Chrudimské noviny METÁČKY – SVATEBNÍ KOLÁČKY

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

METÁČKY – SVATEBNÍ KOLÁČKY

Metáčky je krajové označení svatebních koláčků na Hradecku a Pardubicku. Jedná se o malinké koláčky, které se roznášejí 14 dní před svatbou s oznámením nebo pozvánkou na tuto událost. Dříve se tento zvyk bezvýhradně dodržoval a bylo prestiží každé rodiny mít toto pečivo co nejmenší a nejchutnější.
Tady nabízím recept své bývalé kolegyně Věry a považuji výsledek za nejzdařilejší, který jsem kdy ochutnala. Pro tyto účely jsem si nechala udělat formičku ve tvaru kytičky, kterou mi kolegyně půjčila. Nejedná se sice o nejmenší koláčky, ale při troše zručnosti je jejich výroba mnohem rychlejší než u běžných vázaných čtverečků. Komu by se nechtěly dělat miniaturní koláčky, může samozřejmě těsto i náplně použít na velikost běžných vázaných koláčů.

 

SUROVINY:

200 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

250 g másla

30 g cukru

40 g droždí

2 žloutky

1 dcl mléka

sůl

citrónová kůra

vanilkový cukr

moučkový cukr na obalení

 

POSTUP:

Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s droždím a cukrem a necháme vykynout kvásek.

a

Prosejeme mouku a všechny ostatní přísady smícháme s kváskem a vypracujeme hladké těsto.

a

Nenecháme odpočívat, ale ihned rozválíme z těsta placku asi 3 mm silnou. Zvolíme  tvar a velikost koláčů, které plníme různými náplněmi (makovou, ořechovou, povidlovou či tvarohovou), koláče zavážeme,

a

klademe na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

a

Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

a

Elena

Reklama