Chrudimské noviny VAJEČNÁ TLAČENKA

Dnes: 22°C
Zítra: 22°C
Pozítří: 23°C

VAJEČNÁ TLAČENKA

Vaječná tlačenka je vhodný pokrm na oslavy, jelikož její množství je vždy větší, než běžná rodina může čerstvé zkonzumovat. Nepoužívám uzeninu, ale kdo ji má rád, může si ji přidat. Nejdůležitější je závěrečné dochucení, aby kyselost a sladkost byla vždy v dokonalé rovnováze. Pokud zvolíte zajímavou formu, může její vzhled skvěle zdobit každý slavnostní stůl.

SUROVINY:

10 vajec

1 sklenice zeleniny na bramborový salát

1 cibule (pro lepší barevnost můžeme použít jarní zelenou cibulku)

1 sklenice sterilované papriky (pokrájet na menší kousky)

2 lžíce plnotučné hořčice

3 lžíce majonézy

sůl, pepř

ocet a cukr na dochucení

200 ml vývaru

želatina na vaječnou tlačenku (volte dostatečné množství, aby tlačenka byla dostatečně tuhá)

 

POSTUP:

Vejce uvaříme natvrdo. Zeleninu a papriku zcedíme, papriku pokrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme najemno. Oloupaná vejce nakrájíme na malé kostky.

a

Vše vysypeme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a majonézu. Zalijeme vývarem, přidáme nabobtnalou želatinu a dobře promícháme. Nakonec dochutíme octem a cukrem trochu výrazněji, jelikož ve studeném stavu se výraznost lehce ztrácí.

a

Vlijeme do formy a necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Po vyjmutí z formy krájíme na silnější plátky a podáváme s bílým pečivem.

a

Elena

Reklama