Chrudimské noviny ŠVÉDSKÉ KULIČKY

Dnes: 13°C
Zítra: 18°C
Pozítří: 16°C

ŠVÉDSKÉ KULIČKY

Švédské kuličky si svou oblibu získaly především díky obchodnímu domu IKEA, kde se v místní jídelně nabízejí za rozumnou cenu či prodávávají v mražené podobě jako polotovar. Jaká dochucovadla či konzervanty chemického původu obsahují, málokdo ze spotřebitelů zkoumá. Stejně je na tom i omáčka, kterou lze ve stejném obchodě zakoupit v podobě sušeného prášku (vybírám jen některé – stabilizátor E450i antioxidant E304, E307, barvivo E150c). Proto jsem zvolila domácí variantu - kuličky i omáčka z čerstvých surovin si u nás doma získaly bezkonkurenční převahu oproti výše zmíněným. Vyzkoušejte a myslím, že nebudete litovat.

Kuličky – suroviny:

500 g mletého masa – napůl hovězí s vepřovým
2 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu)
2 dcl mléka (přesné množství upravíme dle hustoty těsta)
1 cibule
2 celá vejce
sůl
mletý muškátový oříšek
mleté nové koření
mletý zázvor
pepř

Postup – masové kuličky:

Cibuli nakrájíme na velmi drobné kousky a rukama dobře promícháme se všemi surovinami. Namočíme si ruce a tvoříme kuličky, které obalíme v hladké mouce.

a

Na rozehřátou pánev vlijeme olej a kousek sádla (má vyšší přepalovací teplotu).

a

Jakmile tuk dosáhne teploty pro smažení, vložíme kuličky a smažíme pomalu po obou stranách.

a

Omáčka – suroviny:

50 g másla
4 lžíce hladké mouky
½ l silného hovězího vývaru
1,5 dcl smetany na vaření (12% tuku)
bílý pepř mletý
dle potřeby sůl (díky vývaru většinou není třeba)

a

Postup – omáčka:

Z másla a mouky usmažíme růžovou jíšku, kterou postupně rozředíme vývarem a dobře prošleháme do hladké podoby. Přidáme smetanu a za stálého máchání dobře provaříme. Nakonec přidáme bílý pepř a dle potřeby sůl.
Kuličky podáváme se smetanovou omáčkou a brusinkami (já je nahrazuji džemem z aronie – černého jeřábu, který má navinulejší chuť). Přílohou mohou být vařené nebo smažené brambory, popřípadě bílý chléb.

a

 

Elena

Reklama