Chrudimské noviny ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ŠÍPKOVÁ OMÁČKA KE ZVĚŘINĚ

Tuto tradiční omáčku ke kančí kýtě snad nejvíce proslavil Bohumil Hrabal a film Slavnosti sněženek, který se odehrává v Kersku u Poděbrad. Tam si toto jídlo také dodnes můžete objednat v restauraci Hájenka. Šípková omáčka v Kersku je naprosto bezkonkurenční  a nesnese srovnání, přesto Vám předkládám recept, kterým se můžete alespoň trochu té kerské přiblížit.

SUROVINY:

Marináda:

2 cibule

4 velké mrkve

½ celeru

2 velké petržele

citrónová kůra

15 kuliček černého pepře

5 kuliček nového koření

1 lžička tymiánu

3 bobkové listy

5 kuliček jalovce

1 dcl octa

2 dcl slunečnicového oleje

 

Další suroviny:

1 kg kančí kýty či jiné zvěřiny nebo vepřové plece vcelku (lépe je ho svázat nití)

10 dkg slaniny

sůl

15 dkg šípkové zavařeniny

citrónová šťáva z 1 citrónu

4 lžíce slunečnicového oleje

1 dcl dezertního vína

hladká mouka na obalení

2 lžičky cukru

 

Suroviny na marinádu nastrouháme nahrubo, cibuli pokrájíme nadrobno a smícháme s ostatními ingrediencemi na marinádu.

a

Maso ze všech stran osolíme a vložíme do marinády, kde ho podle druhu ponecháme 1-2 dny (vepřová  plec stačí 1 den, zvěřina dva).

a

Maso vyjmeme z marinády, osušíme a obalíme v mouce, rozehřejeme olej na pánvi a maso ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo.

Pekáč, ve kterém budeme péci maso, rozehřejeme na plotýnce, vložíme slaninu a zeleninu s kořením z marinády, lehce orestujeme, přisypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Přilijeme ocet z marinády a dezertní víno. Sundáme z ohně, vložíme opečené maso a přikrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C.

a

Zvolna pečeme asi 1,5 hodiny. Pokud by se zelenina připékala, můžeme během pečení lehce podlít vodou.

a

Po upečení vyjmeme maso a koření, zeleninu s výpekem přendáme do hrnce, přidáme šípkovou zavařeninu, vodu (pouze do ideální hustoty omáčky, abychom nemuseli přidávat na zahuštění příliš mouky) a rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. Povaříme a servírujeme s houskovým, špekovým či karlovarským knedlíkem. Omáčka však lépe chutná, pokud si ji připravíme den předem, aby se všechny suroviny vzájemně dostatečně rozležely.

 

a

Elena

Reklama