ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ
Tuto tradiční omáčku ke kančí kýtě snad nejvíce proslavil Bohumil Hrabal a film Slavnosti sněženek, který se odehrává v Kersku u Poděbrad. Tam si toto jídlo také dodnes můžete objednat v restauraci Hájenka. Šípková omáčka v Kersku je naprosto bezkonkurenční a nesnese srovnání, přesto Vám předkládám recept, kterým se můžete alespoň trochu té kerské přiblížit.
SUROVINY:
Marináda:
2 cibule
4 velké mrkve
½ celeru
2 velké petržele
citrónová kůra
15 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička tymiánu
3 bobkové listy
5 kuliček jalovce
1 dcl octa
2 dcl slunečnicového oleje
Další suroviny:
1 kg kančí kýty či jiné zvěřiny nebo vepřové plece vcelku (lépe je ho svázat nití)
10 dkg slaniny
sůl
15 dkg šípkové zavařeniny
citrónová šťáva z 1 citrónu
4 lžíce slunečnicového oleje
1 dcl dezertního vína
hladká mouka na obalení
2 lžičky cukru
Suroviny na marinádu nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu.
Maso ze všech stran osolíme a vložíme do marinády, kde ho podle druhu ponecháme 1-2 dny (vepřová plec stačí 1 den, zvěřina dva).
Maso vyjmeme z marinády, osušíme a obalíme v mouce, rozehřejeme olej na pánvi a maso ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo.
Pekáč, ve kterém budeme péci maso, rozehřejeme na plotýnce, vložíme slaninu a zeleninu s kořením z marinády, lehce orestujeme, přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet z marinády a dezertní víno. Sundáme z ohně, vložíme opečené maso a přikrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C.
Zvolna pečeme asi 1,5 hodiny. Pokud by se zelenina připékala, můžeme během pečení lehce podlít vodou.
Po upečení vyjmeme maso a koření, zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, přidáme šípkovou zavařeninu, vodu (pouze do ideální hustoty omáčky, abychom nemuseli přidávat na zahuštění příliš mouky) a rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. Povaříme a servírujeme s houskovým, špekovým či karlovarským knedlíkem. Omáčka však lépe chutná, pokud si ji připravíme den předem, aby se všechny suroviny vzájemně dostatečně rozležely.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.