Chrudimské noviny JAHELNÍK

Dnes: 5°C
Zítra: 8°C
Pozítří: 9°C

JAHELNÍK

Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Jsou bezlepkové, v těle působí zásaditě a jako antioxidanty. Upravovaly se stejně jako rýže na slaný i sladký způsob. Jako hlavní jídlo nebo dezert můžete nyní vyzkoušet jahelník.


Suroviny:

15 dkg jáhel
3,5 dcl mléka
3,5 dcl vody
1,2 lžičky soli
5 lžic (může být více i méně, podle chuti) medu či sirupu (z agáve, javoru apod.)
5 středních jablek
1 lžíci maizeny (kukuřičného škrobu)
1 lžička skořice
2 lžíce švestkových povidel
sníh ze 2-3 bílků
2 lžičky moučkového nebo vanilkového cukru

Postup:

Jáhly properte teplou vodou a s vodou, mlékem, solí a sirupem uvařte do měkka (přibližně 12-15 minut).



Jablka oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte se skořicí, 1 lžicí sirupu a maizenou.

Polovinu kaše rozprostřete do pečící formy o průměru cca 20 cm. Potřete povidly a navršte jablka.



Překryjte druhou polovinou kaše a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby na 170 °C a pečte asi 30 minut. Ušlehejte sníh z bílků, špetky soli a cukru. Ušlehané bílky rozprostřete na povrch



a pečte ještě asi 15 minut.



Jahelník můžete jíst ještě teplý, ale i studený chutná báječně.

Elena

Reklama