Chrudimské noviny

Dnes: 14°C
Zítra: 15°C
Pozítří: 16°C

Vážení milovníci dobrého jídla,

téměř každý, kdo někdy stál u plotny, má své oblíbené recepty, které získal od maminky, známého nebo kamarádky a které patří mezi stálice jeho kuchařského umu. Jsou to zpravidla poklady, které buď žárlivě střežíme a nepředáme, nebo se naopak o ně rádi podělíme. Pro každého (samozřejmě nejen dámy), kdo nějaký takový recept má, je určena rubrika Chrudimských novin „Recepty“. Měla by poskytnout tip na oběd či moučník, může navíc sloužit jako Váš osobní archiv receptů a pokud budete chtít své známé recept předat, stačí ji odkázat na tuto rubriku. Pokud si navíc k vaření vezmete fotoaparát – často postačí i v mobilním telefonu – přilákáte více zájemců o Váš recept a jistě ho rádi vyzkouší. Jak postupovat, abyste svůj recept do rubriky mohli zařadit? Zapište ho podle následující struktury:

název, podtitul (o jaký pokrm se jedná, popřípadě jeho historii či zajímavost), suroviny, postup, případně fotografie přípravy a pokrmu

a zašlete e-mailem na adresu redakce: redakce@chrudimskenoviny.cz

Těším se na Vaše recepty i reakce na již recepty zařazené. Hodně chuti do receptů s výtečnou chutí!

                                                                 Vaše Elena

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Úroda chilli papriček mnohdy přesáhne možnost ji celou začerstva zkonzumovat, a tak přichází na řadu různé recepty na omáčky a pesta. Ovšem kolečka papričky na pečivu či smažených vajíčkách je trochu jiný požitek. Tento recept nabízí uchování papričky v podobném stavu a chuti jako je čerstvá a její dávkování, jakému jste zvyklí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Medvědí česnek získává rok od roku na větší popularitě a jeho „lov – sběr“ či pěstování láká od března do května stále více lidí. Je oblíbený pro svou jemnou pažitkovo-česnekovou chuť, ale je zároveň velmi užitečným přírodním léčivem - antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C, železa a vitamínů – A, B1, B2. Jeho nevýhodou je, že čerstvý v chladničce vydrží sotva týden. Jeden ze způsobů uchování je pesto bez tepelné úpravy.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Oblíbeným vánočním cukrovím bývají kuličky všech druhů. Většinou se tím řeší nepovedené a polámané zbytky z předchozího pečení. Pokud se vám však vše povedlo, můžete zkusit tuto oblíbenou variantu. Pokud předem nebudete hlásit, že jejich základem jsou tatranky, většině lidí bude chuť povědomě lahodná, ale nerozezná odkud. 

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pokud vám přebývají nebo vadnou jablka či jiné dřeňové ovoce, můžete z nich vytvořit takzvané „kůže“ nebo trubičky, které se často prodávají mezi zdravými potravinami. Cena kupované trubičky bývá kolem 7 korun, a tak můžete ovoce konzervovat tímto atraktivním způsobem mnohem levněji a hlavně z vlastních surovin. Jablka můžete použít jako základ a přidat různé další ovoce. Tentokrát jsem dělala 3 druhy – kiwi, maliny, banán a kaki. Rozinky, sušené datle či švestky se přidávají, pokud jablka nejsou sladká.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Takový jeden kousek jsem ochutnala na Svatováclavských trzích v Krumlově. Chuť mě velice překvapila, a tak jsem vyzvídala, z čeho to je. Paní, která je vyráběla sama, mi pouze sdělila cizrnovou mouku a karob. Pátrala jsem, až jsem našla indické cukroví Besan barfi. Trochu jsem ho upravila a vytvořené cukroví dala ochutnat známým. Vesměs bez výjimky se setkalo s velmi kladným ohlasem. Vzhledem k použitým surovinám bych ho módně nazvala proteinová bomba a pravda je, že pouhých pár kousků příjemně zasytí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z řady sladkokyselých omáček je oblíbená nejen pro svou chuť, ale i pro rychlost, s jakou je vytvořena. Je vhodná k vařenému libovému masu (hovězí , vepřové, krůtí), ale často se podává i ke steakům či vařenému uzenému masu. Pokud zvolíte uzené, doporučuji ho vařit vcelku v tlakovém hrnci na pařáčku přibližně asi ¾ hodiny. Maso můžete také nakrájet na kostky jako na guláš a s kořením a cibulí uvařit.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

Počet komentářů: 0 Číst dál