Chrudimské noviny Vinárna U Kata Mydláře má nového majitele

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Vinárna U Kata Mydláře má nového majitele

Chrudim – Historický dům ležící na náměstíčku U Vodárny podle nejnovějších informací změnil majitele. Nemovitost byla dlouhou dobu na prodej, protože penzion s vinárnou příliš neprosperoval. Dobře informovaný zdroj tvrdí, že majitelem stane místní podnikatel Miroslav Božetický, respektive jedna z firem, kterou stavař ovládá.

Dům, do nějž se již několik provozovatelů a majitelů pokoušelo vrátit život, byl k mání za necelých sedm milionů korun. V přízemí se nachází zmiňovaná vinárna s efektním pohledem na mlýnské kolo, v prvním patře potom kuchyně a v patře druhém dobová restaurace. V době, než došlo k zakonzervování celého objektu, fungoval zde také penzion.

Zda se do bývalého „kata Mydláře“ restaurace vrátí, ukáže až čas. Už teď se ale hovoří o tom, že v Božetickém roste známému místnímu provozovateli hospod a restaurací Františku Lankašovi výrazná konkurence. Stavař Božetický má stát i za provozovatelem Restaurace U Kapličky.

Dům byl původně vodárenskou věží, která nahradila v roce 1670 středověkou vodárnu v Soukenické ulici. Zdejší vodárna vytlačovala vodu do vodárenské věže „na Puši“, odtud zásobovala kašny a kapucínský klášter. Do roku 1951 zásobovala už jen kašnu. V roce 1852 přestavěl budovu František Schmoranz, aby se později změnila na obytný dům. V letech 1994-95 proběhla další změna, tentokráte na restauraci. Celý dům je registrován jako kulturní památka

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele CML
#5509 CML 2. Březen 2017 - 22:45
Díky za zajímavý článek s historickými i aktuálními informacemi. Jen pro pořádek ale uvedu jednu neshodu. Ostatní letopočty jsem nekoumal, ale zarazila mě přestavba Fr. Schmoranzem starším v roce 1822. O něm je známo, že působil jako městský architekt v druhé polovině 19. století. V roce 1822 mu bylo 7 let. Ta neogotická přestavba proběhla v roce 1852. Tipoval bych to na překlep na numerické klávesnici.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#5510 Jakub Valenta 3. Březen 2017 - 0:25
To bude ono. Diky za korekci.