Chrudimské noviny KOLÁČ S NIVOU A HRUŠKAMI

Dnes: 13°C
Zítra: 18°C
Pozítří: 20°C

KOLÁČ S NIVOU A HRUŠKAMI

Quiche (kiš) je jeden z moučníků, který si v poslední době získává u nás čím dál větší oblibu. Jde o slaný koláč, jenž proslavila francouzská kuchyně, ale jak jsem se dočetla, ta ho převzala z německého slova „Kuchen“, nicméně anglická kuchyně tento typ pokrmu zná již od 14. století. Koláč se původně vyráběl z chlebového nebo kynutého těsta, nyní je to křehké těsto s náplní zeleninovo-sýrovo-masovou a konzumuje se převážně teplý. Nejznámější je zřejmě Quiche Lorraine. Já dnes nabízím kombinaci dvou potravin, která mě nadchla - hrušky a plísňový sýr.
Suroviny:

Těsto:
250 g hladké mouky
100 g másla
1vejce
sůl
0,5-1 dcl studené vody

Náplň:
250 g nivy nebo jiného sýru s modrou plísní
250 g žervé sýru (lze použít napůl s pomazánkovým máslem)
1 stroužek česneku
2 větší hrušky
3 snítky rozmarýnu
0,5 dcl mléka
1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:
Smícháme suroviny na těsto, vodu přidáme až na konec, množství určíme sami tak, aby těsto bylo dobře spojené a nedrobilo se.
Z vypracovaného těsta utvoříme hladký bochánek. Přikrytý potravinářskou folií necháme odpočívat alespoň ½ hodiny v chladničce. Čím déle, tím se lépe propojí všechny suroviny a těsto bude křehčí.
Ve šlehací misce si připravíme směs na náplň: nastrouhanou nivu - polovinu z celkového množství, žervé sýr, česnek, nadrobno nasekané lístky ze 2 větviček rozmarýnu (pokud nemáme čerstvý, můžeme použít i sušený), do mléka rozmícháme škrob a vše prošleháme.
Zchlazené těsto si připravíme na vál, který jsme vyložili pečícím papírem. Na něj položíme bochánek těsta, který rukou splácneme na tvar kruhu, přiložíme druhý pečící papír a přes papíry válíme na velikost koláčové formy, kterou chceme použít.



Vrchní papír sloupneme a tou stranou položíme těsto na formu. Druhý pečící papír máme teď tedy nahoře. Sloupneme i ten a těsto ručně dotvarujeme do formy. Přebytečné okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou, aby se nám netvořily bubliny.



Jeden z použitých pečících papírů lehce položíme na těsto a posypeme luštěninami, které mají pouze funkci zátěže.



Takto pečeme asi 10 minut.
Mezitím si oloupeme hrušky, vykrájíme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Do upečeného mírně zchladlého těsta vlijeme asi 2/3 sýrové směsi a poklademe nakrájenými hruškami.



Přes hrušky přelijeme zbytek náplně, posypeme zbytkem strouhané nivy a ozdobíme větvičkou rozmarýnu.



Pečeme ve středně vyhřáté troubě 20 – 30 minut dozlatova. Servírovat ho můžeme studený, ale teplý dá lépe vyniknout kontrastu chutí v náplni.


Elena

Reklama