Chrudimské noviny POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

POLÉVKOVÉ KOŘENÍ

Polévkové koření jsem vymyslela, když mi bylo líto na konci podzimu na zahrádce nechat bohatou úrodu naťového celeru a petrželky, které by zmrzly. Naťový celer je odrůda, která vypadá jako přerostlá kudrnatá petržel se slabší vůní celeru a je výtečným doplňkem polévek a salátů, kam se svou vůní a chutí hodí. Chtěla jsem je uchovat jinak než sušením. Můj experiment se povedl, a tak ho můžete vyzkoušet i vy. Lze tu použít všechny naťové zeleniny. Díky oleji si bylinky uchovají barvu, jakou měly v čerstvém stavu.
 

SUROVINY: 


Čerstvé natě:
celerová nať
petrželová nať
petržel kudrnka
popřípadě jiné…
o celkové hmotnosti 300 g

30 g mořské soli (kamenné může být méně)
200 g oleje (použila jsem panenský olivový, sezamový a asi 1/5 slunečnicového rafinovaného)

Postup:
Bylinky hned po natrhání zbavíme ztvrdlých stonků tak, aby zbytek šel rozmělnit. Rozmixujeme (použít můžeme i ponorný mixer, i když je to zdlouhavější, na rozmělnění by zřejmě šel použít masový mlýnek.



Za stálého mixování přidáme sůl a postupně vléváme olej.



Jakmile bude směs stejnoměrně rozmělněná, plníme ji do sklenic s víčkem.



Pro jistotu naplněné sklenice 20 minut povaříme, aby víčka chytla a nedocházelo k předčasné oxidaci a ztrátě kvality směsi.



Po otevření a použití je dobré pro jistotu směs srovnat do stejné úrovně a zalít troškou oleje, aby nedošlo k plísni. Otevřenou sklenici uchováme nejlépe v chladničce.

 

 

Elena

Reklama