Chrudimské noviny DOMÁCÍ JEMNÁ PAŠTIKA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

DOMÁCÍ JEMNÁ PAŠTIKA

Rodinný recept na tuto paštiku se přenáší již od dob mé babičky, která si jej přivezla ze svých předválečných studií v Lipsku, kde absolvovala obor studené kuchyně. Paštika je polokonzerva, která v chladu vydrží i půl roku a dobře se hodí i pro slavnostní příležitosti.

Suroviny:

0,5 kg jater (podle druhu –vepřová, telecí, husí, kachní či jiná -lze ovlivnit různé chuťové zabarvení)
0,25 kg syrového sádla
0,25 kg libového bůčku
bílý pepř
černý pepř
mletý hřebíček
muškátový ořech
mleté nové koření
¼ l vývaru
sůl
citrónová kůra
2 cibule (1 syrová, 1 usmažená na jemně krájeném špeku)
1 celé vejce
1 žloutek

Postup:

Maso, sádlo a játra nakrájet na kostky,

a

vložit do mísy a přelít smaženou cibulkou. Vše dát chladit asi na 2 hodiny do studena. Vychlazené kostky umeleme na velmi jemno, přidat koření, sůl, citrónovou kůru a vývar. Vše důkladně promícháme. Dále necháme směs proležet 3 hodiny v lednici.

a

Plníme do skleniček s uzávěrem (pouze asi 4/5 obsahu sklenice – paštika po uvaření nabyde) a 1 hodinu velmi pozvolna vaříme. Po vychladnutí opět vaříme, nyní již 1 a půl hodiny. Pečlivě ozkoušíme, zda se všechna víčka patřičně chytila a uložíme do chladna.

a

Elena

Reklama