Chrudimské noviny CHILI CON CARNE

Dnes: 3°C
Zítra: 6°C
Pozítří: 6°C

CHILI CON CARNE

Je s podivem, jak si toto původně texaské národní jídlo získalo oblibu právě u nás. Hlavními surovinami chili noc carne je mleté hovězí maso a chilli. Ostatní přísady jako rajčata, fazole, kukuřice, cibule a další jsou krajovými variantami právě podle toho, co se kde pěstuje, nebo co má kuchař v oblibě.

Suroviny:




½ kg mletého hovězího masa
1 velká cibule
3 lžíce oleje
2 velké červené papriky
3-4 stroužky česneku
¼ l hovězího vývaru nebo „bujónu“
1 lžička římského kmínu
sůl
1 plechovka červených fazolí
1 plechovka sterilovaných rajčat
2 lžičky sladké papriky
1 lžička středně pálivého chilli
majoránka
100 g kvalitní hořké čokolády (může být chilli)

Postup:
Na rozpálený olej vložíme pokrájenou cibuli, čerstvou papriku rozkrájenou na menší kousky, zasypeme kořením (římský kmín, mletou papriku a chilli), prolisujeme česnek a mírně orestujeme.



Nakonec přidáme mleté maso, které promícháváme, až se od sebe rozdělí a zešedne. Vlijeme vývar a sterilovaná rajčata, dosolíme. Nakonec přidáme kousky čokolády, majoránku a dobře promícháme.



Necháme asi 20 minut mírně dusit. Nakonec vsypeme fazole a necháme ještě asi 10 minut povařit.



Podáváme s pečivem, rýží nebo v originální podobě s tortillou.

Elena

Reklama