Chrudimské noviny SEMÍNKOVÉ KEKSY

Dnes: 22°C
Zítra: 22°C
Pozítří: 23°C

SEMÍNKOVÉ KEKSY

Pokud máte chuť na něco sladkého a křupavého, tyto keksy vás zcela jistě uspokojí. A nejen to. Možná vás i nadchnou. A nejen to. Dokonce jsou zdravé, i když tento výraz se s chutnou stravou občas neslučuje. Veškerá semínka jsou zárodkem budoucího života, a tak obsahují cenné vitamíny a prvky v mnohem vyšší koncentraci než ostatní potraviny. Tyto sušenky jsem dříve pekla výhradně z ořechů, ale díky stoupající ceně jsem našla odpovídající a myslím i chutnější náhradu. Další důvod, který mě vedl k použití pouze semen, byla alergie na ořechy mé kamarádky. Vyzkoušejte a třeba přijdete na další vlastní varianty.
 


Suroviny:


50 g másla
4 lžíce hladké mouky
6 lžic cukru (můžete použít přírodní cukr nebo med)
¼ l mléka
100 g slunečnicových semen
100 g sezamových semen světlých
100 g sezamových semen tmavých
100 g dýňových semen
100 g lněných semen (lze použít i jiná semena – mák modrý či bílý, konopné semínko apod.)


Postup:


Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, postupně vlijeme a metličkou zašleháme mléko, přidáme cukr nebo med a krátce povaříme. Tento sladký bešamel vlijeme do větší mísy, přidáme semínka a dobře promícháme.


a


Vznikne nám velmi hutné těsto.


a


Namočenou lžící odkrajujeme potřebné množství, ze kterého tvoříme placičky a klademe na plech s pečícím papírem.


a


Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, dokud nezhnědnou okraje. Pokud keksy necháte příliš světlé, nebudou křehké, ale vláčné a do druhého dne vám nepříjemně ztvrdnou. Trvanlivost tohoto pečiva je omezená pouze rychlostí konzumace.


a

Elena

Reklama