Chrudimské noviny BAZALKOVÉ PESTO

Dnes: 10°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 18°C

BAZALKOVÉ PESTO

Tento italský polotovar, jeden z mála způsobů, jak uchovat chuť čerstvé bazalky, u nás již dávno zdomácněl. Většina druhů bazalky v suché podobě změní výrazně chuť a čerstvou nemohou nahradit. Proto se značné oblibě těší tato pasta, která se v obchodech sežene většinou od italských výrobců. Snad i proto, že její původ bychom nalezli v italském Janově a v ochodech s originálním názvem Pesto Genovese. Pokud se vám na zahradě urodí takové množství bazalky, že ho nestačíte spotřebovat, můžete vyzkoušet své domácí pesto, ať už pro jednorázové použití, či ho můžete uchovat v mrazáku či konzervě.




Suroviny:

100 g čerstvých bazalkových listů
80 g parmezánu (může být napůl s pecorinem)
80 g mletých piniových ořechů či loupaných mandlí (já dávám přednost mandlím, jelikož původem pinií si na našem trhu nejsem jistá. Moje zkušenost s posledními piniemi, které byly původem z Číny, byla šokující – po ořechách mi nesnesitelně zhořkla chuť úplně všeho na několik dní.)
2 větší stroužky česneku
200 ml extra panenského olivového oleje.


Postup:

Listy bazalky postupně vkládáme do sekáčku (chopper) a střídavě vléváme olej a vkládáme další přísady, naposledy prolisujeme česnek - pokud bychom ho vložili na začátku, bazalka by nám zhnědla. (Chceme-li mít jistotu, že zůstane svěže zelená, můžeme ji tzv. blanšírovat. Znamená to, že ji krátce na 5 vteřin ponoříme do vroucí vody, vyjmeme, zchladíme studenou vodou, osušíme a teprve potom mixujeme.) 
Jakmile se směs dobře propojí, ukládáme do sklenic, které vložíme do chladničky. Já dávám přednost mražené podobě, protože si jsem jistá, že mi pesto ani nezkvasí, ani nechytí na povrchu plíseň. Pro mražení volím uzavíratelné sáčky, kam si připravím přibližně jednu porci pesta (na 4 porce těstovin). Výhodou je olejový základ, díky kterému jde i zmražené pesto celkem pohodlně rozkrojit v případě, že potřebujeme méně než celý obsah sáčku.

TIP 1: Pokud ukládáme pesto do sklenic, vynecháme sýr (parmezán), který způsobuje kvašení. Uzavřené sklenice 20 minut sterilujeme. Po vychladnutí je takto můžeme skladovat i mimo chladničku.

TIP 2: Do bazalkového pesta můžeme přidat i rozumné množství čerstvých chilli papriček (rozemletých), které dodají chuti bazalky "svěžest".


Elena

Reklama