Chrudimské noviny Ředitel nemocnice Vladimír Ninger uklidňuje situaci, insolvence hrozí prý jen vinou nízkého základního kapitálu

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Ředitel nemocnice Vladimír Ninger uklidňuje situaci, insolvence hrozí prý jen vinou nízkého základního kapitálu

Chrudim - Zprávy médií o možné insolvenci Chrudimské nemocnice vyděsily mnoho pacientů. Jaká je ale skutečná situace tohoto největšího zdravotnického zařízení na Chrudimsku? Ředitel nemocnice Vladimír Ninger připouští problémy, rozhodně se prý ale nejedná o ohrožení nemocných lidí.

„Samotná insolvence může nastat ze dvou důvodů. Buď je subjekt předlužený, nebo mu chybějí peníze,“ říká Ninger. „V roce 2007, kdy byla založena akciová společnost Chrudimská nemocnice, byl její základní kapitál opravdu velmi nízký. Při ročním obratu půl miliardy pak není problém dostat se do ztráty, která převyšuje i půlku základního jmění. Od té doby se prakticky nezvýšilo, a to je právě důvod současných problémů“ vysvětluje chirurg Ninger, proč se nemocnice do hrozící insolvence vůbec dostala. Právě nízký základní kapitál je důvodem, proč chce nyní kraj "nalít" do zdravotnického zařízení více peněz. V budoucnu by se navíc měly všechny nemocnice v Pardubickém kraji sloučit do jedné velké akciovky a ta by měla zabránit případným problémům s financemi a rovněž tak zlepšit vztah s dodavateli. Půjde totiž o velký subjekt i v rámci celé České republiky. Situací v Chrudimské nemocnici by se rada kraje měla zabývat na svém zasedání 23. ledna.

Podle šéfa Chrudimské nemocnice Vladimíra Ningera rozhodně není důvod k panice.  Foto: Chrudimské noviny

„Řešením určitě není omezování provozu. Fakticky to znamená pouze úspornější režim ve všem, co se přímo nedotýká zdravotní péče. Nebudou se třeba nakupovat nové židle, pokusíme se lépe organizovat práci, aby nedocházelo k přesčasovým hodinám, které nás logicky stojí více peněz. Rozhodně ale neplánujeme snižování mezd, jak snad někde také zaznělo, nebo dokonce propouštění. Kvalitní personál je totiž základ kvalitní péče. A u nás takové skvělé lékaře i sestry máme. Pacienti to samozřejmě vědí. Třeba dnes je chirurgie prakticky plná,“ usmívá se ředitel Ninger. K panice tak podle něj není žádný důvod.  

red

Reklama

Obrázek uživatele Tomáš Velendorf
#1606 Tomáš Velendorf 17. Leden 2014 - 17:54
"Nebudou se třeba nakupovat nové židle" - no to tedy člověka zrovna moc optimismem nenaplní, když taková nemocnice, s ročním obratem půl miliardy, přemýšlí už i o tom, že nekoupí nové židle:)