Chrudimské noviny PARMIGIANA (Melanzane alla parmigiana – Lilek po parmsku)

Dnes: 10°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 18°C

PARMIGIANA (Melanzane alla parmigiana – Lilek po parmsku)

Toto jídlo mi doporučil můj doktor, jehož žena žila několik let na Sicílii. Vyzkoušela jsem a hned se zamilovala (do pokrmu). A jelikož Parmigiana není u nás tak známá, podělím se s vámi o tento jedinečný zážitek.

Suroviny:


2 lilky
350 g mozzarely (pro méně tučnou verzi používám „light“)
1 velká cibule
3 lžíce panenského olivového oleje
500 ml rajčatového pyré
1 lžička cukru
10 listů čerstvé bazalky
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
hladká mouka
sůl
bílý pepř
kvalitní rafinovaný olej na smažení


Postup:


a


Oprané lilky nakrájíme na asi ½ cm plátky a osolíme. Necháme je vypotit a mezitím si připravíme omáčku.


a


Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme rajčatovým pyré, osolíme, opepříme a přidáme 1 lžičku cukru. Omáčku pár minut za občasného míchání provaříme. Mezitím si nakrájíme mozzarelu na tenoučké plátky a nastrouháme parmazán.


a


„Opocené“ lilky osušíme papírovou utěrkou, obalíme v hladké mouce a krátce po obou stranách osmažíme na oleji. Po vyjmutí z pánve lilky osušíme papírovou utěrkou.

a

Omáčku, lilky, sýr a bazalku si připravíme a ve vrstvách klademe do pekáčku: na dno vlijeme vrstvu omáčky, poklademe lilky, ty poklademe plátky mozzarely a posypeme parmazánem, nakonec rozložíme nasekanou bazalku. Takto tvoříme vrstvy, dokud máme suroviny (3 až 4).


a


Na horní vrstvu nedáváme mozzarelu, pouze parmazán (mozzarela nám zde slouží i mimo jiné jako pojivo). Takto připravený pekáček vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme nepřikryté asi 20 minut.


a


Vyjmeme z trouby a necháme asi ½ hodiny zchladnout. Tím se nám nákyp lépe propojí a lze ho pak krájet na jednotlivé díly.


a


Pokud bychom ho krájeli horký, rozpadl by se. Vhodnou přílohou je opečená bageta nebo ciabata, přiložit můžeme ale také těstoviny – tuto kombinaci má nejraději moje dcera.

Elena

Reklama