Chrudimské noviny HONG-KONGSKÁ RÝŽE

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

HONG-KONGSKÁ RÝŽE

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


SUROVINY:

200 g rýže (záleží na kuchaři, jakou má v oblibě, já dávám přednosti valorizované, která se nerozvaří a snadno se odděluje)
1 velká cibule
1 menší červená či žlutá paprika
3 lžíce kvalitního oleje
½ lžičky soli
½ - 1 rovná lžička skořice
¼ lžičky hřebíčku
¼ lžičky badyánu
¼ lžičky mletého bobkového listu
50 ml HOI-SIN omáčky (lze běžně sehnat v supermarketech)
2 lžíce sójové omáčky
4 lžíce sladkokyselé chilli omáčky

POSTUP:

Na 2 lžicích tuku osmahneme nakrájenou cibuli a na drobné kousky nakrájenou papriku. 




Jakmile zesklovatí, přidáme dobře propláchnutou rýži.



Promícháme, krátce restujeme a dolijeme horkou vodou tak, aby byla směs potopena.



Osolíme. Za velmi pomalého varu přikrytou rýži probubláváme. Po 10 minutách můžeme opět promíchat, pokud bude třeba, přidat vodu a dále vařit „na zkus“. Veškerá voda by se měla vsáknout do rýže a ta by se měla lehce od sebe oddělovat.

Do velkého nepřilnavého kastrolu či voku vlijeme 2 lžíce oleje, rozehřejeme na střední až vyšší teplotu a rýži vsypeme. Přidáme koření a omáčky. Uvedla jsem jen orientační množství, které sama dávkuji od oka. Zlehka promícháváme, aby se omáčky i koření propojily s rýží. Nejlépe chutná rýže až druhý den, kdy se vše důkladně proleží, ale můžeme ji podávat i čerstvě uvařenou. Výhodou této rýže je podávání zatepla i zastudena.


Elena

Reklama