Chrudimské noviny ŠTĚPÁNSKÁ SEKANÁ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ŠTĚPÁNSKÁ SEKANÁ

Tento recept zřejmě vymyslela moje babička, která své odborné vzdělání získala mimo jiné i v předválečném Lipsku, navíc byla dcerou úspěšného pardubického řezníka, takže předpoklady měla. Pekla ji vždy na svátek svatého Štěpána, kdy se celá naše široká rodina sešla na druhý svátek vánoční.

Suroviny:


½ kg mletého masa, půl na půl vepřové s hovězím

150 g kvalitního špeku

2 velké nebo 3 střední cibule

20 g másla

sůl

mletý koriandr

drcený kmín

mletý bílý pepř

2 celá vejce

mouka na zahuštění

Poznámka: do tohoto receptu nepatří česnek, majoránka či jiné koření.

 

Na náplň:


10 g másla

2 vejce

sůl

2 lžíce vařeného zeleného hrášku

jemně nakrájený kousek papriky


Na másle usmažíme najemno nakrájenou cibuli a jemně nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný špek.

a

Tuto směs vlijeme do mísy s mletým masem, přidáme sůl, koriandr a kmín, vejce a dle potřeby (spíš méně) přidáme mouku na zahuštění  a „svázání“ směsi.

a

Dobře propracujeme a necháme chvíli proležet. Na folii masovou směs  rozprostřeme na obdélník cca30 x 20cm. Z vajec usmažíme řídkou směs, ze které utvoříme podélný pruh masové směsi, na ni přidáme hrách a papriku a pomocí folie zavineme. Mokrýma rukama uhladíme spoje tak, aby povrch tvořila jen masová směs.

a

a

Opatrně překulíme do pekáče, přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, plátek másla a lehce posolíme.

a

V zakrytém pekáči pečeme asi 40 minut na teplotu 200°C. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami či jinou oblíbenou přílohou.

a


Ze směsi bez náplně lze také vytvořit placičky, které pomalu smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji jako karbanátky.

a

 

Elena

Reklama