Chrudimské noviny DORT WACHAU

Dnes: 13°C
Zítra: 18°C
Pozítří: 20°C

DORT WACHAU

Mandle, čokoláda a šlehačka jsou hlavními surovinami ale i typickými znaky chutě tohoto snadného a efektního dortu. Ideální pro ty, kteří dávají přednost lehčí formě dortu před těžšími máslovými. Pochází z dolnorakouského údolí okolí řeky Dunaje, které propůjčilo tomuto moučníku svůj název.


SUROVINY:

Těsto:

7 vajec
150g mandlí
100 g hořké čokolády
125 g cukru
1 lžíce škrobové moučky
½ balíčku prášku do pečiva


Náplň:

500 ml šlehačky
10g želatiny
1 lžíce cukru


Postup:

Mandle a čokoládu jemně nastrouháme. Troubu předehřejeme na 180°C. Oddělíme bílky a žloutky 4 vajec. Celá vajíčka, žloutky a cukr vyšleháme do husté pěny, přidáme  škrobovou moučku a prášek do pečiva. Z bílků ušleháme pevný sníh.

a

Sníh, mandle a čokoládu vmícháme do žloutkové hmoty. Vlijeme do dortové formy a pečeme 35 minut.

a

Po vychladnutí dort vyjmeme z formy a dvakrát rozřízneme. Polevu rozpustíme ve vodní lázni, potřeme jí vrchní část  dortu a vyznačíme 12 dílků. Rozpustíme želatinu v trošce vody. Ušleháme šlehačku s cukrem, přidáme rozpuštěnou želatinu a dobře promícháme metlou. Touto směsí potřeme dvě zbývající části dortu, které následně složíme na sebe a dort dle vlastní fantazie dozdobíme.

a

Elena

Reklama