Chrudimské noviny CIZRNOVÉ CUKROVÍ - NEPEČENÉ

Dnes: 16°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 20°C

CIZRNOVÉ CUKROVÍ - NEPEČENÉ

Takový jeden kousek jsem ochutnala na Svatováclavských trzích v Krumlově. Chuť mě velice překvapila, a tak jsem vyzvídala, z čeho to je. Paní, která je vyráběla sama, mi pouze sdělila cizrnovou mouku a karob. Pátrala jsem, až jsem našla indické cukroví Besan barfi. Trochu jsem ho upravila a vytvořené cukroví dala ochutnat známým. Vesměs bez výjimky se setkalo s velmi kladným ohlasem. Vzhledem k použitým surovinám bych ho módně nazvala proteinová bomba a pravda je, že pouhých pár kousků příjemně zasytí.


SUROVINY:

125 g cizrnové mouky (může být fazolová)
100 ml javorového sirupu (můžete použít i agávový, který sladí 2x více, datlový nebo kombinaci všech)
70 g rozpuštěného másla
skořice, sušený zázvor (jednu kombinaci jsem dělala s kardamomem a chilli)
drcené pražené lískové ořechy

POSTUP:

Cizrnovou mouku pár minut pražíme na nepřilnavé pánvi, dokud se nám lehce nezbarví do světle béžova.



V tu chvíli vmícháme sirup, máslo a koření. Promícháváme, až se nám vše propojí v sypkou směs.



Nakonec přidáme ořechy a znovu promícháme.



Ještě teplé můžeme vsypat do pekáčku či na plech, udusat na jednolitou hmotu a nechat zchladit. Já jsem zvolila silikonové formičky na čokoládové pralinky, které se snadno vyklápějí.



Po zchladnutí rozkrájíme hmotu na menší kostky nebo vyjmeme z formiček, pokud jsme je použily. Cukroví nám při pokojové teplotě neztvrdne ani neoschne.


Elena

Reklama