, pro mě jako pro úředníka, je zastupitelstvo,“ řekl Kopecký a dodal: „Není vhodnější lokalita na území města, kde by to šlo stavět. Takže teď se můžeme bavit, jestli to bude buďto tady, nebo nikde.“

Došlo na různá gesta. Foto: Petra Vintrlíková

 Slovo potom dostal opět Zdeněk Kolář, aby ještě zmínil, že výstavba separačního centra by snížila náklady o 800 korun na obyvatele: „Pokud neuděláme nic, tak nás vyjde poplatek zhruba na 1800 Kč.“ A na něho navázal opět Kopecký:„Provoz zařízení bude stát prý přibližně 24 milionů, když to zařízení nebude, bude to stát 33 milionů a zaplatíme to v poplatku za komunální odpad,“ řekl a ještě dodal: „Pokud nebudeme připraveni na to, že ta kompostárna se bude moct vybudovat, tak už nebudeme moct ani v budoucnu uvažovat, že by se postavila, těžko lze odhadovat, co bude v roce 2027, kdy bude víc separovaného odpadu.“

Dotaz byl vznesen také na petici, která byla na konci roku podepisována stovkami lidí, přijata byla v červnu, projednávat se bude v pondělí. Opatření vycházející ze schůze budou přijata v prosinci: „Zastupitelstvo se tím bude zabývat v pondělí, následně si udělá nějaký seminář a myslím si, že se k tomu vrátíme pravděpodobně v prosinci a tam budou přijata opatření, která mohou vzejít z této schůzky,“ řekl Petr Kopecký.

Nynější starosta František Pilný momentálně sklízí, co zaselo předchozí zastupitelstvo. To současné se bude celou záležitostí včetně petice proti plánované výstavbě znovu zabývat v pondělí 14. září a projednávání bude dále pokračovat v prosinci tohoto roku. 

Jak to dopadne, se teprve uvidí. Ještě není rozhodnuto. Foto: Petra Vintrlíková

 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele alcohol
#9582 alcohol 11. Září 2020 - 17:16
Určitě to tam udělejte. Kde jinde, než v průmyslové zóně. Už se těším, až to bude stát.
Obrázek uživatele EEV-CR
#9583 EEV-CR 11. Září 2020 - 20:21
Se mi líbí, jak se Chrudimské noviny horlivě zastávají občanů Markovic kvůli kompostárně, ale když lidem z okolí Kopanice vadila výstavby bytovky, tak byly jednoznačně na straně developera Kušty (samozřejmě všichni víme proč) a tamní odpůrce označovaly všelijak. =) Ten dvojí metr tady skutečně doslova bije do očí ... To bych tam měl raději separační dvůr než bytovky. :-)
Obrázek uživatele Brd
#9585 Brd 12. Září 2020 - 19:37
EEV-CR: Se mi líbí, jak se Chrudimské noviny horlivě zastávají občanů Markovic kvůli kompostárně, ale když lidem z okolí Kopanice vadila výstavby bytovky, tak byly jednoznačně na straně developera Kušty (samozřejmě všichni víme proč) a tamní odpůrce označovaly všelijak. =) Ten dvojí metr tady skutečně doslova bije do očí ... To bych tam měl raději separační dvůr než bytovky. :-)
No to je nápad !. Když už to nejde na Kopanici, proč ne za Tescem ?:-)Lidi od Stadionu budou rádi....
Obrázek uživatele Kučerovi
#9586 Kučerovi 13. Září 2020 - 20:12
Brd: No to je nápad !. Když už to nejde na Kopanici, proč ne za Tescem ?:-)Lidi od Stadionu budou rádi....
Vy si v přezdívce dejte místo prvního písmene B písmeno P. Bude to přesně odpovídat Vašim znalostem města. Lidi za Tescem budou mít místo slibovaného parku bytovky, ty už to odsrali a to nepočítám převedenou dopravu z obchvatu a nově ještě další "Family centrum". V první etapě za Tescem vznikli RD. Proč asi tam je ta kostra silnic a sítě? Ale naprostý souhlas s info, na čí výplatní listině jsou někteří novináři jako např. Valenta.
Obrázek uživatele hana
#9587 hana 13. Září 2020 - 20:55
Kučerovi: Vy si v přezdívce dejte místo prvního písmene B písmeno P. Bude to přesně odpovídat Vašim znalostem města. Lidi za Tescem budou mít místo slibovaného parku bytovky, ty už to odsrali a to nepočítám převedenou dopravu z obchvatu a nově ještě další "Family centrum". V první etapě za Tescem vznikli RD. Proč asi tam je ta kostra silnic a sítě? Ale naprostý souhlas s info, na čí výplatní listině jsou někteří novináři jako např. Valenta.
Kdo Vám za Tescem sliboval park ? To si jen pletete název developerského projektu "Park Píšťovy" s parkem ve smyslu stromů a laviček. Myslíte, že developeři kupují pozemky na vysazování stromů ? :-)
Obrázek uživatele Heboučký
#9588 Heboučký 14. Září 2020 - 7:08
Kučerovi: Vy si v přezdívce dejte místo prvního písmene B písmeno P. Bude to přesně odpovídat Vašim znalostem města. Lidi za Tescem budou mít místo slibovaného parku bytovky, ty už to odsrali a to nepočítám převedenou dopravu z obchvatu a nově ještě další "Family centrum". V první etapě za Tescem vznikli RD. Proč asi tam je ta kostra silnic a sítě? Ale naprostý souhlas s info, na čí výplatní listině jsou někteří novináři jako např. Valenta.
Za mě teda lepčí Kušta než Franta Pilnej....jako ta vejplatní páska. Zaprodat se politikoi to chce hodně velkýho členovce bez páteře. A tím pan Z jistě je. Jinak kriminální ústředno si vobjevili ameriku. Todle ví snad každej vod samýho začátku kdo tendle plátek platí :-))))) Srovnáváte hrušky a bagry. Smrad z uloženýho hnoje chce za barákem možná kolchozník kterej ho vyprodukoval. Ale lidi který si koupili parcely postavili na nich baráky a město už tradičně nenamáhalo se jim říct že jim za barákem bude skladovat hovna to muselo bej nepříjemný zjištění. Na druhou stranu bydlej u průmyslový zóny. To jako čekali že tam radnice založí parčík s motýlky a srnečkama?! :-)))
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9589 Chrudim Ák 14. Září 2020 - 8:37
EEV-CR: Se mi líbí, jak se Chrudimské noviny horlivě zastávají občanů Markovic kvůli kompostárně, ale když lidem z okolí Kopanice vadila výstavby bytovky, tak byly jednoznačně na straně developera Kušty (samozřejmě všichni víme proč) a tamní odpůrce označovaly všelijak. =) Ten dvojí metr tady skutečně doslova bije do očí ... To bych tam měl raději separační dvůr než bytovky. :-)
nevim co se ti na tom líbí, ale hážeš hrušky k jablkům... Sběrnej dvůr vedle bytové zástavby nebude úplně to pravé ořechové, zatímco bytovka, která zde chybí, nevěříš-li mi tak vysvětli jak je možné, že se něco co "nikdo" nechce prodá? Asi je jedno kdo to staví, ale Piráti postavěj kulový a Fanda se do toho nepožene. Bo to je moc.. :) Tak nevím kam přikládáš dvojí metr. Čus Lide, makáš? :)
Obrázek uživatele Kučerovi
#9590 Kučerovi 14. Září 2020 - 19:13
hana: Kdo Vám za Tescem sliboval park ? To si jen pletete název developerského projektu "Park Píšťovy" s parkem ve smyslu stromů a laviček. Myslíte, že developeři kupují pozemky na vysazování stromů ? :-)
Ano, slibovalo to město a to i územním plánem. Ale to by chtělo paní Hano paměť. Změna ÚP která začala Tescem je legendární. Nejprve nesouhlas a poté, co investor obešel zastupitele jednotlivě vše se změnilo následným zasedáním zastupitelstva a teprve odtud to je tak jak tvrdíte, ale to klíčové Vám uteklo. To nemluvím o protipovodňových opatření které nevznikli a čistě náhodou se změnilo záplavové území. Vy jste přesně člověk, který zapomene na starší věci což je ideál pro politiky. Jinak i já zapomínám, ale toto si pamatuji bohužel dobře a je tam moc divných náhod. Jinak územní plán běžně navrhuje zeleň na soukromé pozemky. Územní plán ale mění zastupitelstvo na základě svých požadavků nebo na základě podnětů od vlastníků pozemků po veřejném projednání. To jen pro info.
Obrázek uživatele Brd
#9593 Brd 14. Září 2020 - 21:33
Kučerovi: Vy si v přezdívce dejte místo prvního písmene B písmeno P. Bude to přesně odpovídat Vašim znalostem města. Lidi za Tescem budou mít místo slibovaného parku bytovky, ty už to odsrali a to nepočítám převedenou dopravu z obchvatu a nově ještě další "Family centrum". V první etapě za Tescem vznikli RD. Proč asi tam je ta kostra silnic a sítě? Ale naprostý souhlas s info, na čí výplatní listině jsou někteří novináři jako např. Valenta.
To byla ironie pane Kučero, ale to je asi na vás složité... Jinak psal jsem o lidech ze sídl. U Stadionu, ne o bytovkách za Tescem. A když jste takový znalec, tak určitě víte i o tom, že dostavba u Tesca byla schválena již při jeho samotné stavbě. Takže se vlastně neděje nic nového... PS: vám navrhuji ve jménu změnu ,,u" na ,,a", vystihne to váš naturel :-)..
Obrázek uživatele Kučerovi
#9596 Kučerovi 16. Září 2020 - 19:46
Brd: To byla ironie pane Kučero, ale to je asi na vás složité... Jinak psal jsem o lidech ze sídl. U Stadionu, ne o bytovkách za Tescem. A když jste takový znalec, tak určitě víte i o tom, že dostavba u Tesca byla schválena již při jeho samotné stavbě. Takže se vlastně neděje nic nového... PS: vám navrhuji ve jménu změnu ,,u" na ,,a", vystihne to váš naturel :-)..
To nemá smysl, jako ironie to přijde možná Vám, ale já jsem tu psal k podstatným věcem a Vy rozhodně nemáte přehled co jak vzniklo, a co se chystá a jen se snažíte shazovat druhé, kteří mají více info. To že dostavba Tesca byla schválena už dávno nemusí být člověk znalec, ale stačí umět číst. Rok to tam viselo, neb každá stavba musí být označena stavebním povolením :) Já psal o bytovkách mezi Teskem a těmi řadovkami. Mimochodem vzniknou (začnou stavět) tam další řadovky a atriové domy kromě bytovek příští rok, letos to nevypadá. Račte si vybrat zde: https://domy-chrudim.cz/novinky/
Obrázek uživatele EEV-CR
#9597 EEV-CR 17. Září 2020 - 9:43
Chrudim Ák: nevim co se ti na tom líbí, ale hážeš hrušky k jablkům... Sběrnej dvůr vedle bytové zástavby nebude úplně to pravé ořechové, zatímco bytovka, která zde chybí, nevěříš-li mi tak vysvětli jak je možné, že se něco co "nikdo" nechce prodá? Asi je jedno kdo to staví, ale Piráti postavěj kulový a Fanda se do toho nepožene. Bo to je moc.. :) Tak nevím kam přikládáš dvojí metr. Čus Lide, makáš? :)
Když si teda už tykáme, tak už budeme v tomto trendu pokračovat. :-) Já neříkal, že je nikdo nechce, je jasné, že se to prodá a v Chrudimi jsou potřeba, je potřeba dávat pozor a neplést si pojmy s dojmy (nebo jablka s hruškami). =) Pokud je to narážka na dřívější příspěvky, tak tam jsem psal, že to tam nechtěli z pochopitelných důvodů místní obyvatelé ... ;-) To je to, o čem byla řeč od začátku - kdyby se tam místo bytovek postavily rodinné domy, které by zapadly mezi ostatní okolo, tak by nikdo neřekl ani popel, ale na tom by se tolik nevydělalo ... Na bytovky by tady byla jiná a lepší místa, než jaké je takřka centrum města, kde už je to dneska s parkováním na štíru a to ještě ani nestojí druhá etapa ... Jasně, že jako správnej "plebs" makám. :-)))
Obrázek uživatele Chrudim Ák
#9603 Chrudim Ák 21. Září 2020 - 9:31
EEV-CR: Když si teda už tykáme, tak už budeme v tomto trendu pokračovat. :-) Já neříkal, že je nikdo nechce, je jasné, že se to prodá a v Chrudimi jsou potřeba, je potřeba dávat pozor a neplést si pojmy s dojmy (nebo jablka s hruškami). =) Pokud je to narážka na dřívější příspěvky, tak tam jsem psal, že to tam nechtěli z pochopitelných důvodů místní obyvatelé ... ;-) To je to, o čem byla řeč od začátku - kdyby se tam místo bytovek postavily rodinné domy, které by zapadly mezi ostatní okolo, tak by nikdo neřekl ani popel, ale na tom by se tolik nevydělalo ... Na bytovky by tady byla jiná a lepší místa, než jaké je takřka centrum města, kde už je to dneska s parkováním na štíru a to ještě ani nestojí druhá etapa ... Jasně, že jako správnej "plebs" makám. :-)))
Ahoj, jsem rád že to bereš sportovně. Tykání neměl být projev hulvátství, díky. to je těžký - kdyby se tam postavily rodinné domy - dobře, pár lidí by přestalo brblat, ale my jsme národ závistivých brbláků, tedy věřím že by brblali dál.. :) Anyway, jak si všichni uvědomujeme, místa kde se dá stavět v Chrudimi na rozdávání není, už ani na prodej ... :) Tedy za mě rozhodně lepší bytovka, klidně 4 když se tam vejdou a budou mít parkoviště než dva domky s parádním výhledem a klidným Nunym. Ano na bytovky jsou jiná místa, Pirátům se tam něco nelíbilo, mám pocit že roh domu zasahoval 30 cm do jiného pozemku, nebo nějaká podobná závažná "chyba". Co třeba Skřívánek? Kolikrát už to tady bylo? Ale město čeká na developera z řad anonistů nebo ještě lépe levicových pirátů. Ovšem práci levice známe všichni - plná huba sladkých keců bez výsledku. Čau lidi, čau piráti, makáte?
Obrázek uživatele bubos
#9605 bubos 21. Září 2020 - 11:13
nevím, jestli by se vám líbilo, mít domek v Čechově a Koželužské ulici, zahrádku ve vnitrobloku a najednou vám tam vyroste panelák, ze kterého na vás budou všichni civět. Proto je tam odpor na stavbu bytovky, ale ne kvůli bytovce, nýbrž kvůli podlažnosti. Kdyby bytovky byly třípodlažní, tak se nikdo nebude bouřit.
Obrázek uživatele Jokl
#9606 Jokl 21. Září 2020 - 11:19
Prostým pohledem na obě lokality je zřejmé, že na ty dvě zahrádky je vidět i z druhého patra.
Obrázek uživatele EEV-CR
#9620 EEV-CR 25. Září 2020 - 8:31
Chrudim Ák: Ahoj, jsem rád že to bereš sportovně. Tykání neměl být projev hulvátství, díky. to je těžký - kdyby se tam postavily rodinné domy - dobře, pár lidí by přestalo brblat, ale my jsme národ závistivých brbláků, tedy věřím že by brblali dál.. :) Anyway, jak si všichni uvědomujeme, místa kde se dá stavět v Chrudimi na rozdávání není, už ani na prodej ... :) Tedy za mě rozhodně lepší bytovka, klidně 4 když se tam vejdou a budou mít parkoviště než dva domky s parádním výhledem a klidným Nunym. Ano na bytovky jsou jiná místa, Pirátům se tam něco nelíbilo, mám pocit že roh domu zasahoval 30 cm do jiného pozemku, nebo nějaká podobná závažná "chyba". Co třeba Skřívánek? Kolikrát už to tady bylo? Ale město čeká na developera z řad anonistů nebo ještě lépe levicových pirátů. Ovšem práci levice známe všichni - plná huba sladkých keců bez výsledku. Čau lidi, čau piráti, makáte?
Jsem rád, že si rozumíme a více či méně jsme se v tomhle shodli. Na tomhle webu je to ohledně výstavby bytovek pod Kopanicí poměrně vzácnej úkaz. :-) Bohužel s tím parkováním už je to tam na štíru teď a bude to už jenom horší, až (pokud) se začne i s plánovanou druhou etapou ... Každopádně ať se (Ti) daří.