Chrudimské noviny CHLÉB BEZ HNĚTENÍ

Dnes: 15°C
Zítra: 19°C
Pozítří: 14°C

CHLÉB BEZ HNĚTENÍ

Tento recept je lákavý především tím, že vlastní práce nezabere člověku více než 3 minuty času. Další výhodou je pořizovací cena (cca 15,- Kč) a v neposlední řadě jde o velmi chutný výsledek, chléb zůstane dlouho čerstvý a především víte, co v něm je.

 

SUROVINY:
400 g hladké pšeničné mouky (2 čtvrtlitrové hrníčky)

200 g žitné chlebové mouky (1 hrníček)

350 ml vody (asi 1,5 hrníčku)

2 lžičky  soli

½ balíčku sušeného droždí

2 lžičky drceného kmínu

podle chuti slunečnicová, dýňová či jiná semínka (asi 150 g)

 

POSTUP:

Všechny suché suroviny nasypeme do mísy a dobře promícháme. Podle své babičky mouku na chléb do mísy přesívám.

a

Potom přilijeme vodu a promícháme, aby vzniklo husté těsto. Dál není třeba vypracovávat.

a

Mísu přikryjeme (k tomu používám potravinovou folii, aby nezaschlo) a necháme na teplém místě 8-12 hodin odpočívat.

a

Po této době těsto vylijeme na dobře pomoučený vál, navrchu posypeme moukou a roztáhneme nebo rozválíme na placku 2 cm silnou. Tu přeložíme z obou stran na třetiny a opět zakryté necháme odpočívat 30 minut.

a

Troubu rozehřejeme na 230°C. Těsto přeneseme do pomoučené kulaté nebo oválné formy, navrchu můžeme posypat semínky, zakryjeme poklicí a po 15 minutách vložíme do trouby.

a

 

aa

Zakrytý chléb pečeme 30 minut, potom víko sundáme a pečeme bez víka dalších 15 minut. Po vychladnutí můžeme s chutí konzumovat.

a

 

 

Elena

Reklama

Obrázek uživatele sulcova.slavka@centrum.cz
#2331 sulcova.slavka@... 20. Listopad 2014 - 18:17
Taky peču tento chleba s těmi to dávkami a je moc výborný. Jen ho nepřekládám, ale uhnětu bochánek než ho dám do trouby.