ŘECKÉ MASOVÉ KULIČKY (KEFTÉDES)
Překvapivá chuť tohoto pokrmu z mletého masa nadchne i odpůrce sekané. Recept opět pochází ze skvělé kolekce Američana Toma Stonea, který část života prožil na řeckých ostrovech a proslavil se svou kuchyní ve velmi širokém okolí.
SUROVINY:
0,5 kg mletého hovězího nebo jehněčího masa
2 rohlíky
1 polévková lžíce olivového oleje
4 lžíce velmi jemně sekané cibule
4 polévkové lžíce nasekané petrželky
4 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé máty nebo 3 lžíce sušené máty
½ kávové lžičky sušeného organa
½ lžičky drceného kmínu
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky mleté skořice
1/8 lžičky kajenského pepře
sůl, pepř
½ šálku červeného vína
mouka na poprášení
Umleté maso vložte do mísy, přidejte namočené nakrájené rohlíky spolu se všemi surovinami s výjimkou mouky a dobře propracujte. Vytvarujte kuličky nebo placičky a poprašte moukou. Smažte na rostlinném oleji na pánvi dokud nezhnědnou, ale vnitřek musí zůstat šťavnatý.
Kuličky můžete také napíchnout na grilovací jehlu a takto smažit. Další varianta podávání kuliček je v rajské omáčce. Řekové ji připravují velmi jednoduše – z rajčatového protlaku, vody, skořice nebo kmínu s trochou citrónové šťávy. Kuličky v rajské omáčce bývají podávány jako hlavní chod s rýží.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.