ŠTĚPÁNSKÁ SEKANÁ
Tento recept zřejmě vymyslela moje babička, která své odborné vzdělání získala mimo jiné i v předválečném Lipsku, navíc byla dcerou úspěšného pardubického řezníka, takže předpoklady měla. Pekla ji vždy na svátek svatého Štěpána, kdy se celá naše široká rodina sešla na druhý svátek vánoční.
Suroviny:
½ kg mletého masa, půl na půl vepřové s hovězím
150 g kvalitního špeku
2 velké nebo 3 střední cibule
20 g másla
sůl
mletý koriandr
drcený kmín
mletý bílý pepř
2 celá vejce
mouka na zahuštění
Poznámka: do tohoto receptu nepatří česnek, majoránka či jiné koření.
Na náplň:
10 g másla
2 vejce
sůl
2 lžíce vařeného zeleného hrášku
jemně nakrájený kousek papriky
Na másle usmažíme najemno nakrájenou cibuli a jemně nakrájený nebo nahrubo nastrouhaný špek.
Tuto směs vlijeme do mísy s mletým masem, přidáme sůl, koriandr a kmín, vejce a dle potřeby (spíš méně) přidáme mouku na zahuštění a „svázání“ směsi.
Dobře propracujeme a necháme chvíli proležet. Na folii masovou směs rozprostřeme na obdélník cca30 x 20cm. Z vajec usmažíme řídkou směs, ze které utvoříme podélný pruh masové směsi, na ni přidáme hrách a papriku a pomocí folie zavineme. Mokrýma rukama uhladíme spoje tak, aby povrch tvořila jen masová směs.
Opatrně překulíme do pekáče, přidáme na čtvrtky pokrájenou cibuli, plátek másla a lehce posolíme.
V zakrytém pekáči pečeme asi 40 minut na teplotu 200°C. Podáváme s bramborovou kaší, bramborami či jinou oblíbenou přílohou.
Ze směsi bez náplně lze také vytvořit placičky, které pomalu smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji jako karbanátky.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.