Chrudimské noviny CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Přestože je v Čechách chřest symbolem zahraniční luxusní lahůdky, málokdo ví, že v dobách Rakousko-Uherska byl chřest ve střední Evropě doménou českých pěstitelů na Mělnicku a byl vyhledáván pro svou vynikající kvalitu. Dodáván byl do císařské kuchyně ve Vídni, do Německa i Říma.
V dobách reálného socialismu byl zcela vymýcen z české kuchyně. Vypěstovat si ho můžete sami na své zahradě – stačí zasadit a čekat 3 roky, až jeho jarní výhony budou mít průměr alespoň 1 cm. Ač je běžně vyzdvihován bílý chřest, já osobně dávám přednost zelenému – je chuťově výraznější a především nemá tolik podélných vláken.

Suroviny:

0,5 kg chřestu
1 cibule
lžíce másla
1,5 l masového vývaru
sůl, bílý pepř
200 ml plnotučného mléka

Postup:

Na másle zpěníme nasekanou cibuli, zalijeme vývarem a přidáme chřest – pokud použijeme bílou odrůdu, musíme ho oloupat loupáčkem na brambory, abychom ho zbavili podélných vláken. Zelený chřest stačí pečlivě omýt a odříznout konce, které mou být lehce dřevnaté. Stonky nakrájíme na kolečka a spolu se solí a přidáme do vývaru. Vaříme, dokud nezměkne.

a

Rozmixujeme dohladka, vrátíme na oheň, přidáme mléko a nakonec bílý pepř. Převaříme. Podáváme s osmaženou houstičkou.

a

Elena

Reklama