Chrudimské noviny JAHODOVÝ ŽELATINOVÝ MOUČNÍK

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

JAHODOVÝ ŽELATINOVÝ MOUČNÍK

Dezert lze připravit tak, jak ho zde popisuji s piškotovou částí, nebo z něj můžeme použít pouze recept na horní ovocnou želatinovou vrstvu. Tak to připravuje moje maminka. Její specialitou je broskvová varianta z kompotových broskví, takže tento ryze letní dezert lze připravit v jakémkoli období s různým ovocem.

SUROVINY NA PIŠKOT:

na menší pečící pekáč velkosti 25 x 35 cm


2 vejce
80 g cukru
80 g hladké mouky
2 lžíce oleje

POSTUP NA PIŠKOT: Celá vejce šleháme spolu cukrem do husté hmoty asi 10 minut. Po té lehce vmícháme mouku a olej. Hmotu vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v mírné troubě do mírného shnědnutí. Po vyjmutí z trouby necháme piškot v pekáči vychlednout.


SUROVINY NA OVOCNOU ČÁST:

300 g jahod či jiného ovoce (vynikající jsou borůvky nebo broskve) 250 g měkkého tvarohu
125 g másla
1/8 l mléka
4 lžíce cukru moučka
vanilkový cukr
10 g želatiny


POSTUP NA OVOCNOU ČÁST:

Želatinu rozmícháme v hrníčku horké vody a necháme chvíli nabobtnat. Máslo rozehřejeme. Do větší mísy vložíme veškeré suroviny včetně ovoce a ponorným mixerem rozmixujeme do hladké hmoty. Hmotu vlijeme na piškot (nebo pouze do prázdné formy) a necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Dezert je zvláště vynikající vychlazený v horkých letních dnech.

 

                                                                                                           

 

Elena

Reklama