Chrudimské noviny PLNĚNÉ OŘECHY

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

PLNĚNÉ OŘECHY

Plněné ořechy patří mezi tradiční vánoční cukroví, které není třeba příliš představovat. Tento recept jsem ráda převzala od své kamarádky, jejíž veškeré cukroví je skvostné, ale ořechy pokaždé někoho překvapí. A protože jsem už párkrát musela recept přepisovat, raději ho zveřejním i pro ty, kteří je ještě neochutnali.

Suroviny – těsto:

300 g hladké mouky
180 g cukru
180 g ořechů
240 g másla
1 celé vejce
2 lžíce kakaa
mletá skořice
mletý hřebíček
citrónová kůra

Suroviny – nádivka:

160 g mletých ořechů
1 dcl mléka
160 g cukru
160 g másla

Postup:

Na těsto zpracujeme všechny suroviny do hladké hmoty, kterou plníme do formiček ořechů. Po upečení necháme zchladnout.



Na nádivku je třeba si nejprve svařit ořechy s mlékem a nechat vychladnout.



Ušleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme zchladlou ořechovou hmotu.



Krém si připravíme do zdobícího sáčku a plníme polovinu ořechů.



Druhou polovinou překryjeme a skladujeme v chladu. Ořechy můžeme dle chuti pocukrovat.

Elena

Reklama